Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Hiç Kimse Olmak: Siyaset Teorisi İçin Gerçekçi Bir Antropolojiye Doğru...

[KanalKultur] - "Kapitalizme Başkaldırının Mantığı ve Mekanizmaları: Felsefenin Yeni Bir Konumuna Doğru?"; "Politik Ekonomi, Teknik ve Küreselleşme: Felsefe ve Yeni Komünizm"; "Özne, Tinsellik ve Arzu: Felsefe ve Uygarlığın Sınırları"; "Teknoloji, Medya ve İktidar: Felsefe ve Zamanın Ruhu"; "Yazı, İmge ve Mekan: Felsefeden Edebiyat ve Sanata";  "Demokrasi, Hukuk ve Komünite Felsefe, Toplum, Aşk, Dostluk"; "Cinsel Sıkışma"; "El Aswany Paradigması: Mısır Devrimi"; "Tinin Felaketleri"; "Hiç Kimse Olmak: Siyaset Teorisi İçin Gerçekçi Bir Antropolojiye Doğru"; "Kara Güneş: Maddeci Diyalektiğin Bir Yeniden Doğuşuna Doğru"; "Yeni bir mekanın doğuşu: İnternet-te-olma"...

Giorgio Agamben, Jean-Luc Marion, Jean-Luc Nancy, Bernard Stiegler, Gianni Vattimo ve Joan Copjec'in özel katılımlarıyla Bakırköy Belediyesi ve Monokl Yayınları 30 kasım - 3 aralık 2012 tarihleri arasında "Demokrasiler Çağında Uygarlık" konferansı düzenledi.
 
Konferans, dört temel alt-başlığın uzantısında gerçekleştirildi: "Felsefe Şimdiki Zamanlar İçin Ne Söyleyebilir?", "Felsefe ve Kapitalizme Karşı Çıkışın Mantığı", "Felsefe ve Yeni Komünizm", "Felsefe ve Sanat"...

Etkinlikte felsefenin teorik bir izleme ve kavramsallaştırma olmanın ötesinde özellikle kapitalist toplumla ilişkisi bağlamında eleştirel bir yaşamsallık sergilemesinin olanağı araştırıldı. Kavramların yaşama hangi yeni yaşamsallıklar zemininde iade edilebileceği yeni bir özne ve ortaklık arayışı zemininde sorgulandı. Felsefenin yeni bir çağrıyı ve onun üretim mekanizmalarını kendi biçimsel jestiyle nasıl üretebileceği tartışıldı.

Konferansta "adalet, ideoloji, sanat, din, yeni komünizm arayışları, tin, teknoloji, ekoloji, iletişim ve insanın yeni duygulanımları" gibi genel temaları öne çıktı.

Etkinlik Monokl'un yayımlayacağı kitapların bir uzantısı olarak da planlanmış.

Konferansta Agamben, Vattimo, Nancy, Stiegler, Marion, Copjec'in kitaplarından oluşan 10 yeni kitap da ilk kez okuyucularla buluştu.

Konferansta yer alan ilk "Açık Oturum"da "Kapitalizme Başkaldırının Mantığı ve Mekanizmaları: Felsefenin Yeni Bir Konumuna Doğru?" ["The logic of revolt against capitalism and its mechanisms: Toward a new position of philosophy" / "Logique et mécanismes de la révolte contre le capitalisme: Vers une nouvelle position de la philosophie?"] sorusu, Nami Başer moderatörlüğünde Giovanni Vattimo, Frederic Neyrat, Alain Brossat, Joan Copjec, Jodi Dean, Bernard Stiegler, Thomas Metzinger ve Jean-Luc Marion tarafından tartışıldı.

İkinci "Açık Oturum"un konusu "Politik Ekonomi, Teknik ve Küreselleşme: Felsefe ve Yeni Komünizm" ["Political economy, technique, globalisation: Philosophy and New Communism" / "Economie politique, Technique et Mondialisation: La philosophie et le nouveau communisme"]; moderatorü Nami Başer"di. Tartışmacıları ise: Bernard Stiegler, Jean-Luc Nancy, Bernard Aspe, Jodi Dean, Erich Hörl, Gianni Vattimo, Volkan Çelebi...

Üçüncü "Açık Oturum"; "Özne, Tinsellik ve Arzu: Felsefe ve Uygarlığın Sınırları"nı ["Subject, Spirituality and Desire: Philosophy and the Limits of Civilisation" / "Sujet, Spiritualité et Désir: La philosophie et les limites de la civilisation"] içeriyordu. Moderatorü Emre Şan. Tartışmacılar arasında şu isimler yer alıyor: Joan Copjec, Jean-Luc Marion, Gianni Vattimo, Jean-Luc Nancy, Giorgio Agamben, Ahmet Soysal..

Dördüncü "Açık Oturum"da "Teknoloji, Medya ve İktidar: Felsefe ve Zamanın Ruhu" ["Technology, Media and Power: Philosophy and the Zeitgeist" / "Technologie, Médias et Pouvoir: La philosophie devant le 'Zeitgeist'."] konusu ele alındı. Moderatörü Nilgün Tutal. Katılımcıları: Erich Hörl, Bernard Stiegler, Thomas Metzinger, Volkan Çelebi, Gianni Vattimo, Alain Brossat, Jean-Luc Marion.

Konferansın beşinci "Açık Oturum"unun başlığı "Yazı, İmge ve Mekan: Felsefeden Edebiyat ve Sanata" ["Writing, Image, Space: From Philosophy to Literature and Art" / "Ecriture, Image et Espace: De la philosophie à la littérature et à l'art". Moderatörü Ahmet Soysal. Katılımcılar arasında Bernard Stiegler, Jean-Luc Nancy, Jean-Luc Marion ve Giorgio Agamben bulunuyordu.

Altıncı ve son "Açık Oturum"da "Demokrasi, Hukuk ve Komünite Felsefe, Toplum, Aşk, Dostluk" ["Democracy, Right and Community: Philosophy, Society, Love, Friendship" / "Démocratie, Droit et Communauté: La philosophie, la société, l'amour, l'amitié"] konusu irdelendi. Moderatörleri Nami Başer, Ahmet Soysal ve Volkan Çelebi. Tartışmacıları: Jean-Luc Nancy, Giorgio Agamben, Bernard Aspe, Fredric Neyrat ve Erich Hörl.

Demokrasiler Çağında Uygarlık Konferansı'nda Gianni Vattimo, Jean-Luc Marion ve Giorgio Agamben'ın yanı sıra şu katılımcılar da özel bildiriler sundu:

Joan Copjec: "Sexual Compact / Cinsel Sıkışma"; Jodi Dean: "From the Dictatorship of the Proletariat to the Sovereignty of the People" / "Proletaryanın Diktatörlüğünden İnsanların Egemenliğine"; Alain Brossat: "Le paradigme El Aswany: La révolution égyptienne" / "El Aswany Paradigması: Mısır Devrimi"; Fredric Neyrat: "C/AP. Eléments pour un Antagonisme Vital –" / "C/AP – Yaşamsal bir Çatışkı için Öğeler"; Ahmet Soysal: "Désastres de l'Esprit" / "Tinin Felaketleri"; Bernard Stiegler: "Relire l'idéologie allemande et repenser l'idéologie après la révolution conservatrice" / "Alman İdeolojisini Yeniden okumak ve Muhafazakar Devrimden Sonra İdeolojiyi Yeniden Düşünmek"; Thomas Metzinger: "Being No One: Towards a realistic anthropology for political theory" / "Hiç Kimse Olmak: Siyaset Teorisi İçin Gerçekçi Bir Antropolojiye Doğru"; Bernard Aspe: "Soleil noir: vers un renouveau de la dialectique matérialiste" / "Kara Güneş: Maddeci Diyalektiğin Bir Yeniden Doğuşuna Doğru"; Volkan Çelebi: "The birth of a new space: Being-in-the-internet" / "Yeni bir mekanın doğuşu: İnternet-te-olma"; Erich Hörl: "Towards a General Ecology: An Emergent Paradigm" / "Genel Bir Ekolojiye Doğru: Baş Gösteren Bir Paradigma"; Jean-Luc Nancy: "Quelques affirmations simples pour le temps qui vient" / "Gelmekte Olan Zaman İçin Bazı Basit Olumlamalar / Önesürümler"

Konferansta Jean-Luc Nancy, Giorgio Agamben, Joan Copjec, Jean-Luc Marion, Bernard Stiegler, Gianni Vattimo, Volkan Çelebi, Murat Erşen, Ahmet Soysal gibi isimlerin bulunduğu "Özgür Platform"da ["Free Platform" / "Platform libre"] "Monokl ve Türkiye'de Felsefe" - "Düşünürlerin Yeni Kitaplarını Tanıtımı / İmzalaması" ["Monokl and Philosophy in Turkey. The presentation / signing of the new books by thinkers" / "Monokl et Philosophie en Turquie. Séance des signatures-présentations de nouveaux livres des penseurs"] ve "Bir Diyalog: Jean-Luc Nancy ve Giorgio Agamben" ["A Dialogue: Jean-Luc Nancy and Giorgio Agamben" / "Une dialogue: Jean-Luc Nancy et Giorgio Agamben"] kısımları da yer aldı.

Demokrasiler Çağında Uygarlık Konferansı [Düzenleyen: Bakırköy Belediyesi ve Monokl Yayınları] / 30 kasım - 3 aralık 2012; WOW Kongre Merkezi, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi 34 149, Yeşilköy - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder