Bu Blogda Ara

4 Mart 2015 Çarşamba

50 yıl sonra Sinematek internette

"Danışma Kurulu"nda Ahmet Soner, Doç. Dr. Ahmet Gürata, Jak Şalom, Prof. Dr. Funda Başaran, Prof. Dr. Oğuz Makal, Doç. Dr. Gülseren Adaklı, Turan Tanyer ve Ercan Kesal'ın yer aldığı "sinematek.tv” projesi ile on binlerce sayfa sinema yayını, binlerce sinema afişi,  sinema üzerine araştırma, makale tez, sözlü tarih kayıtları ve filmler ile 1 Mart 2015 tarihinden itibaren herkesin erişimine açıldı.

Artık, 1900'lerin başından bu yana yayınlanmış sinema ile ilgili dergi ve kitaplara PDF ve elektronik kitap formatı EPUB olarak ulaşmak mümkün.

Sözlü tarih  projesi Dijital Bellek'in  görüntüleri sinematek.tv adresinden izlenebiliyor. Dijital Bellek ses ve görüntü dosyaları aynı zamanda podcast kanalından da yayınlanıyor.

Sinamatek'te Türk filmi afişleri ve bu afişler hakkında ayrıntılı bilgiler bulunuyor.

Arşiv niteliği olan ve ilk defa Sinematek.tv de yayınlanan 1965-1980 yıllarına ait  araştırma dosyaları, sinema doktora tezler ve  sinema makaleleri "makale-tez” bölümünde yer alıyor.

Filmler bölümünde sinema klasikleri ve eskilerden özel kısa filmler  izlenebilir halde...

"sinematek.tv” projesi, sinema eserlerinin korunduğu, saklandığı, onarıldığı ve gösterimlerinin yapıldığı bir merkez olarak Fransa'daki Sinematek-"cinémathèque” fikrinin yeni iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla, dijital ortamda yeniden canlandırılmasını hedefliyor..

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin de düzenleyicisi olan ve sinemayı alternatif ve daha özgürlükçü bir iletişim ortamı yaratmanın önemli bir unsuru olarak kabul eden Alternatif Medya Derneği bu projeyi yürütüyor.

Alternatif Medya Derneği Sinematek fikrinin içinde yaşadığımız dönem ve iletişim ortamına uygun bir biçimde yeniden vurgulanması, dijital ortamın yaratıcılığı ile bu tarihsel mirasın bir dijital "ortaklık” olarak ilerletilmesi gerektiği düşüncesiyle tasarlamış.

Sinematek.tv projesi, 1930'larda Fransa'da Henri Langlois'nın başlattığı, Türkiye'deki Sinematek dostlarının 1965-1980 yılları arasında devam ettirdiği, İşçi Filmleri Festivali'nin 2006 yılından itibaren sürdürdüğü bir fikrin paylaşılması ve çoğaltılması çabası.

Alternatif Medya Derneği'nin bu projesi ile arşivlerdeki 8mm, 16 mm kısa-belgesel filmleri  tekrar herkesin erişimine açmayı, kişisel arşivlerden gönderilecek sinema ilgili bilgi ve fotoğrafları yayınlamayı hedefliyor.

Sinematek.tv sürekli güncelleniyor.

Sinamatek

Sinematek ya da Fransızca haliyle "cinémathèque”, sinema eserlerinin korunduğu, saklandığı, onarıldığı ve gösterimlerinin yapıldığı merkeze verilen isim. Bir sinematekin genellikle bir film arşivini, sinema kütüphanesini, sinema gösterim salonlarını ve bir sinema müzesini içermesi ve gösteriler ve sergiler yoluyla kamunun kullanımına sunması beklenir. Dünyadaki en önemli sinematek, Henri Langlois'nın 1936'da kurmuş olduğu Fransız Cinémathèque'idir. Lumière Enstitüsü, İsviçre Lozan cinémathèque, Londra'daki Britanya Film Enstitüsü, Torino Uluslararası Sinema Enstitüsü, New York'taki George Eastman House ve Moskova Sinematekleri de diğer önemli sinemateklerdir.

Türk Sinematek Derneği ise 25 Ağustos 1965 tarihinde kuruldu. Düzenlediği açık oturumlar ve  yayınladığı Yeni Sinema dergisi ile sinema üzerine çok önemli tartışmaların merkezinde yer aldı; sinema üzerine araştırma yapanlar için kütüphane hizmeti sundu ve daha önemlisi 1965-1980 arasında yüzlerce filmin gösterilmesini sağladı.

"sinematek.tv”projesi, 1980 yılında kapanmış olan, ancak Türkiyeli sinemaseverler için hala tarihsel önemini koruyan Sinematek'in dijital ortamda yeniden canlandırılmasını hedefliyor. Ancak bu yeniden canlandırma, elbette ki Sinematek'in aynısının dijital ortamda yeniden kurgulanmasını değil, yeni iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla onun temelindeki fikrin yeniden canlandırılmasını ifade ediyor. Sinematek fikrinin içinde yaşadığımız dönem ve iletişim ortamına uygun bir biçimde yeniden vurgulanması, dijital ortamın yaratıcılığı ile bu tarihsel mirasın bir dijital "ortaklık” olarak ilerletilmesi gerektiği düşüncesiyle, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin de düzenleyicisi olan ve sinemayı alternatif ve daha özgürlükçü bir iletişim ortamı yaratmanın önemli bir unsuru olarak kabul eden Alternatif Medya Derneği bu projeyi başlattı. "sinematek.tv” içerisinde dijital sinema kütüphanesi, internetten her an izlenmeye hazır bir film kütüphanesi, Türkiye'de yayınlanmış sinema dergileri arşivi, sinema üzerine yapılmış akademik tez ve makaleler arşivi, film afişleri arşivi ve bu fikrin tarihsel bir miras olarak kuşaklararası aktarımını sağlayan bir "dijital bellek” arşivi bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder