Bu Blogda Ara

7 Kasım 2013 Perşembe

Chevolution | Che-vrim



Chevolution from Biografilm Festival on Vimeo.

[KanalKultur] - Nasıl oldu da sisteme karşı gelen devrimcinin imgesi, pop kültürünün en çok kullanılan öğelerinden birisine dönüştü.

Yönetmen Ziff ve Lopez, ölü bir devrimcinin fotoğrafının, 20 yüzyılın en çok kullanılan imgelerinden birisine dönüşmesinin hikayesini anlatırken, ilginç tanıklıklara da başvuruyorlar. Antonio Banderas, Gael Garcia Bernal ve Che'nin kızı gibi pek çok isim, Che imgesi etrafında gelişen bu çılgınlıkla ilgili fikirlerini açıklıyorlar.

Ünlü fotoğrafçı Alberto Korda Diaz bir cenaze töreni sırasında çektiği Che fotoğrafının 20yy'ın en çok basılan fotoğrafı olacağını bilemezdi. Karizmatik lider Che'nin bu fotoğrafı kısa süre içinde gezegenin dört bir tarafında farklı amaçlar için kullanıldı. Bikinilerden, votka şişelerine binlerce ürünün üzerine basılan bu imge acaba tüketiciler için ne ifade ediyor. Tshirt'inin üzerinde gururla Che görselini taşıyan gençler, Che'yi ne kadar tanıyorlar. Sinemada Che'yi canlandırmış Antonio Banderas ve Gael Garcia Bernal gibi isimler, Che'nin dava arkadaşları ya da akrabaları bu çılgınlık hakkında ne düşüyor? Ziff ve Lopez inanılmaz zengin bir görsel kolaj eşiğinde bu sorulara cevap arıyorlar.

Trisha Ziff

Bağımsız küratör ve prodüktör olarak çalışan İngiliz asıllı Trisha Ziff, 2003'te Meksika vatandaşlığına geçti ve halen Mexico City'de yaşıyor. Çok sayıda uluslararası serginin küratörlüğünü yapan Trisha Ziff'in başlıca sergileri arasında, "The Ballad of Kastriot Rexhepi, Mary Kelly and English Composer Michael Nyman" (MUCA UNAM); "Hidden Truths: Bloody Sunday 1972" (Centro de la Imagen ile New York'ta ICP de dahil olmak üzere 15 kurumda gösterildi); "Distant Relations: Chicano Irish and Mexican Art Between Worlds Contemporary Mexican Photography" (Carrillo Gil, Mexico City, Santa Monica Modern Sanat Müzesi, Kaliforniya, İrlanda Modern Sanat Müzesi, Dublin ve Ikon Galleri, Birmingham, İngiltere) bulunuyor. Derlediği kitaplar arasında, Mary Kelly: El Balada de Kastriot Rexhepi (2004), Hidden Truths: Bloody Sunday 1972 (1999), Distant Relations: Chicano, Irish and Mexican Art and Critical Writing (1995) bulunan Ziff, çok sayıda dergiye ve antolojiye makaleler de yazdı. Trisha Ziff, daha önce Londra, New York, Milano, Amsterdam, Lizbon, Mexico City, Barselona ve Kaliforniya'da gösterilen "Korda'nın Objektifinden Che: Bir Portrenin Devrimle Başlayıp İkonla Biten Öyküsü"nün ardından, Korda'nın Che fotoğrafı üzerine Chevolution adlı bir belgesel film yaptı. Yapımcılığını ve ortak yönetmenliğini üstlendiği filmin ilk gösterimi, 2008'de Tribeca'da gerçekleştirildi. Halen, Veronique Ricardoni ile birlikte Meksikalı fotoğrafçı Enrique Metinidez'in bir retrospektifi, Nijeryalı fotoğrafçı Andrew Dosunmo ile birlikte Afrika futbolu üzerine bir sergi ve belgeselin yanı sıra Juan Villoro ve Everardo Gonzalez ile birlikte savaş fotoğrafçılığı üzerine bir belgesel üzerine çalışmalarını sürdürüyor. [KanalKultur]

Chevolution - Yönetmen: Luis Lopez, Trisha Ziff; Oyuncular: Gerry Adams, Antonio Banderas, Gael García Bernal, Ernesto 'Che' Guevara, Tom Morello, Miguel Nájera; Yapımcı: Evangeline Griego, Laurie Ann Schag, Trisha Ziff; Müzik: Joseph Julián González; Sinematografi: Jan Pester; Kurgu: Luis Lopez; Ses: Gabriel Coll Barberis, Joe Milner; Görsel Efekt: J. Clay Tweel; Kamera: Ernesto Felder, Tim Hood, Xavier Martínez, Ozcar Ramírez, 2008, 85'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder