[KanalKultur] - Bireysel üretimleri sürdürmenin oldukça güçleştiği, endüstriyel üretimin hakim olduğu günümüz dünyasında, ustalık kavramı ayrı bir anlam ve ustalar ayrı bir değer kazanıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği, minyatür sanatının çağdaş örneklerini 10 haziran - 18 temmuz 2010 tarihleri arasında "İstanbul Minyatürleri" adlı sergiyle İstanbullularla buluşturdu.
Sergi, İstanbul'da minyatür geleneğinin önemli bir parçasını oluşturan ve Cahide Keskiner'in 1989 yılında kurduğu Cahide Keskiner Atölyesi işbirliği ile hayata geçirildi.
Sergide İstanbul'da minyatür geleneğini yaşatan Cahide Keskiner ile birlikte Sabiha Bayhan Koç, Zehra Çekin, Tülin Gönültaş, Çiğdem Tunçer, Ebru Kızılırmak, Aynur Gürsoy, Asiye Okumuş, Bahriye Balkaç, Çiğdem Mercan, Esra Altındoğan, Olcay Çetinok ve Nükhet Sağıroğlu olmak üzere sanatçılar kullandıkları içerik ve sanat formuyla İstanbul'un kaybolmaya yüz tutmuş değerlerinin hatırlanmasına ve belgelenmesine aracılık etti..
Surlar, sur kapıları, anıt ağaçlar ve yalılar
Sergide, İstanbul'a ait surlar - sur kapıları, anıt ağaçlar, kuşlar ve yalılar olmak üzere 4 tema üzerine resmedilen toplam 69 minyatürün yer aldı.
Cahide Keskiner
1931 yılında İstanbul'da doğdu. Tezhip ve minyatür çalışmalarına 1953 yılında, hocası Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver ile başladı. Hattat Macit Ayral'dan hat dersi, ressam Şeref Akdik'ten de resim dersleri aldı. 1965 yılında İstanbul Yıldız Porselen Fabrikasına Türk Süsleme Sanatları Uzmanı olarak atandı ve burada ilk Türk Süsleme Atölyesi'ni kurdu. Birçok resmî ve özel kurum ve kuruluşlarda açılan kurslarda eğitim görevlisi olarak görev aldı. 1980 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Topkapı Saray Müzesi'nde açılan Uygulamalı Türk Süsleme Sanatları Kursları'nda eğitim ve yönetim kurulu başkanlığına getirildi. 1982 yılında, daha önce halka açık eğitim programını yürüttüğü Mimar Sinan Üniversitesi'nde Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü'nde öğretim görevlisi oldu. 2000 yılında Kültür Bakanlığı Mevlana Büyük Ödülü'ne layık görüldü.
Türk Süsleme Sanatlarında Desen ve Motif, Turkish Motif, Çocuklar İçin Türk Motifleri, Türk Süsleme Sanatlarında Stilize Çiçekler: Hatai, Minyatür Sanatında Doğa Çizim ve Boyama Teknikleri, Minyatürler Kitabı adında yayınlanmış eserleri bulunuyor. Cahide Keskiner adını verdiği tezhip ve minyatür atölyesinde, öğrencileri ile çalışmalarını sürdürüyor. [KanalKultur]
'İstanbul Minyatürleri' / 10 haziran - 18 temmuz 2010; Cemal Reşit Rey Sergi Salonu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Darülbedayi Caddesi - Harbiye - Şişli - 80200 İstanbul; Tel.: (0212) 231 54 97
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder