Bu Blogda Ara

5 Ekim 2013 Cumartesi

Devlet İnşasının Bir Aracı Olarak İhtilal Propagandası

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
214 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, ekim 2011'de yayınlanan 214. sayısında Fatih Yeşil'in "Fransız İhtilali'nin Ardından İngiltere, Avusturya ve Osmanlı'da: Devlet İnşasının Bir Aracı Olarak İhtilal Propagandası (1789- 1801)" başlıklı yazısını kapağa taşıdı.
Fatih Yeşil, Fransız İhtilali'nin kalıcı bir durum olduğunun anlaşılmasıyla beraber Büyük Britanya, Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bu anti-monarşist, devrimci ortamda kendilerini tekrar organize etme çabalarını inceliyor. Fatih Yeşil dönem gazeteleri, arşiv belgeleri ve ikinci kaynaklara dayanan incelemesinde Cumhuriyetçilerin ihtilal propagandasını, söz konusu ülkelerin karşı tedbirlerini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun özel durumunu ele alıyor.

Zeliha Etöz, M. Taylan Esin, bir ittihatçı olan Mustafa Durak'ın 1905 ile 1915 arasında geçirdiği dönüşümü ve bu dönüşümün sebepleri üzerinde duruyor.

Ahmet Mehmetefendioğlu, bir siyasi sürgünün; Dr. Reşid Bey'in yüz yıl önceki Trablusgarp'tan izlenimlerini aktarıyor ve Reşid Bey'in metnini değerlendiriyor.

Beno Kuryel, üç yazıdan oluşacak bir dizinin ilk yazısında bilgi kuramı olarak felsefeden kopan çizgisel tarih anlayışının, çizgisel olmayan tarih anlayışına ve felsefeye geri dönüşünü ele alıyor.

Nuran Yıldırım, "En Doğru Bildiğimizden Kuşkulanmak" yazı dizisine Bezmiâlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nin açılış tarihine ilişkin yanlışı düzelterek önemli bir katkı sunuyor.

Cilia Martin, Cumhuriyet'in milliyetçi ve homojenleştirici ideolojisinin yoğun olduğu dönemde yaygın olarak görülen mekânsal idari bölünmeler ve yer isimleri değişikliklerini Kurtuluş (Tatavla) semti özelinde ele alıyor.

Murat Koraltürk, TBMM zabıtlarından sermayenin Türkleştirilmesi uygulamalarının dayandığı zihniyetin, yani ekonomide gayrimüslim unsurlara karşı olan milliyetçi söylemin izini sürüyor.

Aslı Daldal, Türk sinemasının 1960- 65 arasındaki toplumcu gerçekçi döneminin, Gramsci'nin fikirlerine en yakın örneklerinden biri olarak Vedat Türkali'nin Otobüs Yolcuları'nı inceliyor.

Rita Ender, V. , VI. ve VII. dönemde TBMM'ye girmiş gayrimüslim milletvekillerinin özgeçmişleri ve iktidar ile ilişkileri açısından ortak özelliklerini değerlendiriyor.

Mustafa H. Sayar, rüyaların ve rüya yorumculuğunun Eskiçağ tarih yazımına etkisini ele alıyor.

Özlem Ezer, Irvin Cemil Schick'in yeni çıkan kitabı Bedeni, Toplumu ve Kâinatı Yazmak -İslâm, Cinsiyet ve Kültür Üzerine'yi inceliyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 214. sayısında da Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle yer alıyorlar.

Ayrıca Toplumsal Tarih'in ekim sayısında Oktay Özel'in kaleme aldığı "Tarih Vakfı 20. Yılını Önemli Bir Sempozyumla Kutluyor: "Cumhuriyet Tarihinin Tartışmalı Konuları", Erkin Başer'in "Karşı Bilimi Çoğaltmak: Dünyanın Dört Bucağı Kapitalizm ve Mücadele", Peri Efe'nin "Bozcaada'da Yerel Tarih Müzesi" ve Elçin Macar'ın "Yunan Diasporasının Önemli Kaybı: J. Psomiades" yazıları da bulunuyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 214 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder