Bu Blogda Ara

18 Mart 2015 Çarşamba

Ümmühan Yörük - İlerisi | Future

Ümmühan Yörük - "Kader Çizgisi Serisi"
nakış, çerçeveli 30 x 40 cm., 2014
Ümmühan Yörük, 25 şubat – 11 nisan 2015 tarihleri arasında "İlerisi" adını verdiği solo sergisiyle  Pi Artworks İstanbul'da sanatseverlerle buluşuyor.

Ümmühan Yörük, Pi Artworks' teki ikinci sergisinde geleceğe duyulan kaygının, maruz kalınan zorunlulukların, geleceğe dair bilinmezliğin hissettirdiklerinden yola çıkıyor. Üretimlerini gündemimin notları diye adlandıran Yörük, bu sergisinde 'bir nesne üreticisi' olarak kendi meselelerini de işin içine katıyor. Dört seriden oluşan sergide kumaşları birleştirerek yaptığı resim ve heykellerin yanısıra hazır nesnelere müdahale ederek oluşturduğu işler de yer alıyor.

Bunu Neden Yapıyorum?/ Varyasyon Serisi, 1964 yılında "sanatçı" olmayan birisi tarafından dekoratif amaçla kullanılmak üzere yapılmış buluntu bir nesneden yola çıkılarak oluşturulmuş. Farklı renk ve desende kumaş parçalarının, 50 cm. çapında kumaş bir yüzey üzerinde, tekrarına dayalı olarak üretilmiş bu nesne, serinin ilk parçası ve biçim olarak serinin geri kalanına referans veriyor. Bu nesnenin seçilmesi ve yorumlanması onun statüsüyle ilgilenmek için değil, sanat üretimlerinde kullanılan hazır / buluntu / dekoratif malzemelerin geleneksel algısını kırmaya çalışan "sanatçı"nın verdiği "çaba"yla, aynı zamanda da bu "çaba"dan vazgeçilmesiyle ilgili.

Ümmühan Yörük - "Tevekkül Serisi"
kumaş üzeri karışık teknik, 182 x 188 cm., 2014
18 parçadan oluşan Kader Çizgisi Serisi'nde ise "yüce" kavramlardan biri olan 'emek'in fiziksel ve zihinsel bir efor olarak somut karşılığı olması ve değiştirilebilirliği ile pek çok inançta mevcut olan 'kader' kavramının başına geleceklerin kendi elinde olmadığı ve değiştirilemezliği karşıtlığından yola çıkıyor. Kader kelimesi 'yazı ve 'yazmak' fiiliyle aynı kökten geliyor. İşlerdeki her bir cm'lik hücreye yazılan 'emek' kelimesinin her bir harfinin anlamlı birleşimi toplandığında ortaya çıkan desen, bez parçasının kaç hücreden oluştuğuna ve hücrelerin oluşturduğu bütüne göre farklılık gösteriyor.

Kan Ter Gözyaşı Salya ve Sümük Serisi de nostaljik bir nesne olan kumaş mendilin folklorik anlamından çok işlevsel anlamından yola çıkılarak boyanması ve işlenmesiyle oluşturulmuş.

Ümmühan Yörük - "Bunu Neden Yapıyorum?
/ Varyasyon Serisi"
kumaş üzeri karışık teknik, 50 cm., 2014
Bir diğer seri ise 5 parçadan oluşan Gülmek Bana Yakışıyor adlı resim dizisi. Yörük'ün çeşitli yıllarda çektirdiği vesikalık fotoğraflarını model alarak oluşturduğu resimlerde vesikalık fotoğrafın yapaylığı ile ağzının rahatsız edici doğallığını birleştiriyor.

Ümmühan Yörük

1979 yılında İzmir'de doğdu. Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümünden 2012 yılında mezun oldu. Halen Gazi Üniversitesi, Resim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. 2011 yılında ODTÜ Kütüphane Sergi Salonu'nda Külahıma Masallar isimli ilk solo sergisini, 2012 yılında Aralıklı Yakınlık adlı solo sergisini Pi Artworks'te yaptı. Yörük Ankara'da yaşıyor ve çalışıyor.

Ümmühan Yörük - İlerisi / 25 şubat – 11 nisan 2015; Pi Artworks İstanbul, İstiklal Cad. Mısır Apt. 163/4, No: 13 Kat: 4, İstanbul; Tel.: (0212) 293 71 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder