Bu Blogda Ara

18 Aralık 2015 Cuma

Naz Köktentürk & Mustafa Bilge Satkın - Burka | Buzkashi

© Naz Köktentürk
Naz Köktentürk ve Mustafa Bilge Satkın’ın ortak sergisi 'Burka - Buzkashi' 21 Kasım 2015 - 15 ocak 2016 tarihleri arasında BLOK art space’de görülebilir..

'Burka – Buzkashi' sanatçıların birçok kez ziyaret ettikleri Afganistan coğrafyasına ait, burada yaşanan acılar ile yoğrularak son şeklini alan dinsel bir ritüel ve geleneksel bir oyunu inceleyerek, Afganistan halkının günlük yaşamından kesitler sunuyor.

İslami ideolojiler sonucunda kadın, 'çador' ile başlayıp 'burka' ile devam eden, belki kefen beziyle de son bulacak olan süreçte örtünmeye, saklanmaya, görülmemeye mahkum edilip 'hiç'e dönüştürülüyor. Unutturulmaya çalışılan kadınların bu fotoğrafları, bize 'hiç'liği estetik bir görünüm halinde sunuyor.

Buzkashi ise, Afgan erkeklerinin mücadeleci kimliklerini gösterdikleri geleneksel bir oyun. Son 35 yıldır, savaş ve savaşın etkileri ile bugün bile tankların, dikenli tellerin, canlı bombaların gölgesinde, günü kurtarmaya çalışarak yaşayan yarından ümidi olmayan insanların, kendilerini ifade edebildikleri, başka bir deyişle yaşamsal güç buldukları bir etkinlik...

© Mustafa Bilge Satkın
'Burka – Buzkashi' hiçliğin ve mücadelenin estetiğini bir arada ifade ederek, bu coğrafyanın zamandan kopmuş insanlarını, geleneksel bir simge olan 'burka' ve 'buzkashi' oyununu işleyerek durağan ve dinamik tezatlığa sahip bir anlatım ile sunuyor.

Naz Köktentürk & Mustafa Bilge Satkın - Burka | Buzkashi / Burqa Buzkashi' / 21 Kasım 2015 - 15 ocak 2016; BLOK art space, Faik Paşa Caddesi No: 22 D: 2, Beyoğlu - 34433 İstanbul; Tel.: 0212 292 83 82

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder