Bu Blogda Ara

15 Kasım 2013 Cuma

Meraklısı için: EİT Hat Festivali Kapsamında Hat Sergisi

Hattat: Osman Özçay
 
[KanalKultur] - İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen ve sülüs, nesih, nestalik gibi çeşitli yazı türlerinde sanatçıların kendi üslûplarıyla yer aldığı Hat Sergisi, 15-26 ağustos 2011 tarihleri arasında Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bölgesinde yer alan ülkelerin sanat mirasının gündeme getirilmesi amacıyla başlatılan EİT Hat Festivali çerçevesindeki sergilerin birincisi 13-27 ekim 2010 tarihlerinde Tacikistan'ın başkenti Duşanbe, Behzad Sanat Müzesi'nde gerçekleştirildi. Bu sergiyle EİT üye ülkelerinden hattatların eserlerinden seçilen 300 çalışma sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Festivalin ikinci ayağını oluşturan Afganistan sergisi, 2-8 aralık 2010 tarihlerinde başkent Kabil'de Babür'ün Bahçesi'nde ziyarete açıldı ve son olarak "Güneş Ülkesi" temalı sergi İran'ın başkenti Tahran'da 15-26 haziran 2011 tarihlerinde Sanat Galerisi'ndeydi.

Festivalin dördüncü sergisi ise İstanbul'da gerçekleştirildi. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden başta Türkiye ve İran, Afganistan ve Pakistan'dan 65'in üzerinde sanatçı, yüzün üzerinde eserle sergiye katıldı. Sergide Ahmet Zeki Yavaş, Ali Şirazî, Ali Toy, Cevad Bahtiyarî, Davut Bektaş, Emir Ahmed Felsefî, Fuat Başar, Gulam Hüseyin Emirhanî, Hasan Çelebi, İlahî Hatemî, Muhammed Haydarî, Muhammed Salahşur, Osman Özçay, Savaş Çevik gibi hat üstatlarının eserleri yer aldı.

İslam kültür ve medeniyeti alanlarındaki akademik faaliyetlerinin yanında sanat faaliyetleriyle de tüm dünyada bir bilgi ve başvuru kaynağı olarak bilinen IRCICA 1980'den bugüne kadar 237 farklı sergi düzenledi. Bu sergilerden 168'i IRCICA'nın Yıldız Sarayı, Çit Kasrı'ndaki sergi salonunda  düzenlenirken 63'ü Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Fas, Gine, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye, Umman, Ürdün, Yemen olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilâtı üyesi ülkelerde, 5 tanesi ise başka ülkelerde (Almanya, A.B.D., Fransa, İngiltere ve Japonya) gerçekleştirildi.

Hattat: Muhammed Şehbazi
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)

İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) 57 üye ülkesi bulunan hükümetlerarası bir kuruluş. Merkez kurulduğu 1980 yılından beri Müslüman milletlerin tarihi, bilim tarihi, arkeoloji, mimarlık ve şehirleşme, güzel sanatlar, elsanatları, kültür mirasının korunması ve kültürel kalkınma konuları dâhil olmak üzere İslam kültür ve medeniyetiyle ilgili her alanda araştırma, yayın, belge ve bilgi yönetimi çalışmaları yürütüyor. Ayrıca "İslam" imajının ve Müslüman toplumların kültürlerinin dünya kamuoyunda doğru bir biçimde yansıtılması ve tanıtılması ve İİT Üye Devletleriyle diğer ülkeler arasında kültürel işbirliği yoluyla yakınlıkların güçlendirilmesi amacıyla uluslararası projeler yönetiyor, bu sayede Müslüman toplumların kendi aralarında ve Doğu ile Batıdaki diğer toplumlar arasında uyumlu ilişkiler kurulmasına katkı sağlıyor. IRCICA, çalışmalarını yayınlar, kongreler, sergiler, mimarlık ve sanat yarışmaları yoluyla ve kütüphane ve arşiv hizmetleriyle gerçekleştiriyor.

IRCICA klasik İslam sanatlarının ve özellikle Hat Sanatı'nın tanıtılması, sanatkârların desteklenmesi, bu sanatların tarihi ve bugünkü uygulamaları konularında incelemelerin ve eğitimin geliştirilmesi için çalışıyor. Bu alanlarla ilgili olarak İslam ülkelerinde ve tüm dünyadaki ilgili çevrelerce bilinen bir odak noktası durumunda. Üç yılda bir defa düzenlediği Uluslararası Hat Yarışmaları'ndan 8.'sini 2010'da sonuçlandırdı. Hat sanatıyla ilgili yayınları araştırmacılar ve sanatçılar tarafından kaynak olarak kullanılıyor. IRCICA ayrıca çeşitli ülkelerden hattatların katıldığı eğitim programları düzenliyor.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kültür Enstütüsü (ECI)

Merkezi Tahran'da bulunan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 1985 yılında İran, Pakistan ve Türkiye tarafından kurulmuş bir bölgesel teşkilat. 1992'de yedi ülkenin katılımıyla genişledi. Başta enerji, sanayi, tarım, taşımacılık olmak üzere kalkınmanın ekonomik yönleri üzerinde üye ülkeleri arasındaki işbirliğini desteklemenin yanısıra kültür ve eğitim alanlarında da faaliyet gösteriyor. Teşkilata bağlı EİT Kültür Enstitüsü ise 1995'te kuruluş belgesinin onaylanmasıyla faaliyete geçti. Kültür Enstitüsü, EİT üyesi ülkelerin kültürel mirasını korumaya yönelik ortak projeler yürütüyor. Enformasyon, edebiyat, sanat, felsefe, spor ve eğitim gibi çok geniş bir alanlar yelpazesi üzerinde araştırmalara ve işbirliğine katkıda bulunmayı ve bu alanlarda çalışan kurum ve kişiler arasında iletişimi yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın ve dolayısıyla bu teşkilata bağlı Kültür Enstitüsü'nün üye ülkeleri Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan. [KanalKultur]

Hat Sergisi / 15-26 ağustos 2011; Dolmabahçe Sanat Galerisi, Beşiktaş - İstanbul, Tel.: (0212) 259 17 42

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder