"Bizans: Yapılar, Meydanlar Yaşamlar", Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’ne (CNRS) bağlı olarak İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde (IFEA) düzenlenen konferanslar dizisinin ürünü.
Ocak 2004 - haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen konferanslar, konularının uzmanı tarihçiler, arkeologlar, sanat tarihçileri tarafından verildi:
Jean Pierre Sodini: Konstantinopolis, bir megapolün doğuşu; Elisabeth Malamut: I. Aleksios Komnenos döneminde Konstantinopolis; Marie-France Auzepy: Konstantinopolis’in Hipodromu; Alessandra Ricci: Bizans’ta kır sevgisi, Konstantinopolis’in Anadolu yakasındaki banliyösü; Pierre Chuvin: Ayasofya yeniyken bazilikanın bezemeleri; Marie-France Auzepy: Konstantinopolis’in siyasal ve dinsel yaşamında Ayasofya’nın yeri, Michel Kaplan: Büyük bir imparatorluk vakfı: Pantokrator (Zeyrek Camii); Catherine Jolivet-Lévy: Khora Manastırının (Kariye Camii) bezemeleri; Paul Magdalino: Paleologoslar döneminde yaşanan Bizans Rönesans’ı: Theodoros Metokhites ve Kariye Manastırı; Stefanos Yerasimos: Kostantiniye kiliselerinden İstanbul camilerine bir değişimin tarihi; Brigitte Pitarakis: İmparatorluğun mücevherleri ve Konstantinopolis’in kuyumcuları; Nano Chadzidakis: Konstantinopolis’in ikonaları; Michel Balivet: 1391’de Ankara’da bir ilahiyat tartışması: Hacı Bayram-ı Veli ve II. Manuel Paleologos; Véronique François: İyileşmek ve iblislerden korunmak: Konstantinopolis’ten İstanbul’a toprak kaplar; Auzépy: 8. Konstantinopolis ve Araplar; Balivet: Konstantinopolis’te Türkler; Schreiner: Konstantinopolis’te seyyahlar ve rehberleri; Jean-Claude Cheynet: Bizans mühürleri, bir toplumun görüntüleri; Christophe Giros: Bizanslılar ve Savaş; Nicole Thierry: 10. yüzyılda kral kiliseleri: Ahtamar, İşhan, Tokalı.
Annie Pralong (Ed.): Bizans: Yapılar, Meydanlar Yaşamlar. Çev.: Buket Kitapçı Bayrı, Kitap Yayınevi, İstanbul 2011, 400 S., ISBN : 978-605-105-072-0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder