Bu Blogda Ara

11 Aralık 2013 Çarşamba

Nazan Çiçek - Genç Osmanlılar'ın Gözünden 1866-1869 Girit Krizi ve Şark Meselesi

[KanalKultur] - Dr. Nazan Çiçek (Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi),  13 aralık 2013 günü saat 18 - 20 arasında Tarih Vakfı'nın Ankara Şubesi'nde "'İkiyüzlü' Avrupalılar, 'Kadir Bilmez' Yunanlılar ve 'Korkak' Osmanlı Paşaları: Genç Osmanlılar'ın Gözünden 1866-1869 Girit Krizi ve 'Şark Meselesi'" başlıklı konuşmasında tarih meraklısıyla buluşuyor.

1866-1869 Girit Krizi, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyılın başından beri çeşitli ayaklanmalar ve toprak kayıplarıyla sarsılmış olan prestijine vurulan yeni bir darbe anlamına geliyor. Girit adası bu krizden daha önce de birçok defalar Osmanlı yönetimine karşı ayaklanmalara sahne olmuştu ancak 1866'da ortaya çıkan kriz "Şark Meselesi" olgusunun söz konusu dönemdeki tartışılma biçimine ilişkin çok çok şey söylediğinden ayrıcalıklı bir yere sahipti. Girit Krizi "Osmanlı İmparatorluğu'nun içişlerine müdahale" konusundaki tartışmalara yeni bir ivme kazandırdı ve "Şark Meselesi" retoriğine "Sultan'ın onurunun / şerefinin korunması" şeklinde yeni bir unsurun dahil edilmesine yol açtı.

Nazan Çiçek bu konuşmada "Şark Meselesi"ni söz konusu dönemde Osmanlı öznesi adına gözlemleyen ve eleştiren muhalif Müslüman Türk entelijansiyanın temsilcileri olarak Genç Osmanlılar'ın Girit Krizi'ne yaklaşımları üzerinde duruyor.

Çiçek, Girit Krizi dolayımıyla ve Genç Osmanlılar'ın prizmasından bakarak, "Şark Meselesi"nin Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetici elitlerinin ve entelektüellerinin bilişsel haritasında on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren Batılı öteki imajının inşa edilmesi, içselleştirilmiş oryantalizm süreçlerinin görünürlük kazanmaya başlaması, varoluşa yönelik tehdit algılamasının ve hayatta kalma stratejilerinin biçimlenmesi vb. üzerindeki etkilerini tartışmaya açıyor... [KanalKultur]

Dr. Nazan Çiçek - "'İkiyüzlü' Avrupalılar, 'Kadir Bilmez' Yunanlılar ve 'Korkak' Osmanlı Paşaları: Genç Osmanlılar'ın Gözünden 1866-1869 Girit Krizi ve 'Şark Meselesi'" / 13 aralık 2013, 18 - 20; Tarih Vakfı'nın Ankara Şubesi, Selanik Caddesi, 82/30, Tankut İş Merkezi 5. Kat, Kızılay - Ankara; Tel.: (0312) 424 0050

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder