Bu Blogda Ara

11 Eylül 2014 Perşembe

Orchestra'Sion Açılış Konseri

[KanalKultur] - Orchestra'Sion, 27 eylül 2014 günü saat 19:30'daki dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Alexander Rudin'nin açılış konseriyle müzikseverlerle buluşuyor.

Orkestra Şefi: Orçun Orçunsel; Solist: Alexander Rudin - Viyolonsel; Konzermeister: Rüstem Mustafa...

Klasik müzik konseri, herkese açık ve Notre dame de Sion Gösteri Salonu'nunda.

Konserde yer alan eserler: Felix Mendelssohn-Bartholdy: Bir Yaz Dönümü Gecesi Düşü Uvertürü op.21; Piotr Ilitch Tchaïkovsky: Bir Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeler op.33 (Orijinal Versiyon); Ludwig van Beethoven: Senfoni No.5 op.67 do minör - Allegro con brio, Adagio, Andante con moto, Allegro

Alexander Rudin, Viylonsel

Moskova'da doğdu. Müzik öğrenimine küçük yaşta Gnesin Enstitüsünde başladı. İlk öğretmeni Lev Efgrafof idi. On iki yaşındayken "Konçertino Prag" adlı uluslararası yarışmada büyük ödülü aldı. Üç yıl sonra Leipzig'deki Bach Müzik Yarışması'nda kazandığı büyük başarıyla kendini göstermeye başladı. Bunlar, onun uluslararası yarışmalarda genç bir viyolonselci olarak kazanacağı başarıların ilk işaretiydi. Nitekim daha sonra Floransa'da "Gaspar Cassado" yarışmasında ve Moskova'da "Çaykovski" yarışmasında birincilikler aldı. Gnesin'den mezun olur olmaz misafir solist olarak ülkesinde ve yurt dışında birçok konser vermeye başladı. Tekrar Gnesin Enstitüsü'ne giren Rudin bu kez iki dalda daha başarı gösterdi: piyano ve orkestra şefliği. Repertuvarında barok, klasik ve modern eserler olan Rudin, Avrupa ve Amerika'da verdiği konserlerin yanı sıra, İstanbul ve İzmir Festivalleri'ne katıldı; senfoni orkestraları eşliğinde konserler verdi. Sanatçı, aynı zamanda İzmir Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü'nde ve Moskova Çaykovski Akademisinde dersler veriyor.

Orchestra'Sion

Orchestra'Sion'un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun biraraya gelmesi rol oynadı.

Notre Dame de Sion'un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel'in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra'Sion» adını 2010 yılında resmen aldı.

Başta Konzertmeister Rüstem Mustafa olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye'nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini aldı. 2012 yılında Jean-Jacques Rousseau'nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği "Köyün Kâhini" operasının Türkiye'deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu "Les Paladins" ile birlikte gerçekleştirdi ve konserin kaydı cd olarak dinleyiciye sunuldu.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel'in düzenlemeleriyle başka orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra'Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye'nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul'daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürüyor..

Orçun Orçunsel - Orkestra Şefi

İstanbul'da doğdu, 4 yaşında İ.Ü.Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı ve 2004'te MSGSÜDK Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun oldu. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich'in çalıştaylarına katıldı. 2007'de Salzburg Yaz Akademisinde K.H.Kammerling ile çalıştı.

Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası'nı yönetti.

2008'den bu yana, İstanbul'da kurmuş olduğu Orchestra'Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliği'ni yapıyor. Orchestra'Sion ile Mahler 4. Senfoni'nin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye'deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam ediyor, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetiyor, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapıyor, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürüyor. [KanalKultur]

Orchestra'Sion Açılış Konseri / 27 eylül 2014, 19:30; Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Cumhuriyet Cad. No 127, Harbiye - İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder