Bu Blogda Ara

10 Eylül 2013 Salı

Zina ve Fuhuş Arasında Kalanlar

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları]
220 (2012), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, nisan 2012'de yayınlanan 220. sayısında Fikret Yılmaz'ın "Zina ve Fuhuş Arasında Kalanlar: Fahişe, Subaşıya Karşı" yazısını kapağa taşıyarak önemli bir tartışmayı okuyucularla paylaşıyor.

Toplumsal Tarih dergisinin 220. sayısında Fikret Yılmaz, 1580 yılında Edremit kazasında saldırıya uğrayan bir kadının davasını ele alıyor. Tanıklıkların mahkemede bu kadının fahişe olduğunu söylemesi üzerine, kadının subaşıya " s.dim ise siyasetim edin" demesiyle davanın seyri değişir. Fikret Yılmaz İslam hukukunda fuhuşun zina içinde değerlendirilmesinden yola çıkarak 16. yy Osmanlı İmparatorluğu'ndaki uygulamaları, Edremit'teki vakayı da göz önünde tutarak bir hukuk tarihi tartışmasına giriyor.

Nüket Esen, Ahmed Midhat ile Fatma Aliye arasındaki mektuplaşmalarda ilişkilerinde gerginlik yaratan meselelere odaklanarak, 20. yy başında Osmanlı entelektüel çevresinde bir kadının erkeklerden izin almadan yayın yapma, sorgulama ve karşı çıkma isteğini değerlendiriyor.

Benoit Fliche, türbelerde ve camilerde süregelen adak geleneğini, Diyanet'in bu norm dışı davranışlara karşı geliştirdiği önlemleri ve Müslümanların kiliselerde yine adak geleneği içerisinde değerlendirilebilecek ritüellerini kaleme alıyor.

Saadet Özen, 20. yüzyılın başında Balkanlar'da bulunan ve sayısız fotoğraf ve filme imza atan Manakilerin, çektikleri Hürriyet fotoğrafları ile Meşrutiyet'in ilânını epik bir destana dönüştüren görüntü mühendisliğini inceliyor.

Muazzez Pervan, Dersimlilerden Mektuplar (1941- 1953) kitabında da bahsedilen Dersim 38' sürgünlerinden Tunceli mebusu Necmeddin Sahir Sılan'a gönderilen mektuplara dayanarak, yaşananların sürgünlerin hayatında nasıl bir tahribata neden olduğunu ortaya koyuyor.

Ayşegül Damla Güleçyüz, Safevi Hanedanı'nın dini ve siyasi paradigmaları ile bu paradigmaların Şeyh Safi Türbesi'ndeki temsilleri arasındaki ilişkiyi ele alıyor.

Veysi Akın, İzmir Suikastı davası sırasında firari olan Kara Kemal'in polis tarafından kıstırılması ve intiharını içeren polis raporunu irdeliyor.

İbrahim Öztürkçü, 10 Kânûn-ı Sâni 1944 tarihinde İbrahim Alâeddin Gövsa tarafından Ankara'dan gönderilen mektuba İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın verdiği cevabı ve bu mektuba mukabil İbrahim Alâeddin'in cevabını sunuyor.

Muhammet Yücel, Furkan Akderin tarafından çevrilen Ksenophon'un Kyros'un Eğitimi (Kyrou Paideia) adlı kitabın çevirisine ilişkin eleştirel bir değerlendirme yapıyor.

Sinan Kaya, Şükrü Hanioğlu'nun 2011 yılında yayınlanan "Ataturk: An Intellectual Biography" kitabını sunuyor.

Ahmet Akşit, Ahmet İnsel ile yaptığı söyleşide Hocalı Katliamını ve geçtiğimiz ay Taksim Meydanı'nda gerçekleşen Hocalı Mitingi'ni konuşuyor.

Toplumsal Tarih'in 220. sayısında Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüzyıl Önce Bu Ay" isimli köşeleriyle dergide yer alıyorlar.

Deride ayrıca, Ferruh Gencer'in "Eugeni Popescu-Judetz'in Ardından", Ceren Gülser ile İlikan Rasimoğlu'nun "Kadınların Hekimlik Mesleğine Girişi ve İlk Kadın Hekimler", Berkay Küçükbaşlar'ın "Mehmet Genç: Türkiye'de İktisat Tarihçiliğinin Dünü Bugünü" başlıklı yazısını, güncel haberleri ve "Tarih Vakfı'ndan Haberler"i okuyabilirsiniz. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 220 (2012), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder