Bu Blogda Ara

25 Temmuz 2013 Perşembe

Ahmed Rıza: Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi

Erdem Sönmez: Ahmed Rıza:
Bir Jön Türk Liderinin Siyasi
- Entelektüel Portresi.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları,
İstanbul 2012, 176 S.,
ISBN: 9789753332866
[KanalKultur] - Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan ve Erdem Sönmez'in yazarlığını üstlendiği "Ahmed Rıza: Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi", Meşrutiyet hareketinin en etkili önderlerinden Ahmed Rıza'nın yaşamıyla ilgili bilinmeyenlerin yanı sıra, Meşrutiyet döneminin erken ve geç dönemlerine ışık tutuyor.

On dokuzuncu yüzyılın meşrutiyetçi hareketlerinin önde gelen isimleri arasında diğerlerinden belirgin şekilde ayrılan bir isim vardır: Namık Kemal'den 18 yaş küçük, Enver Paşa'dan 23 yaş büyük olan bu isim, "Yeni Osmanlılar" ile "İttihatçılar" arasındaki "Jön Türk" kuşağının en önemli mensuplarından biri olan Ahmed Rıza'dır.

Ahmed Rıza'nın "Yeni Osmanlıların" siyasal tasarılarının sonraki kuşaktaki taşıyıcısı olan "Jön Türk hareketi"nin birçok bakımdan baş ideoloğu olması ve mutlakıyetçi II. Abdülhamid idaresine karşı verdiği uzun soluklu mücadele, yaşamı boyunca adıyla birlikte anılacak büyük bir saygınlık ve ünü de beraberinde getirmiş. O, "I. Jön Türk Kongresi"nde iki ana gruptan birinin lideri pozisyonundadır. Meşrutiyet'in ilanından sonra ise yapılan törenlerde "hürriyetçilerin babası" olarak karşılanır.

Hayatının belirli dönemlerinde görüş ayrılıkları nedeniyle geri çekilen ya da yer yer siyaseten etkisiz bırakılan Ahmed Rıza'nın yaşamı, meşrutiyet hareketinin erken ve geç dönemlerinden izler taşıması açısından da önemli.

Erdem Sönmez, Osmanlı tarihinin halen merak uyandıran en hareketli ve tartışmalı dönemlerinden biri olan, unutulmayan siyasi figürleriyle hafızalara kazınan Meşrutiyet Dönemi'ni, bu kez Jön Türk kuşağının en önemli mensuplarından biri olan Ahmed Rıza'nın portresi üzerinden okuyuculara aktarıyor. Erdem Sönmez'in "Ahmed Rıza: Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi" adlı çalışması, son yıllarda farklı bakış açılarından kaynaklanan eleştirilere de maruz bırakılan Ahmed Rıza'yı hayatı ve düşüncelerinden yola çıkarak ele alırken, çoğu tek yönlü olan bu eleştirilere yönelik farklı bir tarihsel bağlam ve bakış açısı öneriyor. [KanalKultur]

Erdem Sönmez: Ahmed Rıza: Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2012, 176 S., ISBN: 9789753332866

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder