2014 sonlarına doğru, İŞİD’in saldırıları sonucu, Şengal’den kaçan ve Türkiye’ye sığınan binlerce Êzîdî için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, GABB ve halkın destekleriyle birçok ilde kamplar kuruldu. Türkiye’ye giriş yapan ortalama 30.000 civarında Êzîdî; Diyarbakır (Fidanlık, Bismil, Çınar), Batman, Siirt, Şırnak (Cizre, İdil, Silopi), Mardin (Midyat, Nusaybin) ve Urfa (Viranşehir)’de kurulan kamplara yerleştirildi. Temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik başlatılan ilk çalışmalar, uluslararası desteklerle de ivme kazandı.
Anadolu Kültür’ün Aram Yayınevi işbirliği ile yürüttüğü, Chrest Vakfı ve Açık Toplum Vakfı'nın desteklediği "Ezidi Çocuklar İçin Eğitim Desteği" projesi nisan - ağustos 2015 tarihleri arasında Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Urfa'da uygulanıyor.
Êzîdîlerin temel ihtiyaçları sağlanmaya çalışılırken eğitim ve sosyal aktiviteler çok kısıtlı imkanlarla yürütülüyor. Başta eğitim materyallerinin eksikliği bu çalışmaların önündeki en büyük engel. "Ezidi Çocuklar İçin Eğitim Desteği" projesiyle kamplarda yaşayan çocukların eğitimleri için gereken materyal eksikliklerinin giderilmesi hedefleniyor. Bununla beraber, eğitmen ihtiyacı da giderildikten sonra, eğitmenler arasında fikir alışverişi yapabilecekleri bir platform oluşturalarak deneyim paylaşımı sağlamak için atölyeler düzenlenmesi planlanıyor.
"Ezidi Çocuklar İçin Eğitim Desteği" projesi kapsamında "Eğitim Materyalleri" oluşturuldu. Kürt Dili uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu kamplarda yaşayan çocukların eğitimlerini destekleyecek ders kitaplarının hazırlanması amacıyla en uygun kitaplar belirlendi. Aram Yayınevi tarafından basıldı: Pirtuka Bîrkarî Refa Yekemîn (Matematik 1), Pirtuka Bîrkarî Refa Duyemîn (Matematik 2), Pirtuka Bîrkarî Refa Sêyemîn (Matematik 3), Pirtuka Bîrkarî Refa Çaremîn (Matematik 4), Pirtuka Bîrkarî Refa Pêncemîn (Matematik 5), Pirtuka Bîrkarî Refa Şeşemîn (Matematik 6), Seretayî Zimanê Kurdî 1 (Kürtçe 1), Seretayî Zimanê Kurdî 2 (Kürtçe 2), Seretayî Zimanê Kurdî 3 (Kürtçe 3), Seretayî Zimanê Kurdî 4 (Kürtçe 4), Seretayî Zimanê Kurdî 5 (Kürtçe 5), Seretayî Zimanê Kurdî 6 (Kürtçe 6)
Kamplarda yaşayan 12 Êzîdî öğretmen ile az sayıda Türkiyeli öğretmen de de kısıtlı imkânlarla eğitimlere başladı.
Ayrıntılı bilgi için bkz. Anadolu Kültür
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder