Bu Blogda Ara

23 Ekim 2013 Çarşamba

3 Kuşak Erdiren'ler Retrospektif Sergisi - I

[KanalKultur] - Derinlikler Sanat Merkezi, 24 ekim - 16 kasım 2013 tarihleri arasında "3 Kuşak Erdiren'ler Retrospektif Sergisi I" adıyla aynı ailenin üç farklı kuşağına ev sahipliği yapıyor.

Sergide; Asker Ressamlar Kuşağı'nın önemli temsilcilerinden Şükrü Erdiren, Ressam Elçi Erdiren ve Onur Erdiren'in gün yüzüne çıkmamış eserleri yer alıyor.

Sergi, 1991 yılında hayatını yitiren, "Asker Ressamlar Kuşağı"nın önemli temsilcilerinden, 1954 yılında ABD'de profesyonel grupta "Yeşil ve Kırmızı – Cathleen" adlı portresiyle birincilik ödülü, 1980 yılında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Açık Hava sergisinde "Göç" isimli resmiyle başarı ödülü almış, eserleri daha çok yurt dışı ve içi özel koleksiyonlarda, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde, çeşitli bakanlıklarda, banka koleksiyonlarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi, Diyarbakır Komutan Atatürk Müzesi, Aydın Devlet Müzesi, Ankara ve İstanbul Resim ve Heykel Müzelerinde bulunan, renk ve desen ustası Şükrü Erdiren'in anısına ithaf ediliyor.

Şükrü Erdiren (1914 – 1991)

Asker Ressamlar Kuşağı'nın önemli temsilcilerindendir.

1914'te Yozgat'ta doğdu. Kurtuluş Savaşı'nın sonlarına doğru çıkan kolera salgını sonucu, annesi ve babası dışında tüm ailesini kaybetti. Kısa bir süre sonra zor hayat koşulları ile mücadele ederken babası da ölünce 1927'de Tokat'ta askeri ortaokula girdi. Okulun resim atölyesine alındı.

1931'de İstanbul Halıcıoğlu Askeri Lisesi'ne geldi. Burada birinci sınıfta okurken ünlü empresyonist Binbaşı Sami Yetik'in öğrencisi oldu. Lisenin resim atölyesini kurdu. Dört yıl boyunca sanat eğitimi aldı.

1935'te İstanbul'da Fen Tatbikat Okulu'nun Muhabere Bölümü'nü bitirdi.

1954 yılında New Jersey'de davet edildiği "Magyar Grubu" sergisinde "Yeşil ve Kırmızı – Cathleen" adlı yağlıboya portresiyle profesyonel grupta birincilik ödülü aldı ve aynı yıl Amerika'da üç kişisel sergi açtı. "İstirahat" adlı yağlıboya portresi Washington Smithsonian Müzesi'nde seçkin eser olarak üç ay süreyle sergilendi.

ABD'den sonra, Türkiye'deki ilk kişisel sergisini 1967'de Ankara'da, 2. kişisel sergisini ise 1981 yılında İstanbul'da Parmakkapı İş - Sanat Galerisi'nde açtı. Bu sergi, eserleri yurt içi ve dışı özel koleksiyonlarda ve müzelerde bulunan sanatçının son sergisi oldu.

Yıllar boyu eşsiz peyzajlarını yaptığı o çok sevdiği Şile'de 1991 yılında hayatını yitirdi.

Elçi Erdiren

Ressam Şükrü Erdiren'in torunu. 1962 yılında İzmir'de doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Ted Ankara ve Kadıköy Maarif Koleji'nde, yüksek öğrenimini Deniz Harp Okulu ve Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü'nde tamamladı.

Dedesi Şükrü Erdiren'in atölyesinde ilk sanat eğitimini aldı. Dedesi ile Şile'nin eşsiz peyzajlarını resmetmek için sık sık arazide birlikte çalıştı.

Şükrü Erdiren'in de kendisini teşvikiyle Belçika'da düzenlenen "Werkgemeenschap Wij" uluslararası resim yarışmasında dünya 3.sü oldu. Belçika hükümeti tarafından bronz madalya ile ödüllendirildi. Yine aynı yıl Türkiye'de katıldığı bir yarışmada 1.lik ödülü aldı ve dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmail Arar tarafından ödüllendirildi.

Realist tarzdaki çalışmalarını İstanbul'daki atölyesinde sürdürüyor.

Onur Erdiren

Elçi Erdiren'in oğlu. 1985 yılında İstanbul'da doğdu.

2008 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü'nü bitirdi. 2010 yılında yine aynı üniversitede Plastik Sanatlar Bölümü'nde Yüksek Lisansı'nı tamamladı.

Prof. Dr. Zahit Büyükişleyen, Prof. Dr. Fevzi Karakoç, Prof. Dr. Ergin İnan, Prof. Dr. Özdemir Altan, Yrd. Doç. Dr. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Prof. Dr. Kaya Özsezgin atölyelerinde eğitim aldı.

İstanbul'daki atölyesinde yağlıboya, karışık teknik, baskı tekniklerini kullanarak modern ve çağdaş anlamda eserler üretiyor, bir yandan da doktora eğitimine devam ediyor.

Marmara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi. 2011 yılında "Çizim Teknikleri 1" adlı kitabı yayımlandı. [KanalKultur]

3 Kuşak Erdiren'ler Retrospektif Sergisi - I / 24 ekim - 16 kasım 2013; Derinlikler Sanat Merkezi, Teşvikiye Cad. Nar Apt. No: 59 K. 2, Teşvikiye - İstanbul; Tel.: (0212) 291 82 55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder