Bu Blogda Ara

9 Ekim 2013 Çarşamba

Bir Düş-Tü Sulukule | A Dream Was Sulukule

Bir Düş-Tü Sulukule | A Dream Was Sulukule
- Yönetmen: Müjgân Taner; Yapım: TRT,
Türkiye, 2012, 42'18''
[KanalKultur] - Geçmişi İstanbul'un fethine dek uzanan tarihi Sulukule'nin yazgısını, bir bakıma çeşitli dönemlerde zorunlu olarak karşı karşıya kaldığı yıkımlar belirledi. Her yıkımda Sulukule'nin adı kaldı, ama yeri değişti. Değişmeyen tek şey, kendine özgü rengi ile yaşam biçimi oldu.. 5366 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarıldığı zaman Sulukule yıkılacağını, Sulukuleliler 500 yıllık gelenekleri, kültürleri, müzikleri, dansları ile birlikte yok olacaklarını, her şeyin değişeceğini bilmiyorlardı. 2006 yılının Aralık ayında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile Fatih'te "Sulukule" olarak bilinen, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri, "acele kamulaştırma" kararı ile yenileme alanı ilân edildi. Neslişah ve Hatice Sultan sakinlerinden kimi ev sahipleri Fatih Belediyesi ile anlaşma sağladı, diğerleri de Fatih Belediyesi'ne dava açtı. Mahkeme sonuçlanmadan da tahliye ve yıkım başladı. Sulukuleliler borçlandırılarak 45 km uzakta TOKİ'nin yaptığı Taşoluk'a gönderildi. Tarih boyunca onca yıkıma dayanan Sulukule, ne yazık ki bu son yıkımla tarihe karıştı.

* * *

The fate of historical Sulukule, which has a past dating back to the conquest of İstanbul, has so far been determined by the demolitions it has faced occasionally throughout history. The name Sulukule remained after each demolition but the neighborhood was relocated. The only thing that never changed is how uniquely colorful lives the people of Sulukule live. When the Urban Transformation Act No 5366 was passed, Sulukule did not know it was to be demolished and the people of Sulukule were not aware that they were to vanish with their 500 years of traditions, culture, music and dances and that everything was to change. In December 2006, with the cooperation of İstanbul Metropolitan Municipality, Fatih Municipality and TOKİ (Mass Housing Administration), Neslişah and Hatice Sultan Districts in Fatih, also known as "Sulukule" were declared renewal area with a resolution of "Urgent Expropriation". Some of the landowners among the residents of Neslişah and Hatice Sultan districts agreed with Fatih Municipality and others sued Fatih Municipality. Before the conclusion of the court process, evacuation and demolishing began. The people of Sulukule were burdened with debts and sent to Taşoluk, where TOKİ built houses, at 45 km distance. Having survived many demolitions throughout history, Sulukule unfortunately became history with the last one.

Müjgân Taner

1959'da İzmir'de doğdu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 1989'da TRT'ye girdi. Birçok drama ve belgesel projeleri gerçekleştirdi. "Bir Görüntü Ustası–Gani Turanlı", "Bossert'in İzinde Karatepe", "Deli Selim", "Kirmasti'nin Öte Yanı" ve "Bir Düştü Sulukule" belgeselleri ulusal ve uluslararası festivallerde gösterime girdi ve ödül aldı. Birçok festivalde de belgesel jüri üyeliği yapmış olan Müjgân Taner, halen TRT'de yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.

* * *

She was born in İzmir in 1959. She graduated from Economics Department of Eskisehir Anadolu University. Who joined TRT in 1989 she has produced and directed many drama and documentary works and won "Karatepe in Search of Bossert", "The Crazy Selim", "The Other Side of Kirmasti", "A Dream was Sulukule" awards in domestic and international competitions. She was the jury member of several documentary festivals and now currently she works as a producer-director at TRT. [KanalKultur]

Bir Düş-Tü Sulukule | A Dream Was Sulukule - Yönetmen: Müjgân Taner; Senaryo: Burçak Evren, Müjgân Taner; Görüntü Yönetmeni: Cengiz Şenel, Hayri Çölaşan; Kurgu: Elvan Kahraman; Müzik: Süren Asatryn, Esma Recepova, Orhan İzmirlier; Yapımcı: Müjgân Taner; Yapım: TRT, Türkiye, 2012, 42'18''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder