Bu Blogda Ara

13 Eylül 2014 Cumartesi

Bildirileriyle 12 Mart 1971 Dönemi Sıkıyönetimi

Anayasa profesörü M. Zafer Üskül, "Bildirileriyle 12 Mart 1971 Dönemi Sıkıyönetimi" kitabında sıkıyönetim kararıyla beraber gelen yasakları, kapatılan dernekleri ve gazeteleri, üniversitelere ve aydınlara yönelik baskı politikalarını, operasyonları ve yargılamaları başlıklar halinde
gözler önüne seriyor.

Altı sıkıyönetim komutanlığı tarafından yayımlanan 419 bildiriye ilaveten, ek bildiriler ve açıklamaların da gündeme geldiği 12 Mart 1971 dönemi, Anayasa profesörü M. Zafer Üskül tarafından kaleme alınan "Bildirileriyle 12 Mart 1971 Dönemi Sıkıyönetimi" kitabında incelendi.

"Bildirileriyle 12 Mart 1971 Dönemi Sıkıyönetimi" kitabı, gazetelerden taranan bildirilerin, tebliğlerin ve basın açıklamalarının yanı sıra tamamının hukuksal bir çerçevede değerlendirilmesini içeriyor.

Kitapta ulaşılabilen bildirilerin içeriklerinden yola çıkarak, sıkıyönetim kararıyla beraber gelen yasaklar, kapatılan dernekler ve gazeteler, üniversitelere ve aydınlara yönelik baskı politikaları, operasyonlar, yargılamalar başlıklar halinde yeniden göz önüne seriliyor.

Aynı zamanda kitapta, bildirilerde, tebliğlerde ve basın açıklamalarında yer alan trafik, fiyat denetimi, gıda güvenliği, sağlık, temizlik, ormanların korunması, turistik ve arkeolojik eserlerin muhafazası, işçi-işveren ilişkileri, sendikalar, kumar, fuhuş, uyuşturucu madde kullanımı, müstehcen yayınlar gibi konulara da yer veriliyor. Sıkıyönetim politikalarının insan yaşamı üzerindeki aşırı denetimi de ironik bir şekilde ortaya konuluyor.

M. Zafer Üskül: Bildirileriyle 12 Mart 1971 Dönemi Sıkıyönetimi. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2014, 408 S., ISBN: 9789753333122

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder