Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 238 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1 |
Baskıcı iktidarların 'sistemli unutturma', 'seçilmiş hatırlatma' ve benzeri yöntemlerinin toplumsal tarih birikimi ile aşılabileceği inancıyla, güncelin tarihini yazma konusunda bir araya gelen tarihçiler 'kent hakkı için' adlı dosya ile Gezi Parkı deneyiminin ardından bu perspektiften şimdinin tarihi'ne nasıl bakılabileceğini ele alıyorlar.
Ömer Turan, Taksim'i tanzim etme projelerinin siyasal analizini tarihsel arka plan eşliğinde anlatırken antropolojinin kavramsal araçlarını kullanarak Gezi Parkı'ndaki süreci ampirik bir metot ile "armağan dünyası" üzerinden tahlil ediyor.
Afşin Altaylı, kent müzeciliğinin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler veriyor ve Lefebvre ile Harvey üzerinden kent hakkı çerçevesinde katılım ve müzecilik ilişkisini sorguluyor.
Meltem Toksöz, kişisel deneyimleri ve gözlemleri ile Gezi sürecini analiz ediyor ve kentsel mekânı deneyimleyen kuşağın apolitik olmadığına, kişisel olanın politik olduğunu anlayan bir perspektife sahip olduğuna dikkat çekiyor.
İrvin Cemil Schick, İstanbul'un tüm yıkım ve kentsel dönüşüm uygulamalarına dikkat çekerken toplumsal hafızaya müdahalelerin toplumu biçimlendirmede ne denli etkili olduğunun altını çiziyor ve İstanbul'un yok edilmekte olan kitabelerine odaklanıyor.
Zafer Toprak, Türkiye'de Durkheim psikolojiden bağımsız sosyoloji görüşlerinin Osmanlı toplumunda ortaya çıkışını, bu süreçte etkili olan yayınları anlatıyor.
Sertan Batur, Akron Üniversitesi'ne bağlı Psikoloji Tarihi Merkezi'nde bulunan Behice Boran ve Muzaffer Şerif arasındaki yazışmadan geriye kalan mektuplardan ikisini sunuyor.
Beno Kuryel, antik Hint matematiği üzerine Türkiye'de pek konu edilmeyen bilgileri bir araya getirerek bugünkü büyük matematiksel anlatılara eleştirel bir pozisyon alıyor ve yeni toplumsal dinamiklerle matematik tarihini, matematik felsefesini yeniden kavramsallaştırmayı deniyor.
Toplumsal Tarih'te Oğuz Tekin bu ay iki yazıyla yer alıyor. Yazılardan birinde Daskyleion (Ergili-Hisartepe) Kazıları'nda bulunan Kyzikos ağırlıklarından birini inceliyor ve bu ağırlıkla ilgili kimi tartışmalı noktalara açıklık getiriyor. Diğer yazısında II. Kılıçarslan dönemine ait bir Anadolu Selçuklu Devleti ağırlığını sunuyor.
Mete Tunçay, geçtiğimiz yaz başında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan Victor Klemperer'in "Bir Filologun Notları": Lingua Tertii Imperii ( LTI) kitabını ve yazarı Klemperer'i tanıtıyor.
Aytek Soner Alpan, Benjamin C. Fortna'nın Osmanlı İmparatorluğu, Yunanistan ve Türkiye'de Devlet-milliyetçilikleri: Ortodokslar ve Müslümanlar, 1830-1945 kitabını kritik ediyor.
Serkan Er, Osmanlı Devleti'nin askeri yapılanmasını konu alan Osmanlı Askeri Tarihi (Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, (1972- 1918) kitabını tanıtıyor.
Zerrin İren Boynudelik, "Avrupa Resminde Mitolojik Konulu Resimler" başlıklı yazı dizisinde İtalyan sanatçı Antonio Allegri Correggio'nun "Leda ve Kuğu (Zeus)" eserini sunuyor.
Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler"iyle yer alıyor.
Ayrıca, Özgür Burçak Gürsoy'un "Bir Konferansın Ardından: Rural History 2013" ve Melike "Sümertaş'ın Sinan- Palladio Konferansı" özetleri ile Berat Seçkin Demirok "Saklı Limandan Hikâyeler" yazısı da okurla buluşuyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 238 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder