Bu Blogda Ara

1 Haziran 2016 Çarşamba

Didem Yağcı - Self Connection | İçsel Temas

Didem Yağcı - Michelle, tuval üzerine kumaş katmanları,
keçe ve mürekkep | Multi-layered fabrics,
felt and ink on canvas, 170 x 135 cm.
@kanalkultur - Didem Yağcı, Self Connection | İçsel Temas adını verdiği ve özellikle 'Kadın' figürünüön plana çıkardığı sergisiyle 18 mayıs – 19 haziran 2016 tarihleri arasında Galeri İlayda’da sanatseverlerle buluşuyor.

Sergide yer alan eserlerinde kumaşlardan, eski kitapların sayfalarından ve doğal keçeden faydalanan sanatçı, Şems-i Tebrizi’nin 'Ne yöne gidersen git, çıktığın her yolculuğu içine doğru bir seyahat olarak düşün! Kendi içine yolculuk eden kişi, sonunda arzı dolaşır.' sözünden yola çıkıyor ve kişinin içine yaptığı yolculuğu betimliyor.

Özellikle 'Kadın' figürü üzerindeki dramatik etkileşimleri içselleştirerek ön plana çıkaran Didem Yağcı, insanın diğer canlı ve cansız nesnelerden farkının; düşünceleri, duyguları, bilinci, korkuları, endişeleri, içgüdüleri ve istekleri olması gerçeğinden yola çıkarak, evrende -insan denen varlığın -ona tahsis edilmiş bir beden aracılığıyla- deneyimlediği hislere vurgu yapıyor.

Çalışmalarında, felsefi ve sanatsal anlamda edindiği farklı bakış açılarını yenilikçi, yaratıcı bir şekilde dönüştürüp yeni formlar meydana getirirken, görsel kompozisyon, farklı malzeme kullanımı ve renk dengesi arasındaki ilişkiye özel bir önem veriyor. Bu yaklaşımıyla resim sanatının algısının geleneksel yollarını değiştirmeyi amaçlıyor.

Didem Yağcı’nın çalışmaları, insanı diğer canlı ve cansız varlıklardan ayıran tek ve en önemli farklılık olan 'Duygu Deneyimi'nin altında yatan nedenlere sorgu yapıyor. Yapıtlarında varlığın evrensel gerçekliğini vurgulamak için, metaforik özne olarak konumlandırdığı izleyiciye kavramsal bir bakış açısı sunuyor.

Didem Yağcı

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, eğitim geçmişi ile sosyal ve kültürel vizyonunu birleştirdiği kariyerinde Pazarlama İletişimi, Reklam ve Marka Yönetimi alanlarında birçok uluslararası marka için iletişim projeleri ve kampanyaları yönetti.

2009-2011 arasında Avrupa Birliği’nin açmış olduğu Genel Kültür ve Yetenek Sınavlarındaki başarısı ile EU Bursu alarak gittiği Londra’da London College of Fashion’da Çağdaş Sanat ve Tasarım Eğitimi aldı. Tasarım / yaratım süreçleri, printmaking, keçe yapımı, illüstrasyon / çizim, resim, desen, fotoğrafçılık, sanat tarihi ile dijital medya derslerini (Photoshop, Illustrator vs) kapsayan eğitimi sırasında çeşitli deneysel çalışmalar yaptı.

2010 yılında tasarlamış olduğu “Cage” Serisi, London College of Fashion Graduate Grup Sergisi’nde sergilenmeye jüri tarafından layık görüldü. Londra’da bulunduğu dönemde çeşitli Artist Residency’lere devam etti.

2015 yılında Assoc. Prof.& Kurator Sn. Marcus Graf’ın katkılarıyla Lucca Art’da 'This Side Of Paradise' Türkiye’deki ilk solo sergisini açtı. Bu sergideki yapıtlar, yazar Scott Fitzgerald’ın aynı adlı romanından yola çıkarak, 1920’ler de yaşanan sosyo-kültürel değişimlerin birey/ özellikle 'Kadın' üzerindeki dramatik etkileşimlerini ve psikolojik yansımalarını betimledi. @kanalkultur

Didem Yağcı - Self Connection | İçsel Temas / 18 mayıs – 19 haziran 2016; Galeri İlayda, Hüsrev Gerede Cad. No:37, Teşvikiye  - İstanbul; Tel.: 0.212.227 92 92 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder