[KanalKultur] - 31 mayıs - 27 haziran 2014 tarihleri arasında düzenlenen 42. İstanbul Müzik Festivali'nin 2014 yılındaki teması "Doğanın Şarkısı"...
42. İstanbul Müzik Festivali 2014'te "Doğanın Şarkısı" teması üzerine kurgulandı. Festival, Ahmed Adnan Saygun'un "Bir Orman Masalı" adlı eserine gönderme yapıyor, genç viyolonselci Dorukhan Doruk'a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın eşlik edeceği açılış konseriyle başlıyor. Festival boyunca nehirlerin çağlayarak akışını, denizin dalgalarını, kuşların cıvıltısını, heybetli dağların müziğini dinleyecek olan sanatseverler, sanatın en büyük ilham kaynağı olan doğanın karşı konulmaz gücünü müzik yoluyla yeniden hatırlayacaklar. 42. İstanbul Müzik Festivali, doğanın sesini sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açıkhavada gerçekleştireceği "Pazar Klasikleri" konserlerinde de müzikseverlere ulaştırıyor.
42. İstanbul Müzik Festivali'nin afişi 2013'te festivalin Onur Ödülü'nü alan Güher ve Süher Pekinel ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. 41. İstanbul Müzik Festivali'nin Onur Ödülü'ne de layık görülen, dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel'in 1983 tarihli "Sonat" ve "Karşıtların Armonisi" isimli resimlerinden oluşturulan kolaj ve sanatçıların el yazıları, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen'in tasarımıyla festivalin 2014 yılı afişine dönüştürüldü.
42. İstanbul Müzik Festivali; Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Alexander Raskatov, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia ve Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası'nın da aralarında bulunduğu 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlıyor.
Programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserin yer aldığı festival, farklı mekânlarda dinleyicilerle buluşuyor. Festivale Burgazada Meydanı'nın yanı sıra Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, İş Sanat Kültür Merkezi, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ev sahipliği yapıyor. İstanbul Müzik Festivali, ayrıca "Pazar Klasikleri" başlıklı ücretsiz konserlerle Maçka Cumhuriyet Parkı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi "Atlı Köşk" Bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi gibi mekânlarda da müzikseverlere ulaşıyor.
Festivalin, 40. yılında ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlattığı "İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor" projesi bu yıl piyano anasanat dalında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında, ülke çapında yapılacak seçmeler sonucunda jüri tarafından belirlenen bir genç piyanist, festival kapsamında bir konser vermeye hak kazanıyor.
Festivalde yer alan bir diğer önemli gençlik projesi ise tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema'nın kurucusu José Antonio Abreu'nun öncülüğünde başlayan Simon Bolivar Müzik Vakfı'nın orkestra eğitim programının en öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konseri... El Sistema'nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez'in yönetiminde festivale konuk olan 240 kişilik devasa orkestra, müziğin gücüne duyulan inancı tazelemek için son derece renkli ve güçlü enerjisiyle festivalde unutulmaz bir konsere imza atıyor.
42. İstanbul Müzik Festivali'nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde üç konser düzenleniyor. Usta müzisyen Alexander Raskatov'un, festivalin siparişi üzerine bestelediği "Crying in the Wilderness" adlı yeni yapıtının dünya prömiyerinin yanı sıra dünyaca ünlü topluluk Sinfonia Varsovia iki özel konser için festivalin konuğu. Sinfonia Varsovia ilk konserlerinde usta piyanist Piotr Anderszewski'ye eşlik ederken, ikinci konserlerinde yaşayan en büyük müzik insanlarından Krzysztof Penderecki'nin yönetiminde, bestecinin 2. Senfoni'sinin Türkiye prömiyerinin yanı sıra Julian Rachlin'in katılımıyla Mendelssohn'un keman konçertosunu seslendiriyor.
42. İstanbul Müzik Festivali'nin "Onur Ödülü", dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun'un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay'a veriliyor.
Gülsin Onay'ın harika çocuk olarak başladığı müzik yaşamı Arjantin'den Japonya'ya 5 kıta ve 68 ülkeyi kapsayan, İngiliz Kraliyet Filarmonisi'nden Staatskapelle Dresden, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası'na günümüzün pekçok seçkin orkestraları ile yaptığı çalışmalara uzanıyor. Gülsin Onay, Vladimir Ashkenazy ve Esa-Pekka Salonen gibi birçok şef yönetiminde çalmış, özellikle Rachmaninov ve istisnai Chopin yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan bir sanatçı. Gülsin Onay, sanat danışmanlığını üstlendiği Gümüşlük Klasik Müzik Festivali ve Eklisia Yaz Müzik Okulu'yla ülkemizde kültür sanata ve genç sanatçıların eğitimine katkıda bulunuyor. Ayrıca, UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olarak çeşitli sivil toplum örgütleri yararına çalışmalar yapıyor.
Festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta'ya veriliyor.
Zubin Mehta, henüz 25 yaşındayken Viyana, Berlin ve İsrail Filarmoni Orkestraları'nı yöneterek başladığı kariyeri boyunca aralarında Los Angeles Filarmoni, New York Filarmoni, Bavyera Devlet Operası, Maggio Musicale Fiorentino gibi seçkin orkestraların Müzik Direktörlüğünü üstlendi. 1981 yılında İsrail Filarmoni Orkestrası'nın Yaşam Boyu Müzik Direktörü seçilen sanatçı pek çok nişan ve ödülün sahibi.
İstanbul Müzik Festivali dört yıldır, dünyaca tanınmış başarılı bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının her geçen yıl genişlemesine katkıda bulunuyor. Festivalin bu yılki programında da ünlü iki bestecinin yeni eserleri yer alıyor.
İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi üzerine Alexander Raskatov'un bestelediği "Crying in the Wilderness" adlı yeni yapıtının dünya prömiyeri, 13 haziran 2014 cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştiriliyor. Tamamen Alexander Raskatov'un yapıtlarına adanan gecede Andres Mustonen'in yönetimindeki Sinfonia Varsovia ve Varşova Filarmoni Korosu, günümüzün en önemli viyolacısı Yuri Bashmet'e eşlik ediyor. Konserde ayrıca Alexander Raskatov'un Yuri Bashmet'in 50. doğum günü için bestelediği viyola konçertosunun Türkiye prömiyeri de yapılıyor.
İstanbul Müzik Festivali, festivalin 40. yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfoni'sinin ardından Fazıl Say'la tekrar bir araya gelerek çok özel bir projeye imza atıyor. Fazıl Say festivalin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık'ı ölümünün 60. yılında notalarda ölümsüzleştirilecek özel bir eser hazırladı. Özen Yula'nın yazdığı ve sahnelediği, bir edebiyat-müzik buluşması olan eserde tiyatro oyuncuları Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rolünü üstleniyor. Fazıl Say'ın piyanosu başında yer alacağı konserde, etkileyici sesiyle Birsen Tezer ve müziğin duayenleri Bağcan ailesinin klasik Batı müziğindeki temsilcisi Serenad Bağcan'ın yanı sıra Borusan Quartet, kanunda Hakan Güngör, kemençede Derya Türkkan ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli de sahnede oluyor. Eserin dünya prömiyeri 25 haziran 2014 çarşamba akşamı Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Burgazada'da yapılıyor.
Festivalin önemli etkinliklerinden bir diğeri, tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema'nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez'in yönetimindeki 240 kişilik Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası'nın, 10 haziran 2014 salı akşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'ndeki konseri...
Venezüella'da başarılı bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu'nun başlattığı ve kendisinin deyimiyle "yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem" olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.
El Sistema'nın kurucusu Jose Antonio Abreu ile Avrupa'daki El Sistema oluşumlarının temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağı panel, 10 haziran 2014 salı günü 14.30-16.30 saatleri arasında Martı İstanbul Hotel'de düzenleniyor. Ayrıca El Sistema'nın Türkiye'deki en iyi örneklerinden Barış İçin Müzik Vakfı Orkestrası ve Korosu, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nin Büyük Salonu ve Mini Amfitiyatrosu'nda birer konser veriyor. [KanalKultur]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder