@kanalkultur - Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, 2016 yılında düzenlediği ilk sergiyi, Fransız dilinin en önemli yazarlarından biri olan Victor Hugo'nun 'Doğululuklar' (Les Orientales) adlı şiir derlemesine ayırıyor.
Türkiye'de esas olarak 'Sefiller' (Les Misérables) adlı romanıyla tanınan Victor Hugo'nun şiir derlemesi ise henüz Türkçeye çevrilmemiş olması nedeniyle pek bilinmiyor. Şairin bugüne dek sadece dört şiiri, bir antolojide yayımlandı.
Sergi, Türkiye veya Osmanlı Devleti hakkında yazı yazmış olan Jean-Jacques Rousseau, Pierre Loti gibi büyük Fransız veya Frankofon yazarlara ayrılan sergi dizisinin devamı niteliğinde. Victor Hugo da tıpkı Pierre Loti gibi, yazarlığının dışında çizimleriyle de dikkat çekmiş bir sanatçı olma özelliğini taşıyor.
Sergide yer alan 90 adet çizim, ağırlıklı olarak Paris'teki Maison Victor Hugo'dan, özellikle de Hugo'nun el yazmalarını ve çizimlerinin çoğunu muhafaza eden Fransa Millî Kütüphanesi'nden (BNF) gelen reprodüksiyonlar.
Doğululuklar 'dan, kitabın tümünü temsilen alıntılanan 14 şiir, Victor Hugo uzmanları işbirliği ile seçildi ve Prof. Nami Başer tarafından Türkçeye çevrildi. Burada savaş, erotizm, fantastik gibi farklı konulara değinen şiirler mevcuttur. Ayrıca şiirlerde çok seslilik söz konusu. Gerçekten de, derlemenin en dikkat çeken özelliklerinden birisi aynı konuyu işlerken farklı bakış açılarına yer vermesi.
Victor Hugo'nun çizimleri, şiirlerin resimlendirilmesi değildir. Buna karşın, konusu ve estetiği açısından şiirlere yakın olup Victor Hugo'yu farklı bir açıdan tanımamızı sağlıyor.
Victor Hugo ve Türkiye
Victor Hugo'nun şiirleri ve çizimlerinin bazıları, hiç ayak basmamış olmasına rağmen, ilhamını Doğu'dan almaktadır. Ancak Victor Hugo, Doğu ve Doğulular hakkında referans olacak bir kitap yazmak iddiasında değildir. Buna karşın, 19. y.y. Fransa'sında Oryantalizm çok revaçtadır ve Doğululuklar, romantikler ve oryantalistler üzerinde bir hayli etkilidir. Derleme tamamen doğru olmayan - ve olmaya da çalışmayan- bir Doğu tasviri oluşturmaya katkıda bulunmuştur..
Sergi bu şiirleri yeniden keşfetmek, bu Doğu tasviri üzerine düşünmek ve Hugo'nun çizimleri yoluyla hayal ve görüntüler dünyası ile ne gibi bağlantılar kurulabileceğini görmek için bir fırsat sunuyor.
Sergi Kataloğu
Sergiye eşlik eden iki dildeki katalog, sergilenen resimlerin tamamıyla birlikte, Victor Hugo uzman ve araştırmacılarının katkılarını da içeriyor. Doğululuklar'ın uzmanı Franck Laurent, derlemenin çağdaşlığı ve Hugo'nun ''ötekilik'' ile olan ilişkisi üzerine bir metin yazarken, Florian Rodari ile Delphine Gleizes daha çok çizimlerini işliyor.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi bu sergi sayesinde, Victor Hugo'dan hem şiir alıntıları hem de çizimler tanıtmak suretiyle ziyaretçilere daha çok bilgi edinmek, bu keşfi gerek katalog gerekse kendi araştırmalarıyla derinleştirmek arzusunu vermeyi amaçlıyor.. @kanalkultur
Victor Hugo - Doğululuklar (Les Orientales) Şiirler & Resimler / 31 mart – 5 haziran 2016; La Galerie - Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Cumhuriyet Caddesi 127, Harbiye - 34373 İstanbul; Tel.: (0212) 219 16 97
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder