Bu Blogda Ara

6 Mart 2014 Perşembe

Selin Melek Aktan'da Kadınların Dünyası


[KanalKultur] -  "Anne - Kız", "Düğünde Oynayan Teyze", "Parti Kızı", "Playboy Kızı", "Rüyalarda Aşk"... Selin Melek Aktan'ın "Kadınların Dünyası" isimli figüratif koleksiyonunun parçalarından... Adı geçen koleksiyon geçtiğimiz günlerde, Miami'de bulunan "Museum of the Americas"da sergilendi...

Selin Melek Aktan

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Ardından Royal Akademi London College'de Moda Tasarımı Bölümü'nde eğitimini tamamladı.

İnsan figürü ağırlıklı ilk heykel sergisini 2003'de ABD'de gerçekleştirdi. Anadolu motifleriyle renklerinden esinlenerek hazırladığı ilk "Orientalpopart'b" Koleksiyonu'nu Yunanistan'da sergiledi.

2004'te aynı koleksiyonla İsviçre'de Zurih Art Show'un en avangard sanatçısı seçildi. Türk hat sanatından esinlenerek hazırladığı dansçılar koleksiyonu ve folklorik öğelerin yer aldığı "Orientalpopart" ile 2 kez, Paris'te 500 sanatçının katıldığı ve ilk defa bir Türk sanatçının kabul edildiği Grand Marche Artcontemporary Place De la Bastille de yer aldı.

Dünyanın yaradılış efsanesini anlattığı soyut çalışmalarından oluşan "evolution" serisi 2006'da New York'da Agora Galeri'de sergilendi.

2008 yılında Avusturya'ya onur sanatçısı olarak davet edildi ve eserleri Salvador Dali'nin heykelleri ile birlikte sanatseverle buluştu. Aynı yıl aşkın çeşitli evrelerinden yola çıkarak yazdığı "Aşk Selinde Uçuşan Melekler" isimli resimli şiir kitabı ve içindeki tablolar Galeri Binyıl'da aynı isimli sergi ile ÇYDD yararına tanıtıldı.

Tabloları 2009'da Amerika'da "Museum of Americas" da sergilenerek müzenin daimi koleksiyonuna alındı. İtalya'da dünyadan 103 sanatçının davet edildiği "İnsan Hakları" sergisine çocuk haklarını konu alan 2 eseriyle katıldı. Sözleri Amerika'da "surfax" tarafından dünyayı besleyen en güzel haberler ve makaleler arasında yayınlanırken "Savaşta Çocuk" isimli eseri de Caserta Müzesi'ne alındı. Aynı yıl ''Düş zamanı ''isimli solo resim ve heykel sergisiyle İstanbul'lu sanatseverlerle buluştu. Eskişehir'de açtığı "Gökkuşağı ile yazılan masallar" isimli sergisiyle herkesi gökkuşağının altında barış içinde yaşamaya davet etti.

2010 yılında geliri eğitim projelerine verilmek üzere 5 parçalık söz ve besteleri kendisine ait "Rüzgarlara Fısıldadım" isimli bir müzik albümü çıkardı ve Doruk Sanat Galerisi'nde "gökkuşağı tapınağında yer var mı?" isimli solo resim heykel sergisi sırasında tanıttı. 2. Uluslararası Tepecik Festivalinin küratörlüğünü ve 4 yıl içinde açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanan sanat parkının proje danışmanlığını üstlendi. Bodrum'un Dibekli Han Sanat Köyü'nde Selin Melek Aktan'dan bir doğu masalı "Aşk-ı Baharat" sergisini açtı. Nişantaş'ında "Apeiron Artplus Galeri" isimli sanat platformunu kurdu ve "Sonsuzluğun Mesajı" isimli sergi ile daha önce New York da sergilediği soyut resimlerini ilk defa Türk sanatseverlerle buluşturdu.

2011 yılında Maria Kılıçlıoğlu Baraz ile "Ultralist Giysiler" tasarım sergisini gerçekleştirdi ve ART BAG isimli özgün çanta tasarımlarını tanıttı.

2012 yılında Miami'deki "Museum of the Americas"ın Türkiye temsilciliğini üstlendi ve Apeiron Artplus Galeri'de farklı zamanlarda açmış olduğu grup ve solo sergilerle 43 ülkeden 65 sanatçının eserlerine evsahipliği yaptı. "Şaka Gibi Herşey" isimli söz ve besteleri kendisine ait 7 şarkıdan oluşan 2. müzik albümünü çıkardı ve gelirini Türkiye'deki eğitim projelerine aktardı. 3. defa Amerika'daki "Museum of the Americas"a davet edildi ve "Kadınların Dünyası" isimli figüratif koleksiyonunu sergiledi. Amerika'daki Müzeler Birliği'nin Uluslararası Sanat Danışma Kurulu'na seçildi.

Çeşitli defalar Yunanistan, Bulgaristan, İsviçre, Danimarka, Avusturya, Fransa, İtalya, Polonya, Çin, Hindistan, Mısır ve Amerika'da ise New York, Los Angeles, Miami eyaletlerinde sergiler açtı.

Halen Nişantaşı'ndaki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. [KanalKultur]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder