Bu Blogda Ara

10 Ocak 2014 Cuma

Birlikte 50 Yıl

[KanalKultur] - Önce: "Avrupalılaşma Yolunda Türkiye", "Göç", "Dünya Dilleri", "Uyum / Değişim", "Avrupa - Asya Köprüsü: İstanbul"...

Ardından "Birlikte 50 Yıl"...

Uluslararası alanda Türk karikatürünü dünya karikatürü ile buluşturan, dünya gündemindeki konuları yarışma ve sergilere dönüştüren çok dilli e-mizah dergisi "Don Quichotte" tarafından düzenlenen ve Türkiye'den Almanya'ya göçü irdeleyen; Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsolosluklarının desteklediği; seçici kurulunun uluslararası başarılara imza atmış karikatürcülerden Seyran Caferli (Azerbaycan), Hicabi Demirci, Oğuz Gürel (Türkiye), Hayatı Boyacıoğlu ve Erdoğan Karayel (Almanya) tarafından oluşan "Birlikte 50 Yıl" konulu uluslararası karikatür yarışmasına, 43 ülkeden 158 karikatürcü toplam 567 karikatürle katıldı. Finale kalan 100 karikatür arasından ödül alanlar belirlendi.

"Birlikte 50 Yıl" Uluslararası 6. "Don Quichotte" Karikatür Yarışması'nın "Büyük Ödülü"nü Türkiye'den Halit Kurtulmuş Aytoslu kazandı.

© DonQuichotte ve  Halit Kurtulmuş Aytoslu -
"Birlikte 50 Yıl"
Uluslararası 6. "Don Quichotte"
Karikatür Yarışması'nın "Büyük Ödülü"nü
Türkiye'den Halit Kurtulmuş Aytoslu kazandı.
 
Yarışmada ayrıca 3 adet başarı ödülü verildi. "1. Başarı Ödülü" İranlı çizer Shahram Rezai'ye, "2. Başarı Ödülü" Türkiye'den Eray Özbek'e, "3. Başarı Ödülü"nü ise Bulgaristanlı çizer Valentin Georgiev'e verildi.

Yarışma seçici kurulu, katılımcıların çalışmalarından 10 tanesini de "Mansiyon"la ödüllendirdi. Mansiyon kazanan sanatçılar: Bülent Han (Türkiye), Darko Drljevic (Montenegro), Murat Gök (Türkiye), Mehmet Karaman (İsviçre), Hagop Dolmajian (Syria), Hoşsein Vagari (İran), Hüseyin Çakmak (KKTC), Elvis Corrales Rodriguez (Küba), Karoly Lügosi (Almanya) ve Emre Yılmaz (Türkiye).

Karikatür yarışmasını düzenleyen "Don Quichotte" e-mizah dergisinin yöneticisi Erdoğan Karayel, yarışmayla ilgili düşüncelerini şöyle özetledi:

"Yarışmamızın amacı; 1961 yılında Sirkeci'den trenle başlayan gurbet yolculuğunun elli yıllık sürecinde, göçün nedenlerini, göçmenlerin sorunlarını irdelemek ve bunları çizgiyle kağıda yansıtmaktı. Bir göç ülkesi olan Almanya'da bugün yedi milyonu aşan yabancıların yarısını Türk vatandaşları oluşturmakta. Üç kuşaktır bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları geçen elli yıllık süreçte büyük bir uyum mücadelesi verdi. Almanya'nın ikinci dünya savaşı kalkınmasında büyük payı olan Türk vatandaşlarının bu anlamlı mücadelesini altı yıldır karikatür sanatıyla dillendirmeye ve her iki toplum yöneticilerine gerekli mesajları vermeyi kendime bir görev bildim. Don Quichotte dergisinin bugün geldiği noktada özellikle günlük ve yerel Türk basını ve görsel medyanın önemli bir payı vardır. Medyanın yanısıra yaptığım çalışmaları her yıl olduğu gibi bu yıl da destekleyen Stuttgart ve Karlsruhe Başkonsolosluklarımıza da çok minnettarım. Dileğim Almanya'da yaşayan ve benim gibi mücadelesini Türk göçmenlerine adayan diğer sanatçılara da bu ilginin ve desteğin verilmesidir".

"Don Quichotte"

Ünlü karikatürist Erdoğan Karayel tarafından Almanya'da kurulan ve adını Cervantes'in ünlü roman kahramanından alan bir mizah dergisi.

Ustaların ustası Oğuz Aral'ın 55. sanat yılında, ona armağan sunularak, nisan 2004'te yayın hayatına atıldı.

Türkiye'deki karikatüristlerin yanı sıra; Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve İngiltere'de yaşayan Türk karikatüristler tarafından destekleniyor.

Derginin Genel Yayın Yönetmenliğini Erdoğan Karayel üstleniyor.

Dergi, bilhassa karikatürün medeniyetleri ayrıştırıcı değil, birleştirici bir rolü olduğunu hatırlatıyor.

"Don Quichotte", bir mizah dergisi olarak 2006 mayıs ayına kadar 10 sayı basıldı. "EU & Turkey", "New Orleans", "Nazım Hikmet", "Bird Flu", Mohammed", "Stop the War", "Hrant Dink", "Immigration" ve "Che" adlı karikatür sergileri yaptı.

Bugün artık "e-Dergi" (ISSN 1860-4951) olarak yayın hayatına devam ediyor.

"Don Quichotte", 2004 yılından bugüne kadar toplam 6 uluslararası karikatür sergisi düzenledi...

1. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın (2004) konusu "Avrupalılaşma Yolunda Türkiye" idi. 2. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın (2007) konusu "Göç"tü ve iki ana soruya dayanıyordu: Bir insan neden ülkesini terk edip, başka bir ülkete göçer? Göç ülkesi, neden göçmenleri kendi vatandaşları gibi sahiplenmez? 3. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın (2008) konusu "Dünya Dilleri"ydi. Dillerarası diyaloğun renkli ve hareketli alanını yakalamayı hedefliyordu. 4. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın (2009) konusu "Integration / Assimilation" / "Uyum / Değişim" başlığını taşıyordu. "Uyum ve Değişim" kavramlarını birbirine karıştırmadan bireylere özgürce kültürlerini yaşatmalarını sağlayan toplum hedefinden yola çıkarak, gerçek anlamda yaşama geçirilemeyen bu sentezi karikatür sanatıyla gerçekleştirerek göç ülkelerine gerekli mesajı vermeyi içeriyordu. 5. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması'nın (2010) konusu "Avrupa - Asya Köprüsü: İstanbul"du. "2010 Avrupa Kültür Başkenti" seçilen İstanbul'u dünya çizerleri gözüyle geçmişten günümüze irdelemek ve karikatür sanatı aracılığıyla yansıtmayı amaçlıyordu. [KanalKultur]

[16 Kasım 2011]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder