Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 239 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1 |
Evangelia Balta ve Aytek Soner Alpan, "1923 Ahali Mübadelesi" neticesinde Yunanistan ve Türkiye'de milyonlarca insanın yerinden edilmesi sırasında Türkiye'den Serez'e giden nüfusun yaşadığı iskân sorunlarını ele alıyor.
Ece Zerman, Gülsün Karamustafa ile sanatçının bugüne kadarki en kapsamlı sergisi olan "Vadedilmiş Bir Sergi"'yi, oryantalizm, toplumsal cinsiyet ve göç gibi konular ekseninde sanatçı gözüyle nasıl değerlendirdiğini anlatıyor ve tarihle ilişkisini konuşuyor.
Mehmet Ö. Alkan, Cumhuriyet'ten daha eskiye giden Kürt meselesinin tarihi için önemli olan iki belgeyi; Dr. Şükrü [Sekban] tarafından yazılan ve Kürtlerin taleplerini sıralayan mektup ile 10 sene sonra Kürtlerin aslında Türk olduğunu anlatan kitapçığın hikâyesini sunuyor.
Zafer Toprak, Dante'nin La Vita Nuova'sı ve tam 623 yıl sonra Türkiye'de yayınlanan, Meşrutiyet düzeninin izleyeceği toplumsal dönüşümleri kapsayan Ziya Gökalp'in eseri Yeni Hayat'ı dönemin düşünce dünyası içinde inceliyor.
Ayşenur Korkmaz, Mustafa Kemal'in 24 Nisan 1920 tarihli meclis konuşmasında 1915-16'da Ermeni'lerin başına gelenleri 'fazahat' (rezillik) olarak nitelendirdiği meclis konuşmasını analiz ediyor.
Saro Dadyan, Osmanlı tarihinde gayrimüslimlerin memuriyete kabulü ve resmi unvan almaları yönündeki yeniliğin ilk örneklerinden Garabed Artin Davud Paşa'nın hayatını ve bürokrasideki yerini konu ediyor.
Alexandre Toumarkine, Türkiye'de az bilinen değerli Alman tarihçisi Gerd Krumeich ile Krumeich'in çalışmalarını ve dünya savaşı tarihçiliğini konuşuyor.
Rohat Alakom, 1870- 1930 yılları arasında İstanbul'da yaşayan İsveç Elçiliği çalışanları, aileleri ve fotoğrafçı G. Berggren gibi İstanbul'daki İsveçli grubun öne çıkan isimlerinden oluşan İsveç kolonisiyle ilgili bilgiler veriyor.
Yılmaz İzmirlier, darphanelerde kullanılan ve bugüne kadar incelenen ağırlıklardan oldukça farklı özellikler gösteren kurşundan üretilmiş üç ağırlığı tanıtıyor.
Oğuz Tekin, Ege Denizi'nde bulunan Kiklad Adaları'nda Eskiçağ'da hayat bulan kültürü ve bu kültürden günümüze kalan eserleri tanıtıyor.
Sertan Batur, Akron Üniversitesi'ne bağlı Psikoloji Tarihi Merkezi'nde bulduğu, Pertev Naili Boratav'ın Muzaffer Şerif'e yazdığı bir mektubu sunuyor ve mektubun hangi koşullarda yazıldığını anlatıyor.
Zerrin İren Boynudelik, "Avrupa Resminde Mitolojik Konulu Resimler" başlıklı yazı dizisinde Jacopo Amigoni'nin resmettiği "Hera Argus'un Başını Hermes'ten Alırken" adlı eserini sunuyor.
Toplumsal Tarih'in 239. sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler"i yer alıyor. Tarih Vakfı'ndan Haberler ve diğer güncel haberleri de okur ulaşabiliyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 239 (2013), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder