Toplantı gerekçesinde şu hususlar kamuoyuyla paylaşılıyor:
"İslama ve Müslümanlara karşı duyulan temelsiz korku ve hoşgörüsüzlüğü ifade eden İslamofobi, özellikle son yıllarda hızla yaygınlaşarak uluslararası barışa zarar vermektedir. İslam korkusu ve nefreti 1.6 milyar Müslümanı türlü olumsuzluklarla karşı karşıya getirmekte ve aynı zamanda farklı inançların bir arada yaşama zemini olan hoşgörüyü ortadan kaldırmaktadır. Bu yönüyle İslamofobi Müslümanlar kadar farklı inançlara mensup insanlar için de büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Korku ve hoşgörüsüzlüğü içinde barındıran İslamofobi, nefret içeren söylem ve davranışlara neden olması sebebiyle insan haklarının konusu olarak görülmektedir. Tüm dünyadan Müslümanların İslamofobik davranışların insan hakkı ihlali, İslamofobinin nefret suçu sayılması talepleri konunun hukuki boyutunun önemini gözler önüne sermektedir. Bu sebeple İslamofobinin insan hakları ve evrensel hukuk ile var olan ilişkisi irdelenmesi gereken önemli bir husustur.
Konuyla ilgili bir diğer önemli nokta ise Müslümanların ve inançlarının medya tarafından yansıtılış biçimi ile İslamofobinin yayılması ve yaratacağı toplumsal problemin doğru orantılı olmasıdır. Yazılı ve görsel medyada kullanılan dil ve imajlarla yapılan İslam karşıtı propagandalar, İslamofobinin toplumsal karşılık bulmasında etkin bir rol oynamaktadır. Bunun yanında kamuoyu üzerinde geniş etkiye sahip olan medya, İslamofobinin yayılmasında olduğu kadar, onunla mücadelede de etkin rol oynama potansiyeline sahiptir."Toplantının açılış konuşmaları BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve T. C. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapılıyor. Konferans esnasında "Karikatürlerle Avrupa Medyasında İslam ve İslamofobi" konulu karikatür sergisi de meraklısıyla buluşuyor. Serginin Proje Yöneticisi Doç. Dr. M. Murat Erdoğan.
"Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı"; "Demokrasi, Çok Kültürlülük ve İslamofobi", "İslamofobi Konusunda Medyanın Rolü ve Sorumluluğu", "Hukuk, İnsan Hakları ve İslamofobi", "İslamofobi ile Mücadelede Hükümet ve Medya İşbirliği Yolları" ile "Çalıştay" başlıklı oturumdan oluşuyor. Konferans oturumlarının moderatörleri arasında İbrahim Kalın, Enis Berberoğlu, Yılmaz Ensaroğlu ve Shahid Malik yer alıyor.
Oturumlarda tartışmaya açılan bildiriler ise şunlar:
John L. Esposito: "İslamofobi ve Çok Kültürlülük"; Norman Gary Finkelstein: "Fobi ve Rasyonel Korku Karşı Karşıya: Anti-Semitizm Örneği"; Fatma Benli: "İslamofobi ve Kadın Hakları"; Marwan Mohammed: "Fransa'da 'Müslüman Problemi'nin İnşası"; Halim Rane: "Avustralya Medyasında İslamofobi: Kültürlerarası ve Uluslararası İlişkilere Etkileri"; Saied Reza Ameli: "İslamofobi, Islamoromia ya da Islamoverita: İslama Karşı Medya Politikasını İtme- Çekme"; Nathan Lean: "Amerikan Medyasında İslamofobi"; Stephen Sheehi - Medya Sorumluluğu, Topluluk Sorumluluğu, Devlet Sorumluluğu"; Ibrahim Salama: "İslamofobi ve Uluslararası İnsan Hakları Standartları"; Ali Murat Yel: "Düşünce Özgürlüğü ve İslamofobi İlişkisi"; Hatem al-Bazian: "Müslüman Azınlıklar: Sanal Hapsetme ve Sınanan Vatandaşlık"; Isam Salim Shanti: "İslamofobi ile Mücadelede İİT'nin Katkıları"; Dalia Mogahed: "İslam ve Müslümanlar konusunda Amerikan kamuoyu"; Sajjad Karim: "Hakları Dengelemek: İfade Özgürlüğü veya Tahrik"; Tahir Abbas: "İngiltere'de İslamofobi ile Mücadele: Hükümetler Ne Yapmamalı" [KanalKultur]
Ayrıntılı bilgi için bkz. islamophobia.info
Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı / 12 - 13 eylül 2013, İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder