Bu Blogda Ara

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Gençlik Böyledir İşte... İstanbullu gençlerin profili 'Gün Bugün'de


Sıtkı Kösemen / Zeynep Tunusluoğlu:
Gün Bugün. İstanbul 2009, 320 S.
[KanalKultur] - İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın, Görsel Sanatlar Yönetmenliği kapsamında hayata geçirdiği "Gençlik Böyledir İşte..." projesi çerçevesinde, Sıtkı Kösemen'in fotoğrafları ve Zeynep Tunusluoğlu'nun röportajları "Gün Bugün" isimli kitapta toplandı. 
Kitap, İstanbul gençliğinin profilini; genel eğilimleri, yaşam şekilleri, özgürlük anlayışları ve geleceğe bakış açılarını tüm renkliliğiyle ortaya koyuyor.

Fotoğraf sanatı ile sosyolojik araştırmayı birleştiren "Gençlik Böyledir İşte..." projesi kapsamında, 15–22 yaş grubundan ve değişik gelir düzeyinden gençlerin problemleri, hayalleri, umutları, korkuları kayıt altına alındı. Zeynep Tunusluoğlu'nun röportajları gerçekleştirdiği, Sıtkı Kösemen'in fotoğrafladığı toplam 470 genç ile gerçekleştirilen çalışmaların sonuçları "Gün Bugündür" isimli kitapta yayınlanıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği çalışmaları kapsamında, Fransız Kültür Merkezi'nin katkılarıyla hayata geçirilen ve yaklaşık beş ayda tamamlanan projenin çıktılarını içeren "Gün Bugündür" kitabı, günümüz gençliğinin profilinden önemli bir kesiti gelecek kuşaklara aktarıyor.

Ümraniye, Taksim, Dudullu, Nişantaşı, Habibler, Kasımpaşa, Bakırköy gibi çeşitli semtlerden ve İstanbul'daki üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan katılımcılarla gerçekleştirilen yaklaşık 280 adet röportaj, Sıtkı Kösemen'in fotoğrafları ile beraber 320 sayfalık kitapta yer alıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında gençlere dair projelere büyük önem verdiklerini belirten, Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra; "Gençlerle yapılan söyleşilerin belgelenmesi ve sonuçların sanatsal araçlarla sunulmasını kapsayan bu proje, gençlerin durumunu gazete manşetleri ve bellek silici TV haberlerinde izleyen günümüz toplumunu, farklı anlama ve algılama seçenekleriyle buluşturuyor. Her şeyden önce toplumla gençler arasında farklı bir iletişim ve empati kurmayı amaçlayan bu "iyileştirme" projesinin ayrıca yönetimleri, yöneticileri, eğitimcileri ve aileleri ortak duyarlıkta birleştirme işlevi de taşıyacağına inanıyorum." diyor.

Projenin koordinatörü ve yapımcısı Sıtkı Kösemen de şunları söylüyor:
"Çekimler yapılırken tekrar gençlik günlerime geri döndüm. İnsan vakit geçince o dönemlerde ne kadar kırılgan ve naif olduğunu unutuyor. Her yönden esen rüzgarlar sizi etkiliyebiliyor. Gençlikte nitelikli eğitimin önemi tartışılmaz bir nokta."
Gençlerin en büyük sorunları arasında stres birinci sıralarda yer alıyor.

"Gençlik Böyledir İşte..." projesi için gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları da bir hayli dikkat çekici...

Sonuçlara göre, günümüz modern insanının en çok yakındığı konuların başında gelen stresten gençler de kendilerini kurtaramıyor. Çok erken yaşta tanıştıkları stres, gençlerin de yaşamında önemli bir alanı işgal ediyor. Araştırmaya katılan 15–22 yaş grubundaki gençlerin üçte ikisinden fazlası biraz da olsa hayatlarının stresli olduğunu düşünüyor. Yüzde 17,2'si "Çok gerilimli hayata sahip olduklarını" ifade ederken, yüzde 50'si "Biraz stresli hayatları olduğunu" söylüyor. Toplamda gençlerin yüzde 67'si az ya da çok stresle iç içe yaşıyor, 18 yaş üstü erkek ve kızlarda ise stres oranı yüzde 70 oranına dayanıyor. Hayatlarında az ya da hiç stres olmadığını belirten gençlerin oranının yalnızca üçte birle sınırlı olması ise günümüz gençliğinin en büyük sorununun stres olduğunu gösteriyor. [KanalKultur]

Sıtkı Kösemen / Zeynep Tunusluoğlu: Gün Bugün. İstanbul 2009, 320 S.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder