Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2013 Salı

Âdem ve Havva'dan Homo-Alpinus'a: Eugène Pittard, Antropoloji ve Türk Tarih Tezi

Toplumsal Tarih
[Tarih Vakfı Yayınları]
 206 (2011), 96 S.,
ISSN 1300-7025-9-1
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, şubat 2011'de yayınlanan 206. sayısında Zafer Toprak'ın , "Âdem ve Havva'dan Homo-Alpinus'a: Eugène Pittard, Antropoloji ve Türk Tarih Tezi" başlıklı yazısını kapağa taşıdı.

Toplumsal Tarih'in, 206. sayısındaki Erken Cumhuriyet Dönemi'nde "Türk"ü tanımlamaya çalışan Atatürk'ün ön ayak olmasıyla 1932 ve 1937'de toplanan Birinci ve İkinci Türk Tarih Kongreleri ele alınıyor.

Aydan Çelik, Turgut Çeviker ile "Karikatürkiye- Karikatürlerle Türkiye Tarihi 1923-2008" başlıklı 3 ciltlik çalışması üzerine gerçekleştirdiği söyleşide karikatürlerle Türkiye tarihini konuşuyor.

Nilay Özlü, Yıldız Sarayı'nın yapısı, Abdülhamid'in bu kompleksin şekillenmesinde ne kadar etkili olduğu ve İstanbul halkı için de Yıldız'ın neleri temsil ettiği gibi konulara giriyor.

Nevin Yurdsever Ateş, Terakkiperver Cumhuriyet Fırka üzerine 1924 yılında Mustafa Kemal ile The Times muhabiri Macartney'in yaptığı röportajı irdeliyor.

Loubna Lamrhari, Fransız istihbaratının bilgi toplama ve iletme stratejilerini inceleyerek; işgal İstanbul'unda bir toplumun çatışmalarıyla, bilginin kaynağından yukarıya doğru tırmanma mekanizmaları arasındaki diyalektik ilişkiyi inceliyor.

Ece Zerman, "5 Çocuk 5 İstanbul" kitabını ele alırken tarih, süreklilik, bellek, kent ve bunların temsilleri üzerinden, çocuk kitaplarından popüler tartışmalara ve hatta tarihyazımına uzanan bir düşünce alanının açılabileceğini gösteriyor.

Ayşe Yazıcıoğlu, bir siyasi mizah dergisi olan Aydede'den işgal İstanbul'u ile ilgili haberleri aktarıyor ve II. Meşrutiyet ile başlayan değişimin sonuçlarına değiniyor.

Mete Tunçay, Enver Paşa'nın Üçüncü Komintern Kongresi'ne İslâm İhtilâl Cemiyetleri İttihadı adına sunulan bildirisini; Mehmet Ö. Alkan da Komünist Manifesto'nun yazıldığı koşullara ve Türkçeye yapılan çevirilerini ele alıyor.

Yücel Namal, ailesi Türkiye'ye erken Cumhuriyet döneminde gelen mimar Şandor Hadi'nin hayatını ve Türkiye'de mimari çalışmalarını anlatıyor.

Oğuz Tekin, NTV Yayınları'nın Aralık 2010'da yayınladığı İstanbul Ansiklopedisi'ni inceliyor ve ansiklopedide eksik olduğunu düşündüğü kimi noktalara dikkat çekiyor.

Turgut Saner, "Hayal-et Yapılar Projesi"ni tanıtıyor. Proje kapsamında kent düzleminde kurulan yerleştirmeler ve hazırlanan sergiye dair bilgi veriyor.

Turhan Kaçar, E. A. Thompson'un "A History of Attila and the Huns" adlı eserin Hunlar adıyla yayınlanan Türkçe çevirisinde yer alan hatalara parmak basıyor.

Ayrıca 206. sayıda Edhem Eldem'in "L'illustration'dan Seçmeler" ve Emel Seyhan'ın "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" adlı düzenli köşeleri ve Aydan Çelik'in "Anakronik" sayfasındaki karikatürü yer alıyor. [KanalKultur]

Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 206 (2011), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder