Bu Blogda Ara

18 Mart 2014 Salı

Gönül Nuhoğlu - İkiyüzellibirbinaltmış | Duecentocinquantunmilasessanta [Sınırların Doğası: Yasayı Kim Yapıyor? Tarihi Kim Yazıyor?]

"Sınır ve ihlal varlıklarının yoğunluğunu birbirlerine borçludurlar." [Michel Foucault]

[KanalKultur] - Gönül Nuhoğlu, 22 mart – 13 nisan 2014 tarihleri arasında Servizio Cultura Sport Politiche Giovanili'nin davetlisi olarak İtalya'da Trezzo Sull'Adda'da kişisel sergisiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Sanatçı, İstanbul'da Aya İrini Kilisesi ve Yerebatan Sarnıcı'nda yaptığı yerleştirmelerden sonra, bir kez daha tarihi mekan içinde ve mekanla birlikte düşünüyor. Ağırbaşlı Trezzo Şatosu'nun yaşlı taşları arasına sızıyor, kuyuların dibine iniyor, kulelerin üstüne çıkıyor, sanatçının imgelemi tüm mekanı kuşatarak, mekanın belleğini güncel politik çatışmalarla uyandırıyor. Bir kez daha "yasayı yapan kim? tarihi kim yazıyor?" diye soruyor.

"İkiyüzellibirbinaltmış" bir takım eğri, keyfi çizgiden başka nedir?

Gönül Nuhoğlu, dünya üzerindeki kara sınırlarından, 251.060 kilometrelik kibirden yola çıkıyor.

Nuhoğlu coğrafi, kültürel ve politik sınırları söküyor, büküyor, örüyor. Halkları ve bedenleri birbirinden ayıran sınırların şeffaf, keyfi, kırılgan doğasını görünür kılıyor. Sözcülerin, sayıların, haritaların, yeryüzünün ölçülerinin, ölçeklerinin keskinliğini bozuyor. Uygarlığın çobanına inat, doğa ve tarih arasındaki yarıkta gezen asi bir keçinin peşine takılıyor. Peki sınırın, bu sınırı muzafferce kat eden keçinin varlığı dışında bir anlamı var mıdır? Belki de sınır, ihlalin ve sanatın tek sığınağıdır. Sınırdan kendine oyun alanı yaratan, aklın duvarları üzerinde yürüyüp, belleğin kapılarına vurup kaçan, yasanın vaadini boşa çıkaran ele avuca sığmaz ve kaygısız gülüş yankılanıyor Trezzo Şato'sunda.

Gönül Nuhoğlu

1961'de İstanbul'da doğdu. 1983'te Boğaziçi Üniversitesi'ni; 1988'de Marmara Üniversitesi'ni bitirdi. 1995'te 16. Günümüz Sanatçıları Sergisi'nde "Ödül" adlı.

Kişisel Sergileri

1998 "Çıkış Yok", Aya İrini ,İstanbul
2002 "Toz ve Gölge", Yerebatan Sarnıcı ,İstanbul
2003 "Aysberg", Grıgor Prlichev Kültür Merkezi,Ohrid, Makedonya
2005 "Dikkat Köpek Var", Universal Lodge Hall, Washington DC, Amerika
2009 "Dünyayı Aylaklık Kurtaracak, Bir Gün işe Gitmemekle Başlayacak Her Şey" Sirkeci Tren İstasyonu, İstanbul
2009 "Dokunmazsanız Aslında Hiç de Zararlı Değiller" Art Alley Galeri, Sofya, Bulgaristan [KanalKultur]

Gönül Nuhoğlu - İkiyüzellibirbinaltmış | Duecentocinquantunmilasessanta / 22 mart – 13 nisan 2014; Castello Visconteo di Trezzo sull'Adda, Via Valverde, 33 (MI) - Italy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder