Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Antropolojiden Biyolojiye... Erken Cumhuriyetin Doğa Bilimleri

Toplumsal Tarih
[Tarih Vakfı Yayınları]
218 (2012), 96 S.,
ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih'in şubat 2012'de yayınlanan 218. sayısında François Dosse'un Nonfiction.fr sitesi ile yaptığı konuşmayı kapağa taşındı: "François Dosse ile Bir Söyleşi: Tarihsel Kişilikler, Unutulmayacak Olaylar".

Tarihyazımı alanında önemli çalışmaları bulunan, ayrıca çağdaş Fransız düşüncesinin önde gelen isimlerinin de biyografı olan François Dosse, Nonfiction.fr sitesine verdiği söyleşide tarih ve bellek, bireysellik ve toplumsallık, olaylar ve süreler arasındaki karmaşık ilişkilerin gelişmelerini anlatıyor.

Zafer Toprak, "Antropolojiden Biyolojiye... Erken Cumhuriyetin Doğa Bilimleri" konusunda 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa'da biyoloji, botanik, jeoloji, zooloji alanlarında kaydedilen gelişmelerin Türkiye'de Tek Parti döneminde ders kitaplarında nasıl yer aldığını okuyuculara aktarıyor.

Beno Kuryel, teknoloji ve mühendislik bilimlerinin kavramsal tarihine ilişkin bu ikinci yazısında hem olgusal içerikle hem de bu evrim sürecinin kavramsal yapılanmasındaki etkileşimleriyle son iki yüzyılın üstünde bir zaman diliminin kapsamlı bir incelemesini sunuyor.

Bülent Bilmez, Dersim'38 hakkındaki genelde dar ideolojik yaklaşımlar ve ön-kabullere dayanan söylemlerin ötesinde tarihyazımında daha başka neler yapılabileceğini tartışıyor.

Charles Sabatos, İslam'ın yayılmasının bir sonucu olarak erken modern dönemde Doğu ve Orta Avrupa'da "Osmanlı" esaret anlatılarının nasıl ayrı bir tür olarak ortaya çıktığını belirtiyor.

Roger Deal, Fransız Polis Müfettişi Bonnin Efendi'nin raporları üzerinden 19. yüzyılda polislerin basit hırsız yakalama birimlerinden soruşturma ve toplum düzenini korumaya dayalı polis teşkilatlarına dönüşmesinde özellikle soruşturma tekniklerinin gelişimini inceliyor.

Sophie Basch, Gérard de Nerval'in Pandora'nın korkutucu garipliğini tasvir etmek için Doğu'daki belli başlı fantastik figürlerden, örneğin bir insan başı ile yılan gövdesine sahip olan Şahmeran'dan ilham almış olabilir mi sorusunu cevaplandırıyor.

Oktay Özel, tarihe bir de hâlihazırda yapılmakta ve yazılmakta olan "tarih"ten bakarak 2012 yılının ocak ayında Hrant Dink'in cinayet davasında verilen ilk kararın 1915 dosyasıyla birleştirilmesini öneriyor.

Ayrıca Toplumsal Tarih'in 218. sayısında, Jakob Künzler'in 1899 ile 1922 arasında Urfa'daki İsviçre Hastanesi'nde çalışırken topladığı tanıklıkları kaleme almasıyla ortaya çıkan, Hans Lukas Kieser'in önsözünü yazdığı, Türkiye'de de Ragıp Zarakolu'nun yayına hazırlamakta olduğu "Kan ve Gözyaşları Ülkesinde" kitabından bölümler sunuluyor...

Hüseyin Mevsim, sonradan Fener Rum Patriği olan Edirne Metropoliti Dionysios'un 1879'da halk tarafından tartaklanması olayını Bulgar kaynaklarına dayanarak ele alıyor.

Zafer Toprak, Rıfat Bali'nin üç cilt olarak Libra Kitapçılık ve Yayıncılık tarafından yayınlanan "Bir Günah Keçisi: Munis Tekinalp" kitabında kendine yönelik bazı eleştirilere yanıt veriyor.

Mert Can Erdoğan, Meltem Toksöz'ün 2011 yılında yayımlanan "Nomads, Migrants and Cotton in the Eastern Mediterranean" kitabını tanıtıyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih'in 218. Şubat sayısında da Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle yer alıyorlar.

Ayrıca Toplumsal Tarih'in 218. sayısında Gülru Necipoğlu'nun "Oleg Grabar Anısına (1929- 2011)", Ozan Torun'un "Lefter Küçükdonyadis'in Ardından" başlıklı yazıları ve Cansu Kılınçarslan'ın Korhan Gümüş ile gerçekleştirdiği "Taksim Yayalaştırma Projesi nedir?" başlıklı söyleşisi de bulunuyor... [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 218 (2012), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder