Bu Blogda Ara

26 Şubat 2015 Perşembe

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar - Bir Kartpostal Koleksiyonu (1880 - 1930) Sergisi

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 2011 yılında uluslararası kadınlar gününde, 1885-1930 döneminden bir kartpostal seçkisi olan Gerçeğin Kadınları, Düşlerdeki Kadınlar adlı bir sergi düzenlemişti. Özellikle kadın portrelerinden oluşan bu sergi, Kuzey Afrika'da dolaşmış olan çeşitli fotoğrafçıların çalışmalarını bir araya getiriyordu.

Dört yıl sonra, 7 mart - 22 mayıs 2015 tarihleri arasında, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, kadın portrelerine ayrılan yeni bir sergiyle meraklısını buluşturuyor. "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar" adlı bu sergi, 1880-1930 döneminden bir kartpostal koleksiyonu...

Sergi, 2014'te Notre Dame de Sion Lisesi desteğiyle Bleu autour Yayınevi tarafından basılan "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar" adlı kitabın konusunu temel alıyor.

Bu kitapta önce tarihçi ve Oryantalizm uzmanı Christine Peltre, kendi yorumlarını, gezginlerin anlattıklarını ve aynı dönemden başka tasvirleri de kullanarak, 200 kadın portresini bir bağlama oturtuyor, bu suretle Osmanlı Devleti'nin etnik zenginliğini de göstermiş oluyor.

Diğer taraftan, kitabın son sözüne imza atan gazeteci-yazar Liz Behmoaras da çağdaş Türkiye'nin kuruluşundan günümüze, kadınların özgürleşme öyküsünü ele alıyor.

Sergi, kitaba paralel olarak ve kartpostallar sayesinde, Osmanlı Devleti'nde Müslüman, Musevi ve Hristiyan kadınların portresini ortaya koyuyor.

Kartpostalın altın çağı 1880 ile 1930 arasındadır. Sergide esas olarak Pierre de Gigord'un koleksiyonundan yararlanılsa da Notre Dame de Sion Lisesinin elindeki resimler de kullanılıyor.

Bunlara dönemin karikatürleri ve mecmua makaleleri de ekleniyor..

Serginin amacı, 20. yüzyılın başlarında, önce Osmanlı, ardından Türk toplumunda kadınların içinde bulunduğu koşullar üzerine bir düşünce ortaya koymak ve alışılagelmiş klişelerin dışına çıkarak yeni bir bakış sunmak.

Kadın portresi kartpostalları

Bu kartpostal sergisi, gerek kamu alanında gerekse mahrem alanda olmak üzere, 200'den fazla kadın portresini bir araya getiriyor.

Sergi bize basit portrelerden öte, kadınların günlük hayat ve çalışma manzaralarını, ülkede kadın koşullarının gelişmesini ve nihayet, önce Osmanlıların, ardından Türklerin isteyerek modernliğe geçişini de göstermesi açısından önem taşıyor..

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi bu konularda konferanslar da düzenliyor.

Bu kapsamda ilk konferans ve söyleşi "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar" Bir Kartpostal Koleksiyonu (1880-1930) başlığıyla 7 mart 2015 günü saat 16'da Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Sanat Galerisi'nde yazarlarla birlikte yapılıyor.

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar - Bir Kartpostal Koleksiyonu (1880 - 1930) / 7 mart - 22 mayıs 2015; Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Sanat Galerisi, Cumhuriyet cad no 127, Harbiye - İstanbul; Tel.: 0 212 219 16 97

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder