"Oryantalizm'in Polonya kültürüne büyük zenginlik kattığını, onu daha renkli, daha çeşitli ve daha ilgi çekici, kısacası daha parlak kıldığını söylemek gerekir." Prof. Dr. Tadeusz Majda
Polonya - Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerinin 600. yıldönümünde; "Polonya Sanatında Oryantalizm" 24 ekim 2014 - 18 ocak 2015 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde...
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Polonya - Türkiye diplomatik ve kültürel ilişkilerinin 600. yıldönümü kutlamaları kapsamında, Polonya sanatındaki oryantalist eğilimlere odaklanan görkemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor: "Polonya Sanatında Oryantalizm".
Pera Müzesi'nin üç katına yayılan sergi, sanatseverlere Polonya sanatındaki oryantalist eğilimleri gösteren hepsi birbirinden ilginç resim, desen, tekstil ve gravürler sunuyor.
Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı desteğiyle ve Varşova Ulusal Müzesi işbirliğiyle düzenlenen bu kapsamlı sergide, Varşova, Kraków, Poznañ, Wroclaw Ulusal Müzeleri, Varşova Üniversite Kütüphanesi ve Lazienki Kraliyet Müzesi'nin yanı sıra İstanbul Askeri Müze, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu ve özel koleksiyonlardan 180'i aşkın eser yer alıyor.
Doğu kültürlerine yönelmiş bir ilgiyle tanımlanan ve kendini sanat, mimari, müzik, edebiyat ve tiyatro dallarında gösteren Avrupa merkezli bir kültür akımı olan Oryantalizmin Polonya'daki kökleri Ortaçağ'a uzanır. Polonya'yı özellikle doğudan gelen etkilere açık kılan coğrafi konumunun doğal bir sonucudur. Polonya tarihinde, Osmanlılarla birbirini izleyen savaşlar ve ilişkiler Polonya kültüründe kalıcı bir iz bırakmıştır. Bu etkiler doğu yaşam tarzına yönelik olarak kıyafetlerde, iç dekorasyonda, silahlarda ve atlar ile binicilerin aksesuarlarında da kendini gösterir.
Prof. Dr. Tadeusz Majda'nın küratörlüğünde, 17. yüzyıldan 19. yüzyılın başlarına uzanan bir dönemi kapsayan ve yedi bölüm olarak kurgulanan "Polonya Sanatında Oryantalizm" sergisinde; Polonya'nın en önemli ressamlarından, Zmurko, Brandt, Jan Matejko, Wacław Pawliszak, Jan Ciagliński ve Jacek Malczewski gibi Türkiye'yi ziyaret etmiş usta ressamların eserlerinin ve Jan Christian Kamsetzer'in Türkiye seyahatinden desenlerin yanı sıra 1864-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz'in saray ressamlığını yapan Stanisław Chlebowski'nin eserlerine ayrılan özel bölüm de bulunuyor.
Pera Müzesi, Polonya kültürünü uluslararası alanda tanıtmayı amaçlayan, Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı bir platform olan culture.pl işbirliğiyle, 2014 yılı boyunca, iki ülke arasındaki ilişkilerinin 600. yılı kapsamında düzenlenen konser, film gösterimi ve sözel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. (http://turkiye.culture.pl/)
Prof. Dr. Tadeusz Majda
1930 doğumlu. 1951-1956 yılları arasında Varşova Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü'nde Türk, Fars ve Arap dilleri ve kültürü üzerinde araştırmalar yaptı. Varşova Ulusal Müzesi Oryantal Sanat Koleksiyonu'nun küratörlüğünü de yapan, Türkoloğun daha önce küratörlüğünü ya da danışmanlığını yaptığı sergiler arasında "Polonya Koleksiyonlarından Türk Tekstilleri" (Varşova, 1983), "Varşova Ulusal Müze'de İslam Sanatı" (Varşova, 1991), "Yeni Delhi Ulusal Müze'den Moğol Minyatürleri" (Varşova, 1993), "Savaş ve Barış: Osmanlı, Polonya İlişkileri, 15. yüzyıldan 19. Yüzyıla" (İstanbul, 1999 - Varşova, 2000), "Acem Sanatı Başyapıtları Sergisi" (Varşova, Kraków, 2002), "Polonya Sanatında Oryantalizm, Çizimler ve Gravürler" (Varşova, 2008, Szczecin, 2009) ve "Uzak Komşular Yakın Anılar" (İstanbul, 2014) yer alıyor.
Polonya Sanatında Oryantalizm / 24 ekim 2014 - 18 ocak 2015; Pera Müzesi, Meşrutiyet Caddesi No.65, Tepebaşı - Beyoğlu - 34443 İstanbul; Tel. + 90 212 334 99 00
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder