Bu Blogda Ara

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Şaman Geleneğinden Bir Bakış: Demet Demirhan - Kır Zincirlerini

[KanalKultur] - Gergedan Sanat Galerisi, Çukurcuma’da yer alan mekânında Demet Demirhan (Karayazıcı)’nın eserlerinden oluşan “Kır Zincirlerini” adlı resim sergisine 15 - 31 mayıs 2015 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

"Kır Zincirlerini" sergisinde; başta kadına ve kadının kalabalık içindeki yalnızlığına yönelen bakışı Demet Demirhan’ı bir yandan varoluşçuluğa yakın bir noktaya ulaştırırken bir yandan da kadının başat karakter olduğu Şaman geleneğinin eteklerine kadar taşıyor.

Yazgısı benzeşen, yüzleri ve adları farklı olan kadınlar, kendi bedenlerine bile bakamayan soğuk duruşlu nesnelere dönüştürülmüşlerdir ama derinlerdeki ışık, çevrelerindeki ışıltılı aydınlık, devinime açık duran gizilgüç, her birinin içindeki patlamaya hazır buzdan yanardağın varlığını sezdirmektedir.

Sergide bir meydan okuma, patlamaya hazır duran birikimiyle, yaratıcılığı ve üretkenliğiyle yaşamı değiştirme gücüne sahip eyleme geçmeye hazır kadın figürleri ile karşılaşılıyor. Kadın figürleri çoğu zaman yalnızlığa itilen yaşamları, kompozisyona karışan Şaman inancına ait imgelerle kalabalıklaşıyor.

Demet Demirhan

Resim hayatına 1997 yılında Akdoğan Topaçlıoğlu’nun atölyesinde desen çalışmalarıyla başladı. İlk kişisel sergisini 2002 yılında açtı. Bu güne kadar 14 kişisel sergiyle sanatseverlerle buluştu. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği ve UPSD / Uluslararası Plastik Sanatcılar Derneği üyesi. [KanalKultur]

Demet Demirhan - “Kır Zincirlerini” / 15 - 31 mayıs 2015; Gergedan Sanat Galerisi, Kuloğlu Mah. Altıpatlar Sok. No:15/1, Çukurcuma - Beyoğlu - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder