[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, 2010 yılı ağustos ayında yayınlanan 200. sayısında İrvin Cemil Schick'in yazısıyla 1910 yılında İstanbul'da gerçekleşen köpek itlâfını ve itlâfın gerekçelerine ilişkin ilginç bir değerlendirmeyi kapağına taşıyor. İrvin Cemil Schick, köpeklerin kent ile kurdukları ilişkinin dönüşümünü, itlâfı ve bu olayı çağdaşlaşmacılıkla ilişkilendirilen yaklaşımı mekânsallığın etkilerine önem vermek gerektiği konusunda katkılar yaparak değerlendiriyor.
Toplumsal Tarih'in 200. sayısının yayınlanması vesilesiyle Edhem Eldem ve Mete Tunçay'ın gerçekleştirdikleri keyifli bir söyleşi, bu iki önemli tarihçinin tarih, tarih dergiciliği ve akademi hakkındaki görüşlerini sunmanın yanı sıra Türkiye'de tarih yayıncılığını değerlendirmeye ve Toplumsal Tarih'in nerede durduğunu tartışmaya olanak sağlıyor.
Aydan Çelik ve Cansu Kılınçarslan'ın "Halide Edib Biyografisine Sığmayan Kadın" kitabı üzerine İpek Çalışlar'la gerçekleştirdiği bir söyleşi de dergi sayfalarında yerini alıyor. Söyleşide, İpek Çalışlar ile Cumhuriyet tarihinin çok önemli ve istisna şahsiyetlerinden biri olan Halide Edib'in Ermeni Tehciri sırasındaki muhalefeti ve sonrasındaki tutumu, "mandacılık" meselesinin nasıl ortaya çıktığı, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın programını yazması, Adnan Adıvar, Mustafa Kemal ve eğitimle ilgili tutumu okurların bilgisine sunuluyor.
Taner Timur "Antik Çağlar, Tarih ve Tarihçi" başlıklı yazısında Eskiçağ tarihçiliğini daha yakın çağ tarihçilerine ve filozoflarına da göndermeler yaparak ele alıyor.
Malte Fuhrmann'ın yazısında, Almanya Postdam'da bulunan Enver Paşa Köprüsü'nün öyküsü, köprüye Enver Paşa'nın isminin verilmesine yol açan ilişkiler ve olaylar anlatılıyor.
Bahattin Demir, Kürt Neşr-i Maarif Cemiyeti'nin girişimleriyle İstanbul'da açılan, Osmanlı ve Türkiye tarihinde Kürt ismini taşıyarak devletten para yardımı alan ilk ve son okul olan Kürd Meşrutiyet Mektebi'ni merkeze alan ilginç bir incelemeyi okuyuculara sunuyor.
Fuat Dündar yazısında, Kastamonu Valisi Reşid Bey'in tehcir zamanındaki pozisyonuna yönelik iddialarla çelişen, merkezden gönderilmiş bir şifreli telgrafı inceleyerek Reşid Bey hakkında ileri sürülen "kahraman" iddialarının yeniden gözden geçirilmesini öneriyor.
Fatma Yalçın'ın "1927 yılında İstanbul Limanı'nda Mavnacılar Grevi" başlıklı yazısında 1927 tarihinde gelişen grevin sebep ve sonuçları ele alınıyor.
Suat Oktar ve Arzu Varlı, İzmir İktisat Kongresi'nden sonra İstanbul'da düzenlenen, "devletçilik", "gelir vergisi" ve "dış ticaret" konu başlıklarının hem tüccar kesim hem de akademisyenler tarafından tartışıldığı 1948 İktisat Kongresi'nin devletçiliğin tasfiye sürecindeki rolünün incelendiği bir yazıyla 200. sayıya katkıda bulunuyor.
Özcan Şabudak İstanbul Eminönü'nde bulunan Hanlar Bölgesi'ndeki yapısal değişimi ekonomik dönüşüme paralel olarak inceliyor.
200. sayıda ayrıca Edhem Eldem'in L'illustration'dan Seçmeler ve Emel Seyhan'ın Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay adlı düzenli köşeleri de yer alıyor.
Toplumsal Tarih ayrıca bu ay 200. sayısı olması dolayısıyla okuyucularına 200 sayının makale ve yazarlar dizinini de veriyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 200 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder