Sanatçı, serginin adı olan "Boynumuz Kıldan İnce Değil"i şu şekilde açıklıyor:
"Bir uygarlığın seviyesini ölçmek istiyorsanız, kadının yaşam standartlarına bakmanız yeterli olacaktır. Uygarlık yalnızca teknolojik gelişmeler, eğitim seviyesi, ekonomik açıdan kalkınma gibi ölçütler barındırmaz. Bir yeri uygar olarak nitelendirebilmek için ahlaki değerlerin de oturmuş olması gerekir. Geçmişten günümüze varılan noktada, birçok açıdan gelişsek de kadınların değeri, onlara nasıl davranılması gerektiği yeterince anlaşılmamakla beraber kadınlar hor görülüyor. Günümüzde kadına yönelik şiddetten teknoloji sayesinde fazlasıyla haberdar olabiliyoruz; ama maalesef bir yerlerde bizim hatta belki de kimsenin haberi dahi olmayan pek çok kadın daha var.
Her yıl 500 bin kadın seks köleliği için satılıyor ve halen dünyada milyonlarca seks kölesi var. Bu bir sektör haline gelmiş olup, ticaretinden sağlanan rant 100 milyar dolar olarak biliniyor. Çoğu ülkede genç yaşta evlendirilen, fuhuşa zorlanan, bir canlıdan çok bir mal muamelesi yapılan kadınları görüyoruz.
Çağımızın gelişmişliğinden övünürken, kadına karşı tutumun geriliği nereden geliyor? Günümüzde çeşitli kuruluşlarla kadınımızın sesinin daha gür çıktığı her ne kadar doğru olsa da, bu insanları bilinçlendirmeye yetmiyor. Gencecik kızların önlerindeki rengarenk dünya siyaha boyanıp, töreler uğruna aileleri tarafından daha hiç tanımadıkları satılıyorlar ve her türlü şiddete maruz kalıyorlar. Kadınların duyguları, yaşantıları, düşünceleri, umutları çöp muamelesi görüyor adeta. Her insan imkanları çerçevesinde iyi bir eğitim görmeyi ve sonrasında hayatını o doğrultuda şekillendirmeyi hak eder. Ancak zihniyet değişmediğinden, kadınların hayatı tanımaya, âşık olmaya, gülmeye, kendilerini keşfetmelerine imkânları olmuyor. Kısacası kadınlar, insanlıktan ve onun getirdiği değerlerden men ediliyorlar. Zamanla bazı kadınlar direnmeye başladı. Yapılan haksızlıklara tahammül edemeyen bu kadınlar, "yapamazsın" denilen tüm işlerin üstesinden gelmeye başladılar. "Açamazsın" denilen tüm kapıları, akılları ve yüreklerinin yardımıyla açmayı başardılar. "Bakamazsın" dedikleri pencerelerden, yere eğilmiş başlarını kaldırarak, büyük bir cesaretle ileriye çevirdiler yüzlerini. "Biz kimsenin kölesi değiliz" dediler. Gittikçe de çoğalıyorlar, çünkü kendilerine inanıyorlar ve güçleniyorlar. Evet, günümüzde hâlâ bu gücü bulamayan kadınlar var. Gücü bulsa da çaresizliğin pençesinden kurtulamayan, dünya akıl çağına girmişken hâlâ şiddetin en vahşi ve en sadist hallerine maruz kalan, sayısı yalnızca ülkemizde 2013 senesinin son 6 ayında 26 bin olarak gözüken binlerce kadın var. Hâlâ 500 bin küçücük, daha çocukluğunu yaşayamadan gelin olmuş hayatlar var.
Ama ben kadının gücüne inananlardanım. Gelecek kadının elinde. Kadının her alanda eşit olacağı, değer gördüğü, bir dünyanın çok daha renkli, eğlenceli ve adil olacağına inananlardanım.
Kadınlar; narindir, kırılgandır, değerlidir. Bir kadında kocaman bir yürek, sevdikleri için kıldan ince bir boyun vardır. Ancak hiçbir haksızlığın, dayatmanın, sevgisiz adamların gösterdiği şiddetin, toplum baskısının karşısında;
'Boyunları kıldan ince değildir.'"
Funda Alkan Cumbul
1956 yılında İzmir'de doğdu. Yüksek öğrenimini 1979 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Grafik Ana Sanat Dalı'ndan mezun olarak tamamladı.
İzmir Özel Türk Koleji ve Obje Sanat Galerisi'nde resim öğretmenliği yaptı.
Kişisel sergilerinin yanında birçok karma sergiye de katıldı. Ayrıca İzmir sanatçılarıyla "Su Grubu"na dahil olup yurtiçinde sergilere ve yurt dışında bienallere katıldı. Yardım amaçlı etkinliklerde bulundu.
Resimlerinde yaşamı gözden geçirmek adına, sevginin yaşarken geliştirilmesi gereken en önemli nitelik olduğunu vurgulayarak, duygularını fırçası ve boyaları ile ölümsüzleştirmeye çalışıyor.
Bütün resimlerini geçmişte yaşanmışlığı yaşatmak adına antikalaştırıyor. Halen kendi atölyesinde çalışmalarına devam ediyor. [KanalKultur]
Funda Alkan Cumbul - Boynumuz Kıldan İnce Değil / 27 mart - 19 nisan 2014; Derinlikler Sanat Merkezi, Teşvikiye Cad. Nar Apt. No: 59 K. 2, Teşvikiye - İstanbul; Tel.: (0212) 291 82 55
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder