Bu Blogda Ara

31 Mart 2015 Salı

Ahmet Nejat - Hiç’in Rengi

[KanalKultur] - Ahmet Nejat’ın son dönem “Aşk ve Hiç” temalı eserlerini kapsayan “Hiç’in Rengi” isimli solo sergisi 26 mart – 18 nisan 2015 tarihleri arasında Galeri Fe’de sanatseverlerle buluşuyor.

Ahmet Nejat, “aşk”ı; herşeyi kapsayan “mutlakiyet”e, bir başka söyleyişle “hiç”e ulaşma yolundaki önemli bir evre olarak tanımlıyor ve eserlerinin kaynağı olarak görüyor.

Dünyevi ve manevi alemlerin her ikisinde tutkuyla özlenen, beklenen “aşk”, Ahmet Nejat’ın yapıtlarında renge ve biçime bürünmüş halde karşımıza çıkıyor.

Bir dönem, kusursuz güzelliğin aranışının sonucu olarak tanımlanan geleneksel tasvir sanatlarına özgü ve bir o kadar da çağdaş bir malzeme olan “altın” Ahmet Nejat’ın eserlerinde sonsuzluğun yansıması oluyor.

2011 tarihli kişisel sergisinde ilk defa sanatseverlerin beğenisine heykellerini sunan Nejat son dönem çalışmasında da gerçek ve düşü, dünyevi ve manevi olanı üçüncü boyutta bir araya getiriyor.

Latin yazısından farklı olarak, her sözcüğe ayrı bir değer katabilmesiyle üstün bir imgesel güce sahip olan Fars yazısı Nejat’ın eserinde iki sözcüğün; “aşk” ve “hiç”in sayısız zikredilmesinin temsili, kaligrafinin olduğu kadar üçüncü boyutun da sınırlarını zorluyor.

Ahmet Nejat’ın bilinen ve bilinmeyen alemlerin unsurlarını bir araya getiren yapıtları, birbirinin zıddı olan kavramları bünyesinde barındırmıyor; aksine, ancak ve ancak birlikte var olabilen karşıtlıkları vurguluyor.

Sanatçı, sergisinde varlığın ve yokluğun, biri olmaksızın diğerinin var olamayacağı kavramların altını çiziyor.

Ahmet Nejat

1956’da İran'da doğdu.

1984 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü’nde öğrenim görmeye başladı.

1992 yılında aynı üniversiteden, Özdemir Altan Atölyesi’nden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Bu dönem süresince kendi atölyesinde özgün resim çalışmalarını sürdürdü.

Yapıtları Türkiye, İran, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde sanatseverlerle buluştu; Sadberk Hanım Müzesi’ne kabul edildi ve Demet Sabancı, Koç, Tayfun Eroğlu, Nejat Türkmen, Aydın Harezi, Kosifler Holding, NAB Holding (Nadir Erumi - Behram Erumi), Ali Polat gibi özel koleksiyonlarda yer aldı.

Halen atölyesinde resim ve heykel çalışmalarını sürdürüyor. [KanalKultur]

Ahmet Nejat - Hiç’in Rengi / 26 mart – 18 nisan 2015; Galeri Fe, Cemil Topuzlu Cad. Kutmen Apt. 60/2 D: 4, Çiftehavuzlar - Kadıköy - İstanbul; Tel.: 0216 368 03 78

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder