Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 198 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1 |
[KanalKultur] - Toplumsal Tarih, 198. sayısında dosya konusu olarak "modernleşme sürecinde Osmanlı askeri tarihi"ni işliyor. Dosya editörü Mehmet Beşikçi dosyayı sunarken şunları yazıyor:
"Askeri tarih asla sadece askeri tarih değildir. Dosyanın amacı, modernleşme sürecinde Osmanlı askeri tarih çalışmalarına sivil bir pencereden bakmak ve askeri tarih alanında dünya tarihçiliğinde son yıllarda gelişen teoriler, kavramlar ve tartışmalardan beslenen bir çerçeve doğrultusunda Osmanlı deneyimini ele almak, askeri tarihle tarihin diğer alt disiplinleri arasındaki ortaklıkları vurgulamak ve Osmanlı askeri tarihçiliğine karşılaştırmalı bir soluk vermektir."
Dosyada, Kahraman Şakul'un "Batı'da ve Türkiye'de Yeni Askeri Tarihçilik", Veysel Şimşek'in "Osmanlı İmparatorluğu'nda Düzenli Ordu İçin Asker Toplanması: 1826-1853", Gültekin Yıldız'ın "Geç Osmanlı 'Askerî Tarih' Araştırmalarını Sivilleştirmek", Emir Yener'in "Osmanlı Donanmasında Buhar ve Zırh Devrimi 1830-1876", Mehmet Beşikçi'nin "Son Dönem Osmanlı Harp Tarihi ve 'Topyekûn Savaş' Kavramı", Yücel Yanıkdağ'ın "Osmanlı Askerlerinde Harp Nevrozu (Savaş Yorgunluğu) ve Tıbbi Yaklaşım" ve Foti Benlisoy'un "1919-1922 Savaşında Yunan Ordusunda Anadolulu Rumlar" başlıklı yazıları da yer alıyor.
Feza Tansuğ, bu ay üç sayıdır sürdürdüğü dizisinin son yazısında Beethoven'ın Atina Harabeleri'ndeki "Derviş Korosu"nun, du Loir'ın bir buçuk yüzyıl önce izlediği Mevlevî âyininden esinlendiğini ortaya koyuyor. Tansuğ'un makalesi Türkiye dışından da oldukça ilgi çekmeye aday.
Juliette Dumas'nın "Bir Duhterciğimiz Dünyaya Geldi" başlıklı, III. Ahmed'in ilk kız çocuğu Fatma Sultan'ın doğumu şerefine düzenlenen şenlikleri ele alan yazısına Nakkaş Osman'ın resimleri eşlik ediyor.
Toplumsal Tarih'in 198. sayısında Ümit Kurt'un ve Fuat Dündar'ın iki yazısı da yer alıyor. Kurt'un, Taner Akçam'ın 1915 Yazıları kitabını tanıtırken ele aldığı konular ile, Dündar'ın Murat Bardakçı'nın Talât Paşa'nın Evrak-ı Metrûkesi'ni değerlendirirken ele aldığı konular önemli ölçüde örtüşüyor. Aynı sayıda Ermeni Tehciri'yle ilgili farklı yaklaşımları okumak ilginç.
Toplumsal Tarih'in haziran 2010 sayısında her zaman olduğu gibi Edhem Eldem'in L'Illustration dergisinden yaptığı çeviri ile sunuş yazısı ve Emel Seyhan'ın "Osmanlı Basınında Yüz yıl Önce Bu Ay" adlı köşesi de yer alıyor. [KanalKultur]
Toplumsal Tarih [Tarih Vakfı Yayınları] 198 (2010), 96 S., ISSN 1300-7025-9-1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder