Bu Blogda Ara

15 Ekim 2013 Salı

Osmanlı'nın Nizama Gelmez Aktörleri

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
194 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih'in 2010 yılında yayınlanan 194. sayısı, Osmanlı coğrafyasının farklı bölgelerinde modernizasyon sürecinde ortaya çıkan uyum problemlerini ve bunda rol oynayan aktörleri ele alıyor. Derginin 194'üncü sayısı, editörlüğünü Ebru Aykut'un yaptığı "19. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlının Nizama Gelmez Aktörleri" isimli dosyayı sayfalarına taşıyor. Söz konusu dosya, Osmanlı coğrafyasının farklı bölgelerinde modernize olan devlet düzeninde toplumsal düzeyde ortaya çıkan uyum problemlerinin aktörlerini ele alıyor: sarhoş polisler, yoksullar, köylüler, deliler, diplomasız hekimler ve şifacılar, kocasını zehirleyen kadınlar. "19. yy'ın İkinci Yarısında Osmanlı'nın Nizama Gelmez Aktörleri: Sarhoş Polisler, Deliler, Diplomasız Hekimler ve Şifacılar, Kocasını Zehirleyen Kadınlar" başlıklı dosyada Ebru Aykut, Fulya Özkan, Ceren Gülser İlikan, Fatih Artvinli, Özge Ertem, ve Nurçin İleri'nin makaleleri yer alıyor.

Can Şafak ise "Cam İşkolundaki Sendikal Mücadele ve 1980 Cam Grevleri" başlıklı yazısında, cam işkolunda Kristal-İş ve Hürcam-İş sendikalarının birbirleriyle olan çekişmelerini, buna rağmen sendikaların grev sürecindeki eylem birliklerini ve işçi hareketinin "mutsuz sonu" 12 Eylül 1980 darbesinden sonraki süreci özetliyor. Mete Tunçay "Fotoğraflarla Cemal Paşa'nın 1917 Yılında Kiev Tersanelerini Ziyareti"ni ele alıyor.

Rıfat N. Bali "1. Dünya Savaşı'nda İzmir Fransız Tebaalı Musevilerin Tehciri" başlıklı yazısıyla 1915 Haziranı'nın ortalarında, Bayonne'dan gelip İzmir'e yerleşen Fransız uyruklu Yahudilerin tehcirini masaya yatırıyor.

İrvin Cemil Schick "Tarihin Tahrif Edilmesine Bir Örnek "Osmanlı Satrancı" yahut Satranc-ı Urefa" başlılı yazısında "Osmanlı Satrancı" olarak da bilinen "Satranc-ı Urefâ" oyunuyla ilgili yapılan çarpıtmaları eleştiriyor, sunduğu zengin görsel malzemeyle oyunu tanıtıyor.

Salih Özbaran, Anthony R. Disney'in yeni çıkan Portekiz ve Portekiz İmparatorluğu Tarihi adlı kitabını esas alarak bir Osmanlı İmparatorluğu ve Portekiz mukayesesi yapıyor.

Ece Zerman, Paris'te yapılan "Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye'de Fransız ‘Esinlenmeleri'" başlıklı sempozyumla ilgili izlenimlerini ve yorumlarını aktarırken, Ardahan Valiliği'nin yayımladığı Osmanlı Arşiv Belgelerinde Ardahan adlı kitabın eleştirisi Candan Badem tarafından yapılıyor. Düzenli köşeleriyle Edhem Eldem, L'illustratıon'dan Seçmeler'de "Türk Devrimlerinin En İnanılmazı" adlı yazıyı ve Emel Seyhan da "Yüzyıl Önce Osmanlı Basınında Bu Ay" dizisinde Şubat 1910 olaylarını sunuyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 194 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder