Bu Blogda Ara

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Exlibris Sergisi

[KanalKultur] - İstanbul Exlibris Deneği Akademisi sanatçı üyeleri 2 - 15 mayıs 2015 tarihleri arasında" Balat Kültür Evi'nde Exlibris Sergisi açıyor.

Sergi, İstanbul Exlibris Akademisi Derneği, Lions 118-E Yönetim Çevresi Cağaloğlu iki ve Piyerloti Lions Külüpleri, Lions 118-T Yönetim Çevresi yeni Fındıklı Lions Kulübü organizasyonu ile düzenleniyor.

Sergiye İstanbul Exlibris Akademisi Derneği'nin sanatçı üyeleri Ayşe Anıl, Ayşen Erte, Betül Uras, Birgül Hacıalioğlu, Canan Bilge, Dilara Oktar Gürses, Doğu Erte, Erol Ünal, Esra Kizir Gökçen, Gülden Günaydın, Suğgur Kars, İnci Çokneşeli, Münevver Cillov, Nazan Erkmen, Nazan Sönmez, Nermin Kutri, Neşe Meral, Tülay Öktem, Ümran Polat, Vildan Çolak Yıldız Exlibrisleriyle katılıyor.

Exlibris

Exlibris, kütüphanelede kitapların iç kapaklarına yapıştırılması amacıyla düşünülen sanatçılar tarafından üretilen en geniş kenarı 13cm. boyutunda olan özgün grafik resimlerdir.

Exlibrisler kitabın sahibini tanıtır ve ödünç alan kişiye geri getirilmesini hatırlatırlar.

Latince yazılışı “Exlibris” İngilizce karşılığı “Bookplate”dir.

İlk exlibris 15. yüzyılda Güney Almanya’da kullanılan çok uzun bir geçmişe sahip bir sanat dalıdır.

Yapıldığı döneme ait kültürel, tarihsel özellikleri günümüze taşıması nedeniyle de ilgi çekmekte, sanatçılar ve koleksiyonerler arasında önemli bir sanat objesi olarak tanımlanmaktadır.

Exlibrislerin sol alt köşesine baskı tekniğinin simgesi, kaç adet basıldığı, bu baskının kaçıncı olduğu, sanatçının adı, imzası ve yapıldığı yıl kurşun kalemle yazılmaktadır.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği 

1992 yılında Türk Exlibris sanatçılarının yurtdışında “International Christopher Colombus Contest” adlı Uluslararası Exlibris Yarışmasına katılmaları için sanat elçiliği yapan Latife Baştuğ başkanlığında 1998’de İstanbul’da kuruldu.

1999'da Türkiyede ilk defa “Exlibris İstanbul 2000” konulu I. Uluslararası Exlibris yarışmasını T.C Kültür Bakanlığı ve İMKB sponsorluğu ile organize etti.

Yarışmanın sergisi Arkeoloji Müzesi’nde yapıldı.

2008'de “Exlibris İstanbul 2000” sergisi İtalya'nın Exlibris sanatçısı Dr. Remo Palmirani hatırasına İtalya’da Soncino Basın Müzesi’nde sergilendi. Ardından Ağustos 2008'de bu sergi İstanbul Exlibris Akademisi Derneği Üyelerinin eserleri ile daha da zenginleştirilerek Dr. Remo Palmirani hatırasına Castello Roddi D’Alba şatosunun restorasyonu sonucunda halka açılışı sırasında İtalya­İtalya Castel D'Alba’da sergilendi.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği Sanatçı Üyeleri 2010'da Gazeteciler Cemiyetin İstanbul Basın Müzesi’nde, 18 Ülkeden 500 görevlinin katıldığı Uluslararası 13. Akdeniz Konferansı sırasında Bodrum Kefaluka Resort Hotel’de, 2012 yılında İtalyada Albenga’da, 2013 te "Lions Avrupa Forumu" sırasında İstanbul Lütfü Kırdar Salonlarında, 2015'de Bodrum Dibekli Han Sergi Salonunda
eserlerini sergilediler.

İstanbul Exlibris Akademisi Derneği ayrıca İtalyan Exlibris Derneği işbirliği ile 2011'de “Exlibris Bosco Stregato-Büyülü Orman” konulu Exlibris Özgün Baskı Sergisi'ne İstanbulda ev sahipliği yaptı. [KanalKultur]

Exlibris Sergisi / 2 - 15 mayıs 2015; Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Balat Kültür Evi, Vodina Caddesi 39, Balat - İstanbul 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder