Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 183 (2009) 1300-7025-9-1 |
Judy Barsalou ve Elizabeth A. Cole'un şiddetli çatışma yaşamış toplumlarda tarih eğitiminin güçlükleri üzerine yazdıkları rapor da dosyada yer buluyor. Dosya ayrıca Magda Costantino ve Danny Furtado'nun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yerlilerin tarihlerinin eğitim sistemine nasıl dahil edilebileceği üzerine demokratik yaklaşımları inceledikleri çalışmalarını da okuyucularla buluşturuyor.
Hasan Sungur'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tarih eğitimini konu alan makalesi ve Emre Gürbüz'ün Azerbaycan'da okutulan tarih dersi kitaplarının Osmanlı-Akkoyunlu Savaşları'na bakış açısını incelediği yazıları da dosya içinde.
183. sayı ayrıca, Aykut Kansu'nun geçen sayıda ilk bölümü yayınlanan, Samuel P. Huntington'ı konu alan makalesinin ikinci bölümüne de yer veriyor. Bu bölümde Kansu, 1970'li yıllardan 2000'li yıllara, Huntington'ın muhafazakar düşüncesini derinlemesine inceliyor.
Ece Zerman'ın İrvin Cemil Schick ile Cumhuriyet döneminde yabancı, ilkel, vahşi, tek kelimeyle ‘öteki' olarak temsil edilen Osmanlı cinselliği, bunun oryantalizm ve mekânsallık söylemlerine hangi açılardan eklemlendiği, cinsellikle iktidar ilişkisi ve 20. yüzyıl başında Osmanlı İmparatorluğu'nda üretilen erotik yayınlar hakkında yaptığı söyleşi de derginin sayfalarına konuk oluyor.
Nadir Özbek, "Rumeli'de Vergi Tahsilatı ve Jandarma" başlıklı makalesinde, Rumeli vilayetlerinde İkinci Meşrutiyet'i hazırlayan toplumsal koşullara ve özel olarak da vergi tahsilatı sırasında yaşanan baskılara değiniyor.
Erden Akbulut'un 1966 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi propaganda yönergesini incelediği makalesi oldukça şaşırtıcı ve ilginç bir resim çiziyor.
Fatmagül Berktay, İstanbul örneğinden yola çıkarak kent, kadın ve özgürlük ilişkisini irdeliyor.
"Şehzade Abid Efendi'nin Düğünü: Tiran 1936" başlıklı makalelerinde Yüksel Özgen ve Mustafa Balcı, Abdülhamid'in sürgündeki oğluyla Arnavutluk Kralı'nın kızkardeşinin evliliklerini ve bu evliliğin yankılarını inceliyor.
Veli Sevin ve Necla Arslan Sevin ise "Beş Bin Yıllık Boncuk ve Mücevherler" başlıklı makalelelerinde Elazığ Korucutepe'de çıkarılan boncuk ve mücevherleri mercek altına alıyor.
Ayrıca Edhem Eldem, Emel Seyhan, Mehmet Ö. Alkan ve Erol Üyepazarcı düzenli köşeleriyle, Burak Çetintaş, Gamze Rezan Sarışen, Koray Demiray, Liaisan Şahin ve Özgül Akıncı da güncel bölümündeki yazılarıyla ilginç konuları aktarıyor ve yorumluyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 183 (2009) 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder