Bu Blogda Ara

8 Nisan 2015 Çarşamba

Yapımda Yapımcının Yaptığı - Belgeselde Yapımcının Rolü

Belgeselde 'yapımcı'nın rolü nedir? Daha doğrusu ne olmalıdır? Özellikle bazı filmler neden yapımcı ile yapılmak zorundadır? Yönetmenin yapımcısız yapamayacağı durumlar nelerdir? Türkiye'de belgesel sektörünün yükü genellikle yönetmenlerin sırtına yüklendiği ve bu alanda sağlıklı bir 'yapımcılık' mekanizması işlemediği için çoğu belgesel yapımcı olmadan gerçekleştirilmek zorunda kalıyor. Ne yazık ki, ülkemizde yapımcılık kurumu belgesel sektörüne henüz uğramış değil, bunun bedelini ise yönetmenler ve projeler ödüyor.

Güliz Sağlam, İlker Berke'nin yapımcılığında gerçekleştirdiği, Documentarist'te FIPRESCI Ödülü alan, SİYAD tarafından da Yılın En İyi Belgeseli seçilen son filmi "Tepecik Hayal Okulu"nun 10 yıla yayılan yapım sürecinden yola çıkarak, 8 Nisan 2015, Çarşamba günü 18'de "Its Open / İTÜ Taşkışla Kampüsü"nde  yapımcıyla çalışmanın gerekliliğini ve önemini anlatıyor.

ITS-OPEN ACADEMY

İletişim çağında video, fotoğraf ve yazı gibi farklı disiplinlerde üretim hızı giderek artıyor. Bu alanlara yönelik temel bilgiler, daha ulaşılabilir ve uygulanabilir olmaya başlıyor. Bu temel bilgilerin ötesine geçerek söz konusu disiplinlerde derinleşmek içinse deneyim, bakış açısı ve kaynakların karşılıklı paylaşımı,  hayati bir öneme sahip.  ITS-OPEN ACADEMY fikri bu noktadan hareketle ortaya çıktı.

ITS-OPEN ACADEMY’de alanlarında kabul görmüş, farklı disiplinlerden üreticiler belli periyodlarla düzenlenenbuluşmalarda, katılımcılarla bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor, yeni yaklaşımları tartışıyor, olgunlaştırıyor.

Belgesel Forumu

İnternetin sağladığı olanaklar sayesinde videolar ve belgeseller mekansal kısıtların ötesine geçerek izleyicisiyle buluşma fırsatı yakalıyor. Özellikle belgesel alanına yönelik ilgi ve talep de giderek artıyor. Son yıllarda yaşanan hızlı değişim, alışıldık belgesel anlatısını içerik ve yöntem bakımından etkiliyor.

ITS OPEN ACADEMY’de gerçekleşecek buluşma dizilerinin ilki, ITS-OPEN ve Documentarist işbirliğiyle yeni nesil belgeselcilerin konuşmacı olarak konuk olduğu Belgesel Forumları. Türkiye'de belgeselcilerin yakıcı sorunlarının masaya yatırılacağı forumlar, 8 Nisan'da Güliz Sağlam'ın ‘yapımcılık’ üzerine sunumuyla başlıyor. DOCUMENTARIST 8. İstanbul Belgesel Günleri'ne kadar devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder