Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nın "Birinci Dünya Savaşı" temalı 2014 bahar dönemi, 3 nisan 2014 günü dördüncü buluşmayla devam ediyor.
Dizinin ilk konuşmasında Mehmet Beşikçi seferberliği, ikinci konuşmasında Zeynep Kutluata arzuhaller üzerinden Osmanlı kadınlarının savaş deneyimini, üçüncüsünde de Nazan Maksudyan Almanya'ya gönderilen Osmanlı yetimlerini anlatmışlardı. Bu defaki buluşmada Elif Mahir Metinsoy yine kadınların deneyimine, özellikle maruz kaldıkları ekonomik şiddetle mücadelelerine yoğunlaşıyor.
Savaş döneminde şiddet olgusunun, genelde cephede ve kısmen cephe gerisinde yaşanan askeri ve fiziksel şiddetle sınırlı olduğuna inanılır. Oysa savaşın getirdiği olumsuz ekonomik koşullar da cephe gerisindeki kadın ve çocukları bir şiddet biçimi olarak etkiler. Nitekim Osmanlı'da da erkekleri 1914'te askere alınınca geçim derdine düşen kadınlar, savaşın getirdiği yüksek enflasyon ve karaborsacılıkla tanıştılar. İş bulmakta zorlanan kadınların bir kısmı fuhuş, dilencilik ve hırsızlık yapmak zorunda kaldı. Tarımla uğraşan köylü kadınlar da savaşın getirdiği ağır vergilerin altında ezilmekteydi. Savaş boyunca pek çok kadın açlığa, iş yerinde sömürü ve tacize, vergi memurları ile askerlerin kötü ve kanunsuz muamelelerine, kısacası fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldılar.
Sıradan ve çoğunluğu yoksul Osmanlı kadınları ekonomik şiddete hangi yöntemlerle direndiler?
Direnirken yetkililere ne türden ve hangi yollardan şikayette bulundular?
Elif Mahir Metinsoy, bu soruların yanıtlarına, aşağıdan tarih yaklaşımıyla ve yeni arşiv kaynakları üzerinden ulaşmamıza yardım ediyor...
Elif Mahir Metinsoy - Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Kadınları ve Ekonomik Şiddet / 3 nisan 2014, 18:30 - 20:30; Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı, No:8, Kat:2, Galatasaray - Beyoğlu - İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder