[KanalKultur] - Toplumsal Tarih dergisinin mart 2006'da yayınlanan 147. sayısı, Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde, kadınları konu alan çeşitli yazıları içeriyor. Bu yazılardan en dikkat çekeni ise, kadınların gerek dünyada gerekse Türkiye'de doktor olmak için verdikleri mücadeleyi ele alıyor.
Toplumsal Tarih, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, geçmişten bugüne dek kadınların hayatın çeşitli alanlarında verdikleri mücadelelerden örnekler sunma geleneğini sürdürüyor. 147. sayıda özellikle Nuran Yıldırım'ın "Kadınların Hekim Olma Mücadelesi" başlıklı yazısı dikkat çekiyor. Yazıda, 19. yüzyılda erkek kimliğine bürünerek İngiltere ordusunda 50 yıl hekimlik yapan Dr. James Barry'den, ilk Türk kadın hekimi Safiye Ali'ye kadar birçok ilginç öyküye yer veriliyor. Kadınların bu kutsal mesleğe kabul edilmek için verdikleri mücadele bu yazıda ayrıntılarıyla ele alınıyor.
19. yüzyıldan itibaren kadınlar hekim olma uğruna savaş verirken, Türkiye'de ise 1949'da ilginç bir olay yaşanmıştı. Feryal Saygılıgil'in kaleminden aktarılan bu olayda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kız öğrencileri ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin erkek öğrencileri arasında bir münazara yaşanıyordu. Münazaranın konusu kadınların doktor olup olamayacağıydı. Türkiye'de kadınların tıp fakültelerine girmelerinin üzerinden 27 yıl geçtikten sonra yapılan bu münazaranın ibret verici sonucu yine Toplumsal Tarih sayfalarında yer alıyor.
Yavuz Selim Karakışla da Teşvik-i Sanayi Biçki ve Dikiş Dershanesi'ni temel alarak kadınların iktisadi ve sosyal yaşamda yer edinme çabalarını yazıyor. Yazar ayrıca düzenli olarak hazırladığı "Arşivden Bir Belge" bölümünde Osmanlı ordusu bünyesinde kurulan 1. Kadın İşçi Taburu'nun öyküsünü anlatıyor.
Derginin 147. sayısında işlenen diğer konulardan bazıları ise şöyle: Sırp ayaklanması çerçevesinde, Balkanlardaki ulus-devlet oluşumlarının arka planında Fransız İhtilali'nin etkisi; Saltanatın kaldırılmasında bilinmeyen noktalar; Osmanlı İmparatorluğu'nun 1893 yılında Şikago'daki bir sergiye tiyatrosuyla katılması; Ermeni sorununa dair Türkiye'de yürümekte olan tarihçilik pratiği; Paula Modersohn-Becker'in otoportresi.
Gelibolu 1915 Haritası'nın da armağan olarak verildiği Toplumsal Tarih'in 147. sayısında ayrıca Gelibolu belgeselinin araştırmacısı Feza Toker ile Ayşe Çavdar'ın yaptığı söyleşi, Emel Seyhan'ın kaleminden yüz yıl önceki gazete manşetleri, Zafer Toprak, Salih Özbaran, Ayşe Hür, Edhem Eldem, Esra Aliçavuşoğlu vd. bulunuyor. [KanalKultur]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder