Miri Shefer-Mossensohn tarafından kaleme alınan ve Bülent Üçpunar'ın Türkçeye çevirdiği "Osmanlı Tıbbı: Tedavi ve Tıbbi Kurumlar Osmanlıların" adlı eserde, sağlık anlayışlarının ve tıbbı kullanma biçimlerinin daha önce tasavvur edilenden çok daha karmaşık olduğu ileri sürülüyor.
Eserde, Osmanlı tıp sistemin üç farklı gelenekten beslendiği tezinden hareket ediliyor: Vücut sıvılarını esas alan Antik Yunan geleneği, halk tıbbı ve dini tıp.
Yazara göre, bunlar birbirleriyle, egemenlik, meşruiyet ve mesleki başarı için rekabet halindeydiler. Aynı zamanda birbirleriyle bilgi ve becerilerini ve sağlık ve hastalığa dair bazı temel anlayışları paylaşıyorlardı.
İnsan bedeninin mahiyeti ve bu dünyadaki yeri gibi temel kavramlar hakkındaki tıbbi, hukuki ve teolojik tartışmalar karmaşık ve derindi.
9. yüzyıldan itibaren tekâmül etmeye başlayan ve İslam dünyasındaki çeşitli tıbbi sistemler tarafından paylaşılan Arap-İslam tıbbından çok şey almış olmasına rağmen, Osmanlı tıp sistemin insanlık ve onun sosyal örgütlenmesi hakkındaki temel varsayımları Osmanlı toplumu ve kültürüne dayanıyordu.
Osmanlı tıp geleneğini düşünsel ve sosyal açıdan diğerlerinden ayrı kılan özgün veçheleri vardı. Bu özgün nitelikler, bahsi geçen geleneklerin Osmanlı İmparatorluğu'nda yerelleştirilmesi sürecinin bir sonucuydu.
Osmanlılar, kültürlerinin diğer veçhelerinde olduğu gibi tıp alanında da eski geleneklere dayanıyor ve bunları kendilerine özgü bir hâle getiriyorlardı. Bu noktadan hareket eden çalışma, Ortadoğu tarihinde şimdiye kadar ihmal edilen iki önemli alan olan Osmanlı tıbbı ve Osmanlıların hastalık deneyimlerine yoğunlaşarak Osmanlı tıbbına ilişkin bilgi ve anlayışımızdaki boşlukları doldurmaya çalışıyor.
Miri Shefer-Mossensohn, Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu Tarihi kürsüsünde öğretim üyesi.
Miri Shefer-Mossensohn: Osmanlı Tıbbı: Tedavi ve Tıbbi Kurumlar, 1500-1700. Çev.: Bülent Üçpunar, Kitap Yayınevi, İstanbul 2014, 313 S., ISBN : 978-605-105-121-5
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder