Bu Blogda Ara

21 Mayıs 2015 Perşembe

Modern ve gelenek arasındaki çatışma içerisinde dönüşen cinsiyet ve sınıf kavramları: Elif Uras - Nicaea

Elif Uras’ın Nicaea başlıklı kişisel sergisi 3 mayıs – 25 ekim 2015 tarihleri arasında The Aldrich Contemporary Art Museum ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

Sanatçının İznik Vakfı’nın atölyelerinde ürettiği seramik eserler, Batı sanat tarihine yaptığı referensları İznik geleneğinden esininlenen motiflerle birleştirirken, modern ve gelenek arasındaki çatışma içerisinde dönüşen cinsiyet ve sınıf kavramlarına eğiliyor.

Uras, sergi alanını çeşme, çinili bir duvar nişi ve büyük bir duvar panosu gibi yerleştirmelerle ve eve ait objelerle donatılmış bir iç avluya dönüştürüyor.

İznik çinilerinin, tarihsel olarak, geleneksel toplumun ataerkil şartlarını yansıttığı gerçeğinden yola çıkan sanatçı, işlerinde bu yaklaşımı tersine çevirerek kadını ön plana çıkarıyor.

Uras’ın çıkış noktalarından biri de İznik’te günümüzde çini ve seramik üretiminde kadınların hem yönetici hem de işgücü olarak etkin rollerde bulunmasıdır. Kullandığı formlar ve imgelerle kadın figürünü merkeze alan Uras’ın heykelleri, cinsiyet rollerinde tarihten günümüze yansıyan bu dönüşüme dair izler de taşıyor.

Sergi alanının ortasında çini karolarla kaplı bir platform üstünde suyu akan seramik bir çeşme yer alıyor. Doğurganlığın ve refahın popüler simgesi olan su ve onun sürekli akışı, serginin zamansızlık temasını pekiştiriyor. Çinili bir duvar nişi içerisinde ise bir grup vazo sıralanıyor. Galerinin dış duvarında bulunan ve Topkapı Sarayı’nın harem duvarlarındaki bir panodan esinlenen büyük çaplı duvar resmi, art nouveau su perilerini andıran kadın figürleri içeriyor.

Küratörlüğünü Amy Smith-Stewart’in üstlendiği sergide Uras’in eserlerinin yanısıra Metropolitan Sanat Müzesi'nin koleksiyonundan ödünç alınmış, 16. yüzyıl başından kalma bir İznik tabağı da sergileniyor. Bu tarihi eser, Uras'ın tabak ve vazolarıyla bir diyalog içerisinde olup benzer helezoni motifleri taşıyor.

Uras’ın Aldrich’deki sergisi SAHA Derneği’nin verdiği üretim desteğiyle gerçekleşiyor.

Elif Uras

Ankara’da doğdu. Columbia Üniversitesinden MFA (Güzel Sanatlar Yüksek Lisans) ve School of Visual Arts’dan  BFA (Güzel Sanatlar Lisans) derecelerini almadan önce Brown Üniversitesi ve Columbia Hukuk Fakültesi ne devam etti. New York ve İstanbul’da yaşıyor.

Resimlerinde ve seramik işlerinde, Doğu-Batı çatışması paradigması bağlamında kadınların statüsü ve kültürün genellikle tüketicilik ile aşılandığı küresel bir neoliberal dünyadaki değişken cinsiyet ve sınıf yapıları gibi konuları araştırıyor. Dev minyatürleri andıran anlatı-odaklı tuvallerinde, sürrealist görüntüler, Ekspresyonist renk ve arabesk motiflerin bir sentezi ile düzenlenmiş mekânlar kurgulayarak, bizim çağdaş toplumumuzu tüm görsel fazlalıkları ile yansıtan iğneleyici toplumsal eleştiri yapıyor.    

2004’den itibaren içinde yer aldığı sergilerin arasında MoMA PS1 ve 9. Şangay Bienali bulunuyor. Kasım 2015’de İstanbul’da Galerist’te üçüncü kişisel sergisini açıyor..

Elif Uras - Nicaea / 3 mayıs - 25 ekim 2015; ayrıntılı bilgi için bkz. The Aldrich Contemporary Art Museum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder