"Resim kendini anlatır, ayrıca söze gerek yoktur" diyor sanatçı ve ekliyor: "Aslında anlatmasa da önemi yoktur, önemli olan onun ortaya çıkış aşamasıdır. Bu çoğu zaman yenilgiyle sonuçlanan bir yaratma, savaşma ve varlığını ispatlama eylemidir. Son derece bireyseldir. Söze dökülemez. Sanatçının derdini anlatma çabasıyla, kendi resimleriyle ilgili gereğinden fazla konuşması bence o yapıtın da sanatçının da 'olmamışlığını' gösterir"
diyor. Sanatçı akabinde şunu da söylemeyi ihmal etmiyor:
"Sanatçı ne kadar alışılmadık ve sarsıcı olursa olsun yine de sözünü 'birilerine' söyler. En radikal ve yıkıcı sanat akımlarına ve bu akımlarla birlikte anılan isimlere baktığımızda dahi yola çıkış amaçlarının yerleşmiş algılara karşı bir duruş olduğunu, dolayısıyla başka insanlara ve onların fikirlerine bir şekilde bağlı olduğunu görürüz. Sonuçta ortada yıkmak için bile olsa karşı çıkacak insanlar, alışkanlıklar ve fikirler olmalıdır. Sanatçı eğer yapıtlarını paylaşıyorsa bu bir etkileşime girdiğinin göstergesidir. Yaptıklarını, bir algıyı felç etmek adına olsa da birilerine 'sunmak' demektir bu..."
Üldes, resimlerini ilk kez sergilediği zamanla şimdiki zaman arasında çok fark olduğunu belirtiyor:
"Olgunlaşmak bu mudur, bilemiyorum. Zaman bana olumlu veya olumsuz başkalarının ne düşündüğünü umursamamayı öğretti sanırım. Hatta olumlu tepkiler daha tehlikeli, etkiliyor insanı. Resimlerinize başkalarının gözüyle baktığınız an o resmi çöpe atmak gerek, bunu kesinlikle söyleyebilirim..."
Daha önce resimlerine isim vererek seyirciyi yönlendirdiği ve "resmin anlamını çözdüm" yanılsaması yarattığı için biraz pişman olduğunu söyleyen sanatçı son çalışmalarına isim koymamış. Meltem Yakın Üldes'in rahatsız edici, gerçek dışı, masalsı, çarpıtılmış figürleri www.meltemyakin.com sitesinden takip edilebilir.
Meltem Yakın Üldes, son dönemde kendi resimlerinin kolajını yapıyor. Farklı zamanlarda, farklı yerlerde çizdiği desenleri bir araya getirip tekrar düzenliyor. Katmanlar halinde çalışan ve son çalışmalarında az renk kullanan sanatçı "daha da sadeleşmeyi istiyorum aslında ama şimdilik bu kadarını başarabildim, demek ki ben o kadar sade değilim henüz" diyor.
Üldes'in resimlerinde, figürün ağırlığı dikkat çekiyor. İlk yıllarında daha yumuşak fırça darbeleriyle ve sıcak renklerle çalışan sanatçı, son dönemlerinde sert ve karamsar bir anlatımı seçmiş...
Meltem Yakın Üldes
1976 doğumlu. Marmara Üniversitesi, "Radyo-TV-Sinema" Bölümü'nden mezun oldu. I.C.S. Harcourt'ta (Pennsylvania-U.S.A) resim eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi'nde "Sanat Tarihi" dalında yüksek lisans yaptı. Marmaris Yaz Akademisi'nde ve Fransa'da (Provence ve Bretagne) "Art de Vivre" Resim Okulu'nda resim çalışmaları yürüttü. F.A.M. (Akdeniz Ülkeleri Kadın Sanatçılar Birliği-Yunanistan), a+A UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği), Caravansarai (Uluslararası Sanat +Performans Platformu) üyesi.
6 kişisel resim sergisi ve "Time Against Human" isimli bir fotoğraf projesi gerçekleştirdi. Aralarında Yunanistan, Lübnan, Pakistan, Fas gibi ülkelerin bulunduğu pek çok yurt dışı ve yurt içi karma sergiye ve sanat fuarlarına katıldı. Özel koleksiyonlarda resimleri var.
Halen İstanbul Üniversitesi'nde "Sanat Tarihi" alanında doktora yapıyor. Sanat dergilerine araştırma ve eleştiri yazıları yazıyor. [KanalKultur]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder