Bu Blogda Ara

5 Ekim 2013 Cumartesi

Roz Kohen: Roza Levi, Baruh Romano ve Moris Romano

© Roz Kohen - Fotoğraftakiler: Roza Levi
ve Baruh Romano (Anvers - Belçika, 1909)
 
© Roz Kohen - Moris Romano (İstanbul, 1921)
Roz Kohen "Yahudi İstanbul'unu / İstanbul Yahudileri'ni" anlatıyor: İstanbul'da Yahudiler ve Yahudi Yaşamı

[© Roz Kohen - KanalKultur] - Roza Levi ve Baruh Romano 1909'da İstanbul'dan ailelerinden habersiz evlenmek üzere Anvers'e (Belçika) giderler. Zira, evde evlenmemiş bir abla bulunduğundan daha genç kızkardeşlerin evlenmelerine müsaade edilmez. Evlendiklerinde Roza 24, Baruh da 35 yaşındadır. Fotoğraf Anvers'te çekilmiş. Niyetleri Baruh'un Anvers'teki Yahudi elmas tüccarlarının yanında çıraklık etmesidir. Orada her ikisi de aşırı yalnızlık çeker ve bir senenin sonunda üç aylık bebek olan annem Ester'le İstanbul'a dönerler. Önce Hasköy, sonra da Kuledibi'ne aile fertlerinin yakınına yerleşirler.

© Roz Kohen - Fotoğraftakiler: Soldan sağa -
Rashel, Baruh Romano, Moris Romano,
Roza Romano ve Kalo (İstanbul, 1921)
Annemin erkek kardeşi "Moris Romano" iki yaşındayken 1922 yılında İstanbul'daki tifo salgını esnasında yaşamını yitirir. O sırada 12 yaşında olan annem Ester ise, hastalığın üstesinden gelir.

Annemde sadece kardeşinin iki fotoğrafı vardı...

Ailece 1921'de İstanbul'da çekilmiş. Fotoğraftakiler: Soldan sağa annemin kuzeni Rashel, annemin babası Baruh Romano, bebek Moris Romano, anneannem Roza Romano ve kızkardeşi Kalo. O yıllarda Kuledibi'nde otururlardı. Büyükbaba Baruh, tellâllık yapar, Kuledibi'ndeki esnafın işlerini görürdü... [© Roz Kohen - KanalKultur]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder