Bu Blogda Ara

8 Ekim 2013 Salı

Günümüze Ulaşan Tek Bizans Destanı

Richard C. Dietrich (Hazırlayan):
Digenēs Akritēs
- Günümüze Ulaşan Tek Bizans Destanı.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları,
İstanbul 2009, 178 S.,
ISBN 978-975-333-229-3
[KanalKultur] - Anadolu'nun günümüze ulaşan tek Bizans destanı Digenēs Akritēs, Tarih Yurt Vakfı Yayınları'ndan çıktı.

Richard C. Dietrich'in destanın farklı nüshalarını karşılaştırarak çevirdiği ve yayına hazırladığı Bizans destanı, yine Dietrich'in açıklayıcı giriş yazısıyla yayımlanıyor.

Basileios Digenēs Akritēs adlı bir kahramanı konu alan destan, aynı zamanda Anadolu'nun ortaçağına ait önemli bir tarihsel kaynak.

Bu destan, Basileios Digenēs Akritēs adlı kahramanın soyunu, kahramanlıklarını, evliliğini, vahşi hayvanlara ve insanlara karşı verdiği mücadeleleri ve sonunda ölümünü konu ediniyor.

1868'de Trabzon'da Sümela Manastırı kütüphanesinde ortaya çıkarılan ilk nüshasının 1875'te yayımlanmasına kadar unutulmuş olan Digenēs Akritēs, Fransız Chanson de Roland ya da İspanyol Cantar de mío Cid gibi ortaçağa ait diğer destanlardan farklı olarak milli bir destan niteliği taşımıyor. Fransız ve İspanyol destanlarında Hıristiyan bir kahraman Müslümanlara karşı savaşıyor. Digenēs Akritēs'te ise kahramanın babası Hıristiyanlığı kabul eden bir Arap emiri ve Digenēs çoğunlukla Hıristiyan haydutlara karşı savaşıyor. Bu çelişkili durum, kahramanın adına da yansıyor; digenēs "çift soylu" anlamına gelen bir sıfat iken, akritēs "uç beyi, uç askeri" anlamını taşıyor. Bu melez kimlikli kahramanın canavarlar, haydutlar ve savaşlarla dolu hayatı, hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz Anadolu'nun ortaçağını okurla paylaşıyor..

Richard C. Dietrich'in destanın farklı nüshalarını karşılaştırarak çevirdiği ve yayına hazırladığı bu Bizans destanı, yine Dietrich'in açıklayıcı giriş yazısıyla yayımlanıyor.

Kitapta ele alınan konular arasında şunlar da bulunuyor: "Bizans Kimliği ve Bizans İmparatorluğu'nun Oluşumu"; "IX. Yüzyıldan Malazgirt Savaşı'na Kadar"; "Malazgirt Savaşı'ndan Sonraki XI. Yüzyıl"; "Destanın Yazılış Tarihi"; "1025 ile 1081 Yılları Arasında Bizans'ın İç Siyaseti"; "Digenēs'in Edebi Bağlantıları ve Destan Üzerindeki Etkiler"; "Dinî Eserler"; "Helenistik Romanlar"; "Arapça Eserler"; "Ermenice Eserler"; "Digenēs'in Yazıldığı Tarihî Ortam ve Yazılış Tarihi"... [KanalKultur]

Richard C. Dietrich (Hazırlayan): Digenēs Akritēs - Günümüze Ulaşan Tek Bizans Destanı. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 2009, 178 S., ISBN 978-975-333-229-3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder