[KanalKultur] - İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün Karşı Sanat Çalışmaları işbirliğiyle 22-23 mayıs 2009 tarihleri arasında "Görsel İdeoloji Sempozyumu" düzenledi.
"Görsel İdeoloji Sempozyumu"nun açılışı, 21 mayıs perşembe günü Santral Kampüsü'nde, saat 17'de Guy Debord'un "Gösteri Toplumu" filminin gösterimi ile başladı. Sempozyum açılış konuşmalarını Uğur Kömecoğlu ve Ali Şimşek yaptı.
"Görsel İdeoloji Sempozyumu", "Politika, Toplumsal Cinsiyet, Görsellik", "Görseli Üretmek", "Sosyolojinin Görüntüsü", "Gündelik Hayat, İdeoloji ve Görsellik", "Göz ve İktidar", "Görsellik, Etik ve İdeoloji" başlıklı toplam 6 oturumdan oluştu.
Katılımcıları arasında akademisyenler, sanatçılar, küratörler, yazarlar, fotoğrafçılar ve yüksek lisans öğrencilerinin bulunduğu etkinliğin amacı; sonsuz sayıda imge ve görüntünün durmaksızın üretildiği ve tüketildiği, görselliğe dayalı bir kültürel yapının içinde yaşadığımız günümüz dünyasında, görsel kültür ve ideoloji kavramlarını sosyolojik bir perspektiften yeniden düşünmek, farklı disiplinlerin görsele dair yaklaşımlarını bir araya getirecek bir tartışma alanı açabilmek olarak belirlenmişti.
Sempozyumda imgenin üretimi ve farklı algılanma biçimleri, yeni görselleştirme yöntemleri ve yeni medya, görüntü ve ötekileştirme, temsil politikaları, güncel sanat bağlamında görsellik, fotoğraf ve ideoloji, görsel ve popüler kültür çerçevesinde farklı sosyal sınıflara, toplumsal cinsiyet ve bedene, tüketim kültürüne yeniden bakmak gibi temalar tartışmaya açıldı.
"Görsel İdeoloji Sempozyumu" nda şu bildiriler yer aldı:
N. Türkoğlu - S. T. Alayoğlu: "Chavez ve 21. Yüzyıl Misyon Görüntüleri"; Veysel Batmaz: "Görselliğin İletişimi: Zihin Karsısında Zihin"; Nermin Saybaşılı: "Cinsiyetlestirilmiş Ulusaşırı Göç, Dijital Coğrafyalar ve Küresel Görsel İdeoloji"; Genco Gülan: "Sanatçı ve Artist Sözcüklerinin İkinci Binyıl Bası Türkcesindeki Tartışmalı Kullanımları"; Marcus Graf: "War of Images: About Radical and Violent Artistic Strategies against Today's Hegemony of Populist Vısual Culture"; Barış Acar: "Sanat Tarihinin Nesnesi"; B. Düzcan: "Medyada Askerlik Fotoğraflarına Bakmak"; Yasemin Yıldız: "Cumhuriyet Dönemi Belgesel Fotoğraflarında Kadın İmgesi"; Gülay Kayacan: "Eminönü Meydanının Görünmez Yurttaşları: Seyyar Satıcılar 'Sahne Senin İstanbul'un Neresinde?"; Özlem Yeniay: "Gökova Körfezi'nde Görünmez Emekçiler: Kadın Balıkçılar"; Özgür Taburoğlu: 'Yurdum İnsanı: Halkın Medyada Temsili Özerine"; Ali Şimşek: "Alt Sınıfları Groteskleştirmek ya da Görünür Kılmak"; G. Aymaz - M. Öztürk: "Kahkahacılar Kolektifinde Zekâ Irkçılığı: Günümüz Türk Sineması ve Televizyonlarında Entelektüelin Sunumu"; Levent Cantek: "Kadınlar ve Kadınsılar: Köleler ve Düşmanlar"; Barış Çoban: "Göz ve İktidar: "Vitrinlere Değil Gökyüzüne Bak!"; Rahmi Öğdül: "Örtülü ve Çıplak Hakikat: Beden Temsillerinde Örtünme ve Çıplaklığın İdeolojisi"; Özlem Oğuzhan: "Spekülasyon Evreninde Yıldız Gibi Görünürken"; Murat Yaykın: "Fotoğraf İdeolojisi"; Yücel Tunca: "Belgesel Fotoğrafın Multimedya Açılımı: Yeni Bir Anlamlandırma Olanağı mı Yoksa Yeni Sezon İçin Bir Vitrin Düzenlemesi mi?"; Melek Özman: 'Sinema ve Video: Yeni Medyada Görsellik" [KanalKultur]
Görsel İdeoloji Sempozyumu / 22 - 23 mayıs 2009, İstanbul; İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü, E4-305; Eski Silahtarağa Elektrik Santralı, Emniyettepe Mah. Kazım Karabekir Cad. No:2/13, Eyüp - 34060 İstanbul, Tel.: (0212) 444 0 428
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder