I. Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıldönümü dolayısıyla, Tarih Vakfı ve Orient-Institut İstanbul tarafından düzenlenen uluslararası konferans, 8 – 12 nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
20. yüzyılı tesis eden başlıca tecrübelerden biri olan Cihan Harbi'nin 100. yıldönümünde, konuya dair bilgilerimizin dayandığı temelleri gözden geçirmeyi ve son 30 yılda gelişen yeni askeri tarih anlayışı temelinde Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı tecrübesine dair yeni araştırmaları bir araya getirmeyi amaçlayan konferansta, 20 oturumda 70'i aşkın bildiri sunuluyor.
Benjamin Fortna, Christina Koulouri, Elisabeth Thompson, Engin Akarlı, Eyal Ginio, Fikret Adanır, Fuat Dündar, Hamit Bozarslan, Hans-Lukas Kieser, Heghnar Watenpaugh, Holly Shissler, Margaret Anderson, Mete Tunçay, Mustafa Aksakal, Nathalie Clayer, Oliver Janz, Salim Tamari, Selçuk Esenbel, Şevket Pamuk, Taner Akçam, Wolfgang Gust gibi alanlarının önde gelen isimlerinin katılacağı konferans, 8 nisan çarşamba günü saat 9:30'da açılış konuşmalarıyla başlıyor ve 12 Nisan Cumartesi günü 11:00-12:30 arasındaki kapanış paneliyle sona eriyor.
Almanya Başkonsolosluğu, konferans katılımcıları için 8 nisan 2014 akşamı Eric-Jan Zürcher'in konuşma yapacağı bir kapalı resepsiyon düzenliyor. Ayrıca, I. Dünya Savaşı'nın yüzüncü yılı dolayısıyla dört yıla yayılmış bir dizi olarak planlanan Thyssen Lectures konferanslar serisinin ikincisi, konferans kapsamında 10 nisan Salı günü saat 11:00-12:30 arasında Prof. Jay Winter tarafından veriliyor.
Boğaziçi Üniversitesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA), İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından da desteklenen konferans boyunca pek çok yan etkinlik de yer alıyor: 7 nisan Pazartesi günü Fransız Kültür Merkezi'nde Tarih Vakfı - IFEA işbirliği ile düzenlenen "Lise'de I. Dünya Savaşı'nı Öğretmek: Fransa ve Türkiye Örnekleri" atölyesi; 9 nisan akşamı Tütün Deposu'nda "Açık Alanlar: I. Dünya Savaşı" sergisi açılışı; 10 nisan Perşembe saat 19:30'da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de "Tarih ve Kurgu" başlıklı sinema-tarih söyleşisi; 12 Nisan Cumartesi günü öğleden sonra Tarabya Askeri Mezarlık'ta Goethe Enstitüsü tarafından düzenlenen "Bastırılmış ve Unutulmuş" adlı belgesel tiyatro ve 13 nisan Pazar günü Saint Pulcherie Lisesi'nde Tarih Vakfı ile farklı liselerin işbirliğiyle düzenlenen "Gençler I. Dünya Savaşı'nı Tartışıyor: Farklı Ülkelerin Ders Kitaplarında Cihan Harbi" etkinlikleri gerçekleşiyor.
Osmanlı Cephesinde Yeni Bir Şey Var: Cihan Harbi'ne Yeniden Bakmak (1914-1918) Uluslararası Konferansı [Düzenleyen: Tarih Vakfı ve Orient-Institut İstanbul] / 8 – 12 nisan 2014, İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder