Bu Blogda Ara

20 Eylül 2013 Cuma

A Stranger | Yabancı, 12. Filmekimi'nde

A Stranger | Yabancı - Bobo Jelcic
Saraybosna Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü
kazanan, Bobo Jelčić'in A Stranger | Yabancı
filmi ölüm ve yaşam üzerinden savaş sonrasında
Bosna'nın bölünmüşlüğünü anlatıyor.
[KanalKultur] - İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 12. kez düzenlenen Filmekimi 28 eylül - 6 ekim 2013 tarihlerinde İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin farklı kentlerinde sanatseverlerle buluşuyor.

Filmekimi, on ikinci yılında da usta yönetmenlerin son yapıtlarının aralarında bulunduğu çoğu ödüllü 40'a yakın filmi izleyicilerin karşısına çıkarıyor.

Filmekimi'nde Coen Kardeşler, Claire Denis, Asghar Farhadi, Jim Jarmusch, Alejandro Jodorowsky, Abdellatif Kechiche, Kim Ki-duk, Jean-Luc Godard, Takashi Miike, François Ozon, Paul Schrader, Onur Ünlü, Hirokazu Kore-eda ve Michael Winterbottom gibi önemli yönetmenlerin son filmleri yer alıyor.

İlk kez düzenlendiği 2002 yılından bu yana İstanbullu sinemaseverlerden büyük ilgi gören Filmekimi, 2012'de 47 bin izleyiciyle buluşmuş, salonlardaki doluluk oranı % 99'a ulaşmıştı. Filmekimi, sekiz yıl boyunca İstanbul'un eşsiz sinemalarından tarihi Emek Sineması'nda gerçekleştirilmişti. 2013'te ekim ayı boyunca Filmekimi'nin İstanbul ayağı Atlas, Beyoğlu ve Nişantaşı Citylife City's sinemalarında düzenleniyor.

12. Filmekimi sinemanın en iyi ve en güncel örneklerini sadece İstanbul'a değil, Türkiye'nin farklı noktalarına da eriştirmeyi hedefliyor. Filmekimi 2011 ve 2012'de olduğu gibi, İstanbul sınırlarını aşarak altı şehirde daha sinemaseverlere ulaşıyor ve Bursa, İzmir, Ankara, Trabzon, Diyarbakır ve Gaziantep'te gösterimler düzenliyor.

İstanbul dışındaki şehirlerde, 12. Filmekimi programında yer alan filmlerden yapılan on dört filmlik seçkinin yanı sıra, Danis Tanovic'in, nisan 2013'te yapılan 32. İstanbul Film Festivali kapsamındaki FACE İnsan Hakları Yarışması'nda Özel Mansiyon kazanan An Episode In The Life Of An Iron Picker | Bir Hurdacının Hayatı gösteriliyor.

Filmekimi'nin Bursa ayağı 28-30 Eylül'de Cinetech Korupark, İzmir ayağı 4-6 Ekim'de Karaca, Ankara ayağı 11-13 Ekim'de Büyülü Fener Kızılay, Trabzon ayağı 11-13 Ekim'de Atapark Avşar, Diyarbakır ayağı 25-27 Ekim'de Ninova Prestige ve Gaziantep ayağı 25-27 Ekim'de Sinepark Nakıp Ali sinemalarında düzenleniyor.

Filmekimi'nde bu yıl izleyicileri bir de konser bekliyor. 12. Filmekimi programında yer alan, yönetmen Jim Jarmusch'un son filmi Only Lovers Left Alive | Sadece Aşıklar Hayatta Kalır'da kamera karşısına geçen ve şarkı söyleyen, Beyrut doğumlu müzisyen Yasmine Hamdan, 6 ekim 2013 pazar akşamı 20.00'de Salon sahnesine konuk oluyor.

Filistinli ünlü yönetmen Elia Suleiman'ın eşi Yasmine Hamdan, 1999 yılında kurduğu, Ortadoğu'nun Arapça müzik yapan ilk indie-elektronik topluluğu Soapkills ile tanındı. Paris'e yerleştikten sonra Y.A.S. adını kullanarak Mirwais ve Cocorosie'yle işbirliği de yapan Yasmine Hamdan, 2013 yılında ilk solo albümü
Ya Nass'ı yayımladı.

Filmekimi programında neler var?

Omar | Ömer - Hany Abu-Assad

Geçtiğimiz Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilerek Jüri Ödülü kazanan Omar | Ömer, Paradise Now | Vaat Edilen Cennet filmiyle dünya çapında ilgi toplayan Filistinli yönetmen Hany Abu-Assad'ın yeni filmi. Fedakârlık, güven ve ihanet kavramlarını sorgulayan Omar | Ömer, Nablus ve Nasıra kentlerinde, %95 oranında Filistin finansmanıyla çekilmiş. Yönetmen Abu-Assad, filmini "siyasi diyaloglar hariç, Sydney Pollack'ın siyasi gerilim filmlerine bir saygı duruşu" olarak tanımlıyor.

The Lunchbox | Sefertası - Ritesh Batra

Cannes Film Festivali'nde insancıllığı ve duygusal yaklaşımı sayesinde en çok konuşulan filmlerden biri olan Lunchbox | Sefertası, mucizevi olduğu kadar gerçekçi bir aşk hikâyesini klişelere kapılmadan anlatıyor. Eleştirmenler Haftası bölümünde gösterilen Lunchbox | Sefertası, Cannes'da yalnızca eleştirmenlerin gözdesi olmakla kalmadı, İzleyici Seçimi ödülüne de layık görüldü.

The Necessary Death of Charlie Countryman | Charlie Countryman'ın Gerekli Ölümü - Fredrik Bond

Deneyimli reklam filmi yönetmeni Fredrik Bond'un ilk uzun metrajı The Necessary Death of Charlie Countryman | Charlie Countryman'ın Gerekli Ölümü, Shia Labeouf, Evan Rachel Wood ve Mads Mikkelsen'in de dahil olduğu güçlü oyuncu kadrosuyla Filmekimi'nde. İlk kez Sundance ve Berlin film festivallerinde izleyici karşısına çıkan bu romantik komedi, kahramanı olan Charlie Countryman'ın aksiyon dolu macerasını konu alıyor.

Ilo Ilo - Anthony Chen

Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan ilk Singapur filmi olan Anthony Chen'in bu ilk uzun metrajlı çalışması, Singapurlu Lim ailesiyle daha iyi bir yaşam peşinde bu ülkeye göçmen gelen Filipinli yeni hizmetçileri Teresa arasındaki dokunaklı ilişkiyi mercek altına yatırıyor. Screen Daily dergisinin "küçük bir mücevher" sözleriyle övdüğü Ilo Ilo, Cannes Film Festivali'nde en iyi ilk filme verilen Altın Kamera'yı kazandı. Ilo Ilo'nun esin kaynağı, yönetmen Chen'in çocukluk anıları. Ilo Ilo, Singapur tarafından Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a aday gösterildi.

Inside Llewyn Davis | Sen Şarkılarını Söyle - Ethan Coen & Joel Coen

Coen Kardeşler'in merakla beklenen son filmi Inside Llewyn Davis | Sen Şarkılarını Söyle, Türkiye'de ilk kez Filmekimi'nde gösteriliyor. Bu yılki Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü alan film, genç bir şarkıcının 1961 yılında New York'ta folk müzik dünyasında tutunma mücadelesini anlatıyor. Oscar Isaac'e, 2010 yılında An Education | Aşk Dersi filmindeki rolüyle Oscar'a aday gösterilen genç oyuncu Carey Mulligan ile Trouble with the Curve | Hayatımın Atışı ve The Social Network | Sosyal Ağ gibi filmlerdeki performansıyla beğeni toplayan ünlü müzisyen Justin Timberlake eşlik ediyor. 1950'lerin Bob Dylan öncesi "folk dirilişi"nden ilham alan filmde şarkıları oyuncular Oscar Isaac, Carey Mulligan ve Justin Timberlake seslendiriyor.

Fruitvale Station | Son Durak - Ryan Coogler

Rolling Stone dergisine göre prömiyerini yaptığı Sundance'in en iyi filmi olan Fruitvale Station | Son Durak, gerçek olaylardan esinleniyor. 2009 yılı yılbaşı sabahı polis tarafından vurulan Oscar Grant'in ölümü, sonraki günlerde ABD'de önce protestolara ardından da büyük toplumsal eylemlere yol açmıştı. Sundance'te hem Büyük Jüri Ödülü hem de İzleyici Ödülü kazanan film, Belirli Bir Bakış bölümünde gösterildiği Cannes Film Festivali'nde de Gelecek Ödülü kazandı. Trajik sonuyla Oscar Grant'in son gününü aktaran Son Durak'ın yapımcılarından biri de ünlü oyuncu Forest Whitaker.

Bastards | Pislikler - Claire Denis

2011 yılında İstanbul Film Festivali'nde Uluslararası Altın Lale yarışması jürisinin başkanlığını üstlenen Claire Denis'nin son filmi, insanı hipnotize eden, derin, karanlık, kendi içinde dönüp duran bir intikam hikâyesi anlatıyor. Akira Kurosawa'nın Warui yatsu hodo yoku nemuru | Kötüler Rahat Uyur filminden yola çıkan Bastards | Pislikler, ilk gösterimini Cannes Film Festivalinin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı. Filmin müzikleri yine, daha önce festivalde özel bir konser veren Tindesrticks'e ait; başrolde daha önce bir çok kez en iyi aktör ödülüne layık görülen Vincent Lindon üsteniyor.

Michael Kohlhaas | Adalet İçin - Arnaud Des Pallières

Feodal ortaçağ düzeninin hüküm sürdüğü 1500'lerde geçen Fransız yapımı Michael Kohlhaas | Adalet İçin, Heinrich von Kleist'ın aynı adlı ünlü romansının Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan en yeni uyarlaması. Kafka'nın en sevdiği Almanca yapıt olarak ünlenen bu trajik adalet ve kahramanlık öyküsünü sinemaya aktaran yönetmen des Pallières; Aguirre, Yedi Samuray ve Andrey Rublev filmlerinden esinlenmiş.

In Bloom | Hayatın Baharı - Nana Ekvtimishvili & Simon Groß

Nadia Ekvtimishvili'nin bu ilk filmi, 1990'ların başında, henüz bağımsızlığını ilan etmiş olan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te geçiyor. Sovyetler'in çöküşünün ardından hem savaş hem de çetelerle boğuşan ülkede iki yakın arkadaş olan Eka ve Natya'nın zorluklarını konu alan film, 2013 Hong Kong'da FIPRESCI ve Genç Sinema Ödülü, GoEast (Wiesbaden) En iyi Film Ödülü ve 2013 Saraybosna'da En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü. In Bloom | Hayatın Baharı, Berlin Film Festivali'nde ilk gösteriminde özellikle 14 yaşındaki başrol oyuncularının olağanüstü performanslarıyla herkesi büyüledi. Hayatın Baharı, Gürcistan'ın Oscar aday adayı oldu.

Metro Manila - Sean Ellis

Bol ödüllü Cashback | Zamana Güzellik Kat ile dikkatleri üzerine toplayan genç İngiliz yönetmen Sean Ellis'in yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve kameramanlığını üstlendiği son filmi Filipinler'in başkenti Manila'da geçen, şiirsel olduğu kadar gerçekçi bir polisiye dram. 2013 Sundance İzleyici Ödülü'nü almaya hak kazanan filmin oyuncu kadrosunda Jake Macapagal, John Arcilla, Althea Vega gibi başarılı isimler yer alıyor.

Heli - Amat Escalante

Sangre | Kan ve Los Bastardos | Piçler ile festival izleyicisinin aşina olduğu Amat Escalante üçüncü filmiyle, ilk uluslararası gösterimini yaptığı Cannes Film Festivali'nde, sinemada gerçekçilik ve şiddet tartışmaları yaratmasına rağmen başkanlığını Steven Spielberg'in üstlendiği jüriden En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. Meksika'da uyuşturucu çetelerinin sürdürdüğü şiddet sarmalını beyazperdeye taşıyan Heli, adını filme veren genç ve ailesinin çetelerle polisler arasında kalmasını izliyor.

The Past | Geçmiş - Asghar Farhadi

İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin geçen yıl Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ına layık görülen Bir Ayrılık filminin başarısını takip eden The Past | Geçmiş, Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini gerçekleştirdi ve Artist filminden hatırladığımız Berenice Bejo'ya En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getirdi. Yine bir aileyi mercek altına alan film, Fransız eşi Marie'den boşanma işlemlerini tamamlamak üzere, dört yıllık bir ayrılığın ardından Tahran'dan Paris'e gelen Ahmet'i ve Marie ile yeni sevgilisi Samir'i izliyor. Asghar Farhadi'nin ülkesi dışında çektiği ilk film olan The Past | Geçmiş, duygusal gerilimi eksik olmayan, sürükleyici diyaloglarıyla hem ilginç hem de çetrefil bir aile dramı. Filmde Berenice Bejo'ya Un Prophet | Yeraltı Peygamberi filminin başrolünde yıldızı parlayan Tahar Rahim eşlik ediyor.

The Congress | Son Şans - Ari Folman

Cannes Film Festivali'nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünün açılış filmi olan Son Şans, Stanislaw Lem'in kült bilimkurgu romanı Gelecekbilim Kongresi'nin serbest bir uyarlaması. Beşir'le Vals adlı canlandırma filmiyle Oscar'a aday gösterilen Ari Folman'ın yönetmenliğini yaptığı, hem gerçekçi hem fantezi bir canlandırma olan filmin oyuncu kadrosunda Robin Wright'a Harvey Keitel, Paul Giamatti ve Jon Hamm eşlik ediyor. Filmde Robin Wright, sinemasal kimliği taranarak filmlerde kullanılan bir oyuncu olarak kendini canlandırıyor.

As I Lay Dying | Döşeğimde Ölürken - James Franco

William Faulkner'ın 1920'lerde bilinç akışı anlatımıyla yazdığı, 20. yüzyıl edebiyatının en iyi yapıtlarından kabul edilen ve uyarlanması imkânsız görülen Döşeğimde Ölürken romanını sinemaya aktaran James Franco, aynı zamanda filmin 15 ana karakterinden biri olan Darl Bundren'ı da canlandırıyor. İlk kez Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen Döşeğimde Ölürken, aile büyüklerini kaybeden Bundren ailesini izliyor.

3x3D - Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Edgar Pêra

Üç yönetmenden üç boyutlu üç film; üçü de 2012 yılının Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen, 2000 yıllık bir tarihi olan Portekiz'in Guimarães kentinde geçiyor. Jean-Luc Godard, Peter Greenaway ve Edgar Pêra, bu üç kısa filmde sinemanın geleceğini keşfe çıkıyorlar. Godard'ın "Üç Felaket"i sesler, görüntüler ve yazıların bir araya geldiği bir fırtınayı andırıyor; Greenaway "Tam Zamanında" ile Guimarães kentinin dört bir köşesini keşfe çıkıyor; Pera'nın "Cinesapiens"i ise sinemada geçen, oyuncaklı bir bilimkurgu. Cannes Film Festivali'nin Eleştirmenlerin On Beş Günü bölümünün kapanış filmi olan 3X3D üç boyut teknolojisiyle sinemanın özünü de inceliyor.

Enough Said | Başka Söze Gerek Yok - Nicole Holofcener

Amerikan bağımsız sinemasının dikkat çeken isimlerinden Nicole Holofcener'in yazıp yönettiği son filmi Enough Said | Başka Söze Gerek Yok da Filmekimi programında yer alıyor. Eylül ayında Toronto Film Festivali'nde yapılan dünya prömiyerinin hemen ardından Filmekimi'nde gösterilecek Başka Söze Gerek Yok, televizyon tarihinin iki unutulmaz dizisinin, "The Sopranos" ve "Seinfeld"in iki oyuncusunu bir araya getiriyor. Bir ilişkiye başlamanın zorluklarını anlatan bu romantik komedide, Julia Louis-Dreyfus ve Haziran ayında kaybettiğimiz ünlü oyuncu James Gandolfini'nin yanı sıra Toni Collette, Catherine Keener ve Ben Falcone yer alıyor.

Honeymoon | Balayı - Jan Hrebejk

32. İstanbul Film Festivali'nde Kutsal Dörtlü filmiyle aile ve cinsellik konularına mizahi bir bakış açısıyla eğilen Jan Hrebejk'in Temmuz ayında Karlovy Vary Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve festivalden En İyi Yönetmen Ödülü ile ayrılan yeni filmi bir aile melodramı. İdeal çift gibi görünen Tereza ve Radim'in düğününde bir anda ortaya çıkan davetsiz bir misafir ile sırların ortaya dökülmesini konu alan filmde Anna Geislerova ve Stanislav Majer gibi isimler öne çıkıyor.

Only Lovers Left Alive | Sadece Aşklar Hayatta Kalır - Jim Jarmusch

Cannes'da ilk gösterimini yapan Only Lovers Left Alive | Sadece Aşklar Hayatta Kalır hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından Dead Man | Ölü Adam'dan bu yana Jim Jarmusch'un çektiği en iyi film olarak harika övgüler aldı. Detroit'ten Tanca kentine ve sadece gece saatlerinde geçen filmini Jarmusch "bir gizli vampir aşk hikâyesi" olarak tanımlıyor. Jarmusch'tan beklendiği üzere fetişlerle dolu bu çağdaş romantik dram, yüzyıllardır birlikte olan Adem ve Havva adında bir vampir çifti izliyor. Filmin oyuncu kadrosu da en az öyküsü kadar ilgi çekici: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Anton Yelchin ve Jeffrey Wright'a John Hurt de eşlik ediyor. Jim Jarmusch'un bir önceki filmi The Limits of Control | Kontrolün Limitleri, 2009 İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

A Stranger | Yabancı - Bobo Jelcic

Saraybosna Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazanan, Bobo Jelčić'in A Stranger | Yabancı filmi ölüm ve yaşam üzerinden savaş sonrasında Bosna'nın bölünmüşlüğünü anlatıyor. Yugoslav Sinemasının efsane isimlerinden Bogdan Diklić'e de aynı festivalde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandıran bu komedi-dram, Müslüman Boşnaklar ile Katolik Hırvatlar arasında kalan Slavko'nun, bu parçalanmış toplumda verdiği mücadeleyi izliyor. Bogdan Diklic, Nada Durevska, Ivana Roscic ve Izudin Bajrovic'in ana karakterleri canlandırdığı film ülkesindeki Pula Film Festivali'nden yedi ödülle ayrılırken, 2013 Motovun Film Festivalinde ise En İyi Film ödülüne layık görülmüştü.

The Dance of Reality | Gerçeğin Dansı - Alejandro Jodorowsky

Bu film, 1970'lerde Fando ve Lis ile El Topo gibi metafizik tripleri pop art ve dini metaforlarla birleştirdiği filmleriyle yeraltı sanat dünyasının ve uluslararası karşı kültür hareketinin süperstarı olan Alejandro Jodorowsky'nin "derin geçmişi" üzerine bir zihin egzersizi. Jodorowsky'nin kendi sözleriyle "The Dance of Reality | Gerçeğin Dansı, benim otobiyografik romanımın bir uyarlaması, kendi sinemamın bir rönesansı. Bana kalırsa bu film, zihinsel bir atom bombası gibi. Kendimi yeniden keşfetmek için çocukluğumun dibine iniyorum, büyüdüğüm yere geri dönüyorum." 23 yıllık bir aradan sonra sinemaya bomba gibi dönen yönetmenin bu son filmi, "Jodorowsky'nin Dune'u adlı, Dune'u David Lynch'ten önce çekemeyişini anlattığı belgeseliyle birlikte ilk kez Cannes'da gösterildi. Jodorowsky'nin 1929'da doğduğu kasaba olan Tocopilla'da çekilen filmde Jodorowsky'nin üç oğlu da rol alıyor.

Blue Is The Warmest Colour | Mavi En Sıcak Renktir - Abdellatif Kechiche

Mavi renge bambaşka bir anlam yükleyen Abdellatif Kechiche'in son filmi, ilk kez gösterildiği Cannes Film Festivali'nde hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından büyük ilgi görerek festivalin büyük ödülü Altın Palmiye'yi kazandı. Başkanlığını Steven Spielberg'in yürüttüğü jüri, yönetmen Abdellatif Kechiche'le birlikte başrol oyuncuları Adele Exarchopoulos ile Lea Seydoux'yu da Altın Palmiye'ye layık gördü. Cinselliğe çekincesiz yaklaşımı ve gerçekçiliğiyle sansür ve sanat tartışmalarına yol açan Mavi En Sıcak Renktir, iki genç kızın yıllara yayılan birliktelikleri üzerinden yaşamı ve aşkı sorguluyor. Film, Julie Maroh'nun Le bleu est une couleur chaude adlı romanından sinemaya uyarlandı. Yönetmen Kechiche'in 2008'de Balıklı Bulgur, 2011'de Siyah Venüs adlı filmleri İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

Moebius | Kim Ki-duk'tan Moebius - Kim Ki-duk

İçerdiği şiddet dozu yüksek sahneler yüzünden ülkesi Kore'de sansür tartışmaları yaratan ve zar zor gösterim izni koparan Moebius, yönetmeni Kim Ki-duk'un geçen yıl Pieta | Acı ile Altın Aslan'ı kazandığı Venedik Film Festivali'nde ilk kez izleyici karşısına çıktı. Bir ailenin parçalanmasını cinsel arzular üzerinden ele alan Moebius, arzularına teslim olan bir baba, babasını kıskanan bir oğul ve ikisinin de trajik bir sona sürüklenmesine neden olan bir anneyi izliyor. Kim Ki-duk'tan Moebius'ta hiç konuşma yok.

Like Father, Like Son | Benim Babam, Benim Oğlum - Hirokazu Koreeda

Japonya'nın en tanınmış yönetmenlerinden Hirokazu Kore-eda, Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü'ne layık görülen son filminde yine aile ve çocuk temasına geri dönüyor. Üçüncü kez Cannes'da yarışan Kore-eda'nın son filmi, bu festivalde 1987'den bu yana Jüri Ödülü kazanan ilk Japon filmi. Doğumdan altı yıl sonra bebeklerinin hastanede karıştığını fark eden iki aileyi izleyen filmin başrolünde Japonya'nın şöhretli şarkıcılarından Masaharu Fukuyama var. Filmin çıkış noktası, Japonya'da 1970'lerde hastane doğumlarının artmasıyla yaşanan benzer karışıklıklar olmuş. Cannes Film Festivali'nde yarışan diğer Japon filmi ise yine Filmekimi programında yer alan, Takashi Miike'nin polisiyesi Shield of Straw | Katil Avı.

Gloria - Sebastián Lelio

Berlin Film Festivali'nde başrol oyuncusu Paulina Garcia'ya En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı kazandıran Gloria, toplumun dayattığı kural ve baskıları hiçe sayarak kendi hayatını yaşamayı seçen 58 yaşında bir kadının aşk ve mutluluk arayışını anlatıyor. Yürütücü yapımcılığını Oscar'a aday gösterilen No filminin yönetmeni Pablo Larrain'in yaptığı Gloria'nın yönetmeni Sebastián Lelio, Nisan ayındaki İstanbul Film Festival'inde Altın Lale Uluslararası Yarışma'nın jürisinde yer almıştı. Gloria, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Şili'nin Oscar aday adayı olarak açıklandı.

Ain't Them Bodies Saints | Ölümsüz Aşk - David Lowery

David Lowery'nin ilk gösterimini Sundance'te, uluslararası gösterimini de Cannes'da Eleştirmenler Haftası'nda yapan duygusal western'i aşk, trajik olaylar ve zorunluluklarla birbirine bağlı bir çiftin huzur arayışını anlatıyor. Sundance'tan Görüntü Ödülü alarak ayrılan Ölümsüz Aşk'ın kahramanları, birbirlerine delicesine âşık genç çift Bob ve Ruth. 1970'lerde Teksas'ta geçen, silahlar, tehditler ve ihanetle dolu bu şiirsel filmin kahramanlarını Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Keith Carredine gibi ünlü oyuncular canlandırıyor.

We Are What We Are | Kan Kokusu - Jim Mickle

We Are What We Are | Kan Kokusu, görünürde erdemli ve sevgi dolu Frank Parker ve ailesini konu alıyor. Jorge Michel Grau'nun Meksika usulü zombi filminin Sundance'te ve ardından Cannes'da gösterimi yapılan bu yeni ve dehşet verici gotik uyarlamasının yönetmeni Jim Mickle'ı 2010 yapımı zombi-vampir kıyamet filmi Stake Land | Vampir Cehennemi'nden tanıyoruz.

Shield of Straw | Katil Avı - Takashi Miike

Japon sinemasının en verimli ve en çok tartışılan yönetmenlerinden Takasehi Miike bu kez temposu hiç düşmeyen bir polisiyeyle sinemalara geri döndü. Bugüne kadar mafya, yakuza, korku, fantezi, aksiyon ve komedi gibi farklı türlerde 70'i aşkın film çeken yönetmenin Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan son filmi Shield of Straw | Katil Avı, Japonya'yı baştan başa kat eden polisiye bir yol filmi. Filmde, yaşlı bir milyarder, küçük torununu öldüren katilin başına 1 milyar yen değerinde bir ödül koyar, polis de bu kez katili korumak zorunda kalır. Katil, suç ve suçlu kavramlarını alt üst eden bu filmin Hollywood'da yeniden yapımı şimdiden konuşulmaya başlandı.

Mamarosh | Ana Kuzusu - Momcilo Mrdakovic

Ortak yapımcılığını Fatih Akın'ın üstlendiği Mamarosh | Ana Kuzusu, bir savaş filmi, bir yol filmi, hatta bir aşk filmi. Hem tatlı hem korkutucu olan bu komedi, ilk kez Moskova Film Festivali'nde gösterildi. Belgrad'daki NATO bombardımanından New York'a kaçan bir anne-oğlun hikâyesini anlatan filmin oyuncularından Bogdan Diklic, Filmekimi programındaki A Stranger | Yabancı filminin de başrolünde.

Young & Beutiful | Genç ve Güzel - François Ozon

En son İstanbul Film Festivali'nde ve ardından vizyonda izlediğimiz Evde ile formunu hiç kaybetmediğine tanık olduğumuz François Ozon, Mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde prömiyerini gerçekleştiren Young & Beautiful | Genç ve Güzel ile Altın Palmiye için yarıştı. "4 mevsim ve 4 şarkı boyunca 17 yaşındaki bir kızın çağdaş portresi" olarak tanımladığı son filminde Ozon, Buñuel'in meşhur Gündüz Güzeli filmini çağrıştıran bir öyküyü ele alıyor ve cinsel uyanışını bir fahişe olarak yaşamayı tercih eden bir genç kızın bir yıllık değişim sürecini mercek altına alıyor.

When Evening Falls on Bucharest or Metabolism | Bükreş'e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma - Corneliu Porumboiu

Romanya'nın önde gelen "Yeni Dalga" yönetmenlerinden Corneliu Porumboiu, dünyanın halini absürt bir nüktedanlıkla ele aldığı Bükreş'in Doğusu ve Polis, (s.) filmlerinin ardından üçüncü uzun metrajı When Evening Falls on Bucharest or Metabolism | Bükreş'e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma ile bu kez sinema dünyasına dalıyor. İlk uluslararası gösterimini Locarno Film Festivali'nde yapan ve yönetmenin alametifarikası plan sekanslardan oluşan filmin çıkış noktası Romanya'da sinemaya verilen devlet desteği için getirilen yeni şartlar olmuş.

Wakolda | Aile Doktoru - Lucía Puenzo

Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde ilk kez izleyici karşısına çıkan Wakolda | Aile Doktoru, festival izleyicisinin XXY ve Balık Çocuk filmleriyle hatırlayacağı Arjantinli yazar ve yönetmen Lucía Puenzo'nun kendi romanından sinemaya uyarladığı yeni filmi. Filmin (ve romanın) çıkış noktasıysa, İkinci Dünya Savaşı ertesinde yüzlerce Nazinin Arjantin'e yerleşmeleri ve buradaki ailelerle birlikte yaşamaları.

The Canyons - Paul Schrader

"Amerikan Sapığı" ve "Kural Ötesi" romanları sinemaya aktarılan roman yazarı Bret Easton Ellis'in bu kez senaryosunu yazdığı The Canyons ilk uluslararası gösterimini Venedik Film Festivali'nde yaptıktan sonra İstanbul'da gösteriliyor. Yönetmenliğini İstanbul Film Festivali'nin Sinema Onur Ödülü'nü alan Paul Schrader'in üstlendiği bu çağdaş ve erotik Hollywood kara filmi, cinsel saplantılar ve kariyer hırsına kapılmış, 20'lerinde bir grup gencin komplolar, paranoya ve nihayetinde şiddetle örülü hızlı yaşamlarını izliyor. Ünlü yönetmen Gus Van Sant'ın da küçük bir rol aldığı filmin mikro bütçesinin çoğu, internet üzerinden kitle fonlamasıyla gerçekleştirildi.

Sen Aydınlatırsın Geceyi - Onur Ünlü

Ticari dağıtıma girmediği için Filmekimi programında yer alan Sen Aydınlatırsın Geceyi, önümüzdeki aylarda Semaver Kumpanya'da gösterilecek. 32. İstanbul Film Festivalinde Ulusal Yarışma'da Altın Lale Ödülüne layık görülen filmin oyuncu kadrosunda Ali Atay, Demet Evgar, Ercan Kesal, Ezgi Mola, Nadir Sarıbacak, Ahmet Mümtaz Taylan, Tansu Biçer, Derya Alabora gibi ünlü isimler yer alıyor. Küçük bir Anadolu kasabasında, süper güçlere sahip sıradan insanların sıradan sıkıntılarını ele alan Sen Aydınlatırsın Geceyi, festivalde FIPRESCI, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu ödüllerine de layık görülmüştü.

The Broken Circle Breakdown | Kırık Çember - Felix Van Groeningen

İlk kez şubat ayında Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde izleyici karşısına çıkan, baştan sona tutku ve müzik dolu bu melodram, 2010'da İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale'yi kazanan Çölde Kutup Ayısı filminin de yönetmeni olan Felix van Groeningen tarafından aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanmış. Kırık Çember, Tribeca Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü. Film, ikisi de bluegrass müzisyeni olan bir çiftin, çocuklarının ağır hastalığıyla zorlanan ilişkilerini izliyor.

A Field in England | Büyülü Tarla - Ben Wheatley

Kill List | Ölüm Listesi'nin ardından Sightseers | Garip Turistler ile İstanbul Film Festivali'nde takipçilerini artıran yönetmen Ben Wheatley, bu kez 17. yüzyılda geçen alışılmadık bir psikedelik gerilim filmi olan A Field in England | Büyülü Tarla ile beyazperdeye dönüyor. 2013 Karlovy Vary Jüri Özel Ödülü'ne layık görülen, İngiltere'nin benzersiz kırsal kesiminde geçen bu "trip filmi"; halüsinasyonlar, kan, ince bir kara mizah, delilik ve mantarlarla dolu.

The Look of Love | Ateşli Bakışlar - Michael Winterbottom

İlk gösterimleri Sundance ve ardından Berlin film festivallerinde yapılan The Look of Love | Ateşli Bakışlar'ın başrollerini oyuncu, komedyen, yapımcı ve senarist Steve Coogan, Anna Friel, Stephen Fry ve Imogen Poots paylaşıyor. Filmin başkahramanı Paul Raymond, yetişkin eğlence sektörüne yatırım yaparak İngiltere'nin en zengin insanı olan bir girişimci. Winterbottom, erotik dergiler ve striptiz kulüpleri sayesinde "porno kralı" olduktan sonra bir de emlak kralı olarak servetine servet katan Paul Raymond'un hayatını, yola çıktığı 1950'lerden 1980'lere değin izliyor. Filmde Raymond'u canlandıran Coogan ve yönetmen Winterbottom daha önce yine bir biyografi olan 24 Hour Party People filminde birlikte çalışmışlardı. Winterbottom'un bir önceki filmi Trishna, 2012 yılında İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

A Touch of Sin | Günahın Dokunuşu - Jia Zhang-ke

Çin'in en başarılı yeni nesil sinemacılarından Jia Zhang-ke, Günahın Dokunuşu'nda günümüzde şiddet ile aşınan bir ekonomi devi olan Çin'in Twitter'ı sayılan Weibo'da denk geldiği dört gerçek olayı ele alıyor. Cannes'ta En İyi Senaryo ödülünü alan filmin dört çaresiz anti-kahramanının her biri hayattaki sıkışmışlıklarına şiddet dolu tepkiler üreterek farklı çözümler buluyor. [KanalKultur]

12. Filmekimi / 28 eylül - 6 ekim 2013, İstanbul; 28 - 30 eylül 2013, Bursa; 4 - 6 ekim 2013, İzmir; 11 - 13 ekim 2013, Ankara; 11 - 13 ekim 2013, Trabzon; 25 - 27 ekim 2013, Diyarbakır; 25 - 27 ekim 2013, Gaziantep

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder